Voor de masseur kan samenwerking met andere zorgverleners een absolute meerwaarde zijn. Niet alleen is het vanzelfsprekend fijn om, in de koffiecorner van het gezondheidscentrum, te sparren met fysiotherapeuten, huisartsen of andere behandelaars. Ook is het een ideale manier om – mede dankzij verwijzingen van anderen – een klantenkring op te bouwen en uit te breiden.

(sport)zorgprofessionals

Samenwerking met andere

Fysiotherapeut Hidde Heddema

Hidde Heddema werkte jarenlang in een grote, hoofdstedelijke groepspraktijk met liefst veertig fysiotherapeuten, het Sport Medisch Centrum Amsterdam. Daarna nam hij de praktijk van zijn moeder over in Wezep. “Dat beviel goed, maar ik was daar eigenlijk altijd in mijn eentje aan het werk. Terwijl ik het leuk vind om samen te werken. En ook besef dat dat absoluut een meerwaarde heeft, voor de behandelaar, maar ook voor de patiënten.”

Zoekend naar de gezelligheid en verbinding, realiseerde Hidde zich dat hij zelf de stoute schoenen aan moest trekken. Toen het clubhuis van de plaatselijke korfbalvereniging vrijkwam, diende hij dan ook een plan voor de aankoop en verbouwing van het pand in, en realiseerde hij een heus Mediplein. “Het is een gezondheidscentrum met een sociaal maatschappelijk karakter. Naast fysiotherapie, podotherapie, medische pedicure, lifestyle coaching, pilates en yoga, hebben we ook een sportmasseur, Erna van Es, in huis.’’

Iedereen heeft zijn eigen ‘winkeltje’. Maar het is niet de bedoeling dat je alleen maar in je eigen kamertje blijft met je eigen cliënten, zegt Hidde. “Vanaf het eerste moment hebben we ons ten doel gesteld elkaar te helpen. Zo stuur ik weleens een patiënt door naar een collega als ik in de overtuiging ben dat een andere behandeling meer baat heeft. Zo zou het altijd moeten zijn, je wilt immers het beste voor de patiënt. Vaak bespreken we ook, zonder natuurlijk direct te zeer op persoonlijke zaken in te gaan, het behandeltraject met elkaar. Twee weten nu eenmaal meer dan één.’’

“Zet de deur van je behandelkamer open en laat een collega, uit dezelfde óf een andere discipline, even meekijken. Wees open in wat je doet en leg uit wat je doet. En wees ook geïnteresseerd in wat een ander te bieden heeft. Erna heeft bijvoorbeeld recent een cursus bindweefselmassage gedaan. Daar heb je het dan over. Krijg ik een patiënt waarvan ik denk dat die daar baat bij zou kunnen hebben, dan verwijs ik deze door naar haar. En andersom krijg ik via haar zo nu en dan sporters die gebaat zijn bij extra fysiotherapie.”

Voor Hidde is een persoonlijke band met collega-behandelaars belangrijk. “Toen ik kennismaakte met Erna, om te kijken of ze een aanvulling zou zijn op ons Mediplein, hebben we heel nadrukkelijk onze interesses afgetast. Erna is enorm sportief, ze rent lange afstanden. Bovendien is ze heel ervaren, wat voor ons ook belangrijk was. Ik merkte direct, behalve die raakvlakken op sportief gebeid, een goede klik.”

Hij onderschrijft het belang van (sport)massages. Vaak stuurt hij cliënten die door hem zijn ‘ontslagen’ omdat de klachten over zijn, toch door naar de masseur. “Hun probleem is voor dat moment dan vaak wel over, maar mensen blijven toch hetzelfde werk doen en veranderen hun houding niet. Als je gedragingen niet veranderen, is de kans natuurlijk groot dat de klachten terugkomen. Dan is onderhoud door een masseur geen slecht idee.”

Dat fysiotherapie – tot op zekere hoogte – in de regel wel door verzekeraars wordt vergoed, maar een sportmassage niet, kan er wel voor zorgen dat behandeltrajecten na het bezoek aan de fysio stoppen. Hidde: “Ik kan natuurlijk niet over andermans portemonnee beslissen, hooguit aangeven dat het wel een zinvolle uitgave is. Mensen moeten er, denk ik, nog steeds een beetje aan wennen. Dat ze niet alleen voor hun kapper betalen, maar ook voor de gezondheidszorg. Als mensen dat ook als normaal gaan beschouwen, dan liggen er – zeker nu de vergrijzing doorzet – enorme kansen voor masseurs. Daar komt bij dat er in de toekomst een enorm tekort aan fysiotherapeuten dreigt. De sportmasseurs kunnen dat gat goed opvullen. Samenwerken is in de toekomst niet eens zozeer een kans, of een mogelijkheid, maar misschien zelfs wel een noodzaak.”

“Samenwerken is kans, maar misschien zelfs wel noodzaak”

Hidde Heddema

“Wees geïnteresseerd in wat een ander te bieden heeft”

Hidde Heddema

“Samenwerken heeft absoluut een meerwaarde. Voor de behandelaar, maar ook voor de patiënten”

MSK-arts Lizzi Adeler

Lizzi Adeler, arts musculoskeletale geneeskunde bij de Stadspoli Utrecht, wijst op regelmatige basis patiënten door naar masseur Jeff Huybrechts, die ook (één dag in de week) praktijk houdt in de Stadspoli. Lizzi (49) is eigenaar van het pand aan het Smaragdplein en biedt graag onderdak aan zelfstandige zorgverleners. “We sparren geregeld, hebben veel aan elkaars adviezen. Patiënten profiteren daar echt van’’, aldus Lizzi, die via het NGS zelf op zoek ging naar een sportmasseur voor de Stadspoli.

Ze vindt het fijn om gelijkgestemden om zich heen te hebben. Daarnaast geeft het ook kans op samenwerking. “Ik adviseer mensen vaak een massage. Mede omdat het goed is voor het herstel van de spieren, voor de bloedsomloop, voor het afvoeren van afvalstoffen. In de Stadspoli komen veel sporters en ik geef ze vaak het visitekaartje van Jeff.”

Het is wel soms lastig om de agenda’s van Jeff en cliënten op elkaar aan te laten sluiten. “Jeff heeft een onwijs goed online-afspraaksysteem, maar het blijft zoeken naar de ideale dagen en tijden. Dan willen cliënten juist op dinsdag behandeld worden terwijl de sportmasseur er standaard op woensdag is. Vaak is het niet haalbaar voor een masseur om er vijf dagen in de week te zijn. Flexibiliteit vanuit de klant, maar ook vanuit de masseur, is dan wel gewenst. Dat maakt het makkelijker een match te realiseren.”

Lees hier meer over het werk van een MSK-arts.

“Patiënten profiteren van samenwerking”

Lizzi Adeler

“We sparren geregeld, hebben veel aan elkaars adviezen. Patiënten profiteren daar echt van’’

Fysiotherapeut Wouter de Bonth:

De vraag of Fysiotherapie Van Bommel ook sportmassage aan kon bieden, kwam vanuit de patiënten zelf. Eigenaar Wouter de Bonth (27): “We hebben in Vlijmen een oefenzaal, waar onze cliënten tijdens hun behandeling trainen, maar in sommige gevallen ook erna nog. Enkele van hen vroegen of ze via ons behalve manuele therapie en sportfysiotherapie ook sportmassage konden krijgen. Daar zijn we toen naar gaan kijken.” En ja, dat kon.

Onderzoek leerde dat het binnenhalen van een sportmasseur namelijk voor zowel cliënten als het bedrijf een meerwaarde had. Floortje van Halder verzorgt nu de sportmassages. Wouter: “Op basis van het doel bepalen we of het een medische massage is of niet. Hebben mensen echt klachten, dan kunnen we het eventueel zelfs onder fysiotherapie scharen. Maar willen cliënten het omdat ze het eens in de zoveel tijd wel lekker vinden, of omdat ze het prettig vinden dat voor een hardloopwedstrijd hun spieren worden losgemaakt, dan kiezen ze er eigenlijk zelf voor en valt het niet binnen de verzekering.”

Wouter vindt sportmassage een zinvolle aanvulling op het aanbod van een fysiotherapiepraktijk. “Het werkt ook preventief hè. Iemand die door een sportmasseur wordt behandeld, komt in theorie minder snel terug bij de fysiotherapeut. Wij geloven heel nadrukkelijk in een stukje zelfmanagement van onze patiënten. Blijf investeren in je eigen gezondheid, ook als je klachten voorbij zijn! Dat is iets wat zowel onze fysio’s als Floortje aan mensen kunnen meegeven.”

“Sportmassage is zinvolle aanvulling op aanbod fysiotherapiepraktijk”

Wouter de Bonth

“Iemand die door een sportmasseur wordt behandeld, komt in theorie minder snel terug bij de fysiotherapeut”

Sportmasseur Jeff Huybrechts

Jeff Huybrechts (59) heeft als sportmasseur een tweetal werkplekken. Drie dagen in de week zit hij bij de Huid en Gezondheidskliniek, een fysiotherapiepraktijk in Woerden. Daar werkt hij in ‘in het verlengde’ van een fysiotherapeut. “Vaak is het bijna een soort van logisch dat mensen naar mij worden verwezen als de fysiotherapeut ‘klaar’ is met zijn deel.”

Daarnaast werkt Jeff, als zelfstandig sportmasseur, met andere behandelaars in één gezondheidscentrum: de Stadspoli Utrecht. “Ik huur daar voor één dag in de week een behandelkamer. Er zitten onder meer ook een diëtiste, een chiropractor, iemand die de Alexandertechniek toepast en een MSK-arts. Zelf ben ik daar doorgaans op woensdag. Je moet erg je best doen om contact met de anderen te maken, in principe zit iedereen toch een beetje op zijn eigen eiland. Het is zaak flink te investeren in de relatie met de rest. Leg goed uit wat je doet, geef voorbeelden; dat kan je uiteindelijk altijd weer werk opleveren. Het is natuurlijk altijd prettig als een collega, die patiënten om een andere reden behandelt, vanwege je vakkennis vertrouwen in je heeft en ze naar jou doorstuurt voor een massage.”

“Flink investeren in de relatie met andere zorgverleners”

Jeff Huybrechts

“Leg goed uit wat je doet, geef voorbeelden; dat kan je uiteindelijk altijd weer werk opleveren”

(sport)zorg-
professionals

Samenwerking met andere

Voor de masseur kan samenwerking met andere zorgverleners een absolute meerwaarde zijn. Niet alleen is het vanzelfsprekend fijn om, in de koffiecorner van het gezondheidscentrum, te sparren met fysiotherapeuten, huisartsen of andere behandelaars. Ook is het een ideale manier om – mede dankzij verwijzingen van anderen – een klantenkring op te bouwen en uit te breiden.

Hidde Heddema

“Samenwerken heeft absoluut een meerwaarde. Voor de behandelaar, maar ook voor de patiënten”

Hidde Heddema werkte jarenlang in een grote, hoofdstedelijke groepspraktijk met liefst veertig fysiotherapeuten, het Sport Medisch Centrum Amsterdam. Daarna nam hij de praktijk van zijn moeder over in Wezep. “Dat beviel goed, maar ik was daar eigenlijk altijd in mijn eentje aan het werk. Terwijl ik het leuk vind om samen te werken. En ook besef dat dat absoluut een meerwaarde heeft, voor de behandelaar, maar ook voor de patiënten.”

Zoekend naar de gezelligheid en verbinding, realiseerde Hidde zich dat hij zelf de stoute schoenen aan moest trekken. Toen het clubhuis van de plaatselijke korfbalvereniging vrijkwam, diende hij dan ook een plan voor de aankoop en verbouwing van het pand in, en realiseerde hij een heus Mediplein. “Het is een gezondheidscentrum met een sociaal maatschappelijk karakter. Naast fysiotherapie, podotherapie, medische pedicure, lifestyle coaching, pilates en yoga, hebben we ook een sportmasseur, Erna van Es, in huis.’’

Iedereen heeft zijn eigen ‘winkeltje’. Maar het is niet de bedoeling dat je alleen maar in je eigen kamertje blijft met je eigen cliënten, zegt Hidde. “Vanaf het eerste moment hebben we ons ten doel gesteld elkaar te helpen. Zo stuur ik weleens een patiënt door naar een collega als ik in de overtuiging ben dat een andere behandeling meer baat heeft. Zo zou het altijd moeten zijn, je wilt immers het beste voor de patiënt. Vaak bespreken we ook, zonder natuurlijk direct te zeer op persoonlijke zaken in te gaan, het behandeltraject met elkaar. Twee weten nu eenmaal meer dan één.’’

“Zet de deur van je behandelkamer open en laat een collega, uit dezelfde óf een andere discipline, even meekijken. Wees open in wat je doet en leg uit wat je doet. En wees ook geïnteresseerd in wat een ander te bieden heeft. Erna heeft bijvoorbeeld recent een cursus bindweefselmassage gedaan. Daar heb je het dan over. Krijg ik een patiënt waarvan ik denk dat die daar baat bij zou kunnen hebben, dan verwijs ik deze door naar haar. En andersom krijg ik via haar zo nu en dan sporters die gebaat zijn bij extra fysiotherapie.”

Voor Hidde is een persoonlijke band met collega-behandelaars belangrijk. “Toen ik kennismaakte met Erna, om te kijken of ze een aanvulling zou zijn op ons Mediplein, hebben we heel nadrukkelijk onze interesses afgetast. Erna is enorm sportief, ze rent lange afstanden. Bovendien is ze heel ervaren, wat voor ons ook belangrijk was. Ik merkte direct, behalve die raakvlakken op sportief gebeid, een goede klik.”

Hij onderschrijft het belang van (sport)massages. Vaak stuurt hij cliënten die door hem zijn ‘ontslagen’ omdat de klachten over zijn, toch door naar de masseur. “Hun probleem is voor dat moment dan vaak wel over, maar mensen blijven toch hetzelfde werk doen en veranderen hun houding niet. Als je gedragingen niet veranderen, is de kans natuurlijk groot dat de klachten terugkomen. Dan is onderhoud door een masseur geen slecht idee.”

Dat fysiotherapie – tot op zekere hoogte – in de regel wel door verzekeraars wordt vergoed, maar een sportmassage niet, kan er wel voor zorgen dat behandeltrajecten na het bezoek aan de fysio stoppen. Hidde: “Ik kan natuurlijk niet over andermans portemonnee beslissen, hooguit aangeven dat het wel een zinvolle uitgave is. Mensen moeten er, denk ik, nog steeds een beetje aan wennen. Dat ze niet alleen voor hun kapper betalen, maar ook voor de gezondheidszorg. Als mensen dat ook als normaal gaan beschouwen, dan liggen er – zeker nu de vergrijzing doorzet – enorme kansen voor masseurs. Daar komt bij dat er in de toekomst een enorm tekort aan fysiotherapeuten dreigt. De sportmasseurs kunnen dat gat goed opvullen. Samenwerken is in de toekomst niet eens zozeer een kans, of een mogelijkheid, maar misschien zelfs wel een noodzaak.”

“Samenwerken is kans, maar misschien zelfs wel noodzaak”

Fysiotherapeut Hidde Heddema

Lizzi Adeler

“We sparren geregeld, hebben veel aan elkaars adviezen. Patiënten profiteren daar echt van’’

Lizzi Adeler, arts musculoskeletale geneeskunde bij de Stadspoli Utrecht, wijst op regelmatige basis patiënten door naar masseur Jeff Huybrechts, die ook (één dag in de week) praktijk houdt in de Stadspoli. Lizzi (49) is eigenaar van het pand aan het Smaragdplein en biedt graag onderdak aan zelfstandige zorgverleners. “We sparren geregeld, hebben veel aan elkaars adviezen. Patiënten profiteren daar echt van’’, aldus Lizzi, die via het NGS zelf op zoek ging naar een sportmasseur voor de Stadspoli.

Ze vindt het fijn om gelijkgestemden om zich heen te hebben. Daarnaast geeft het ook kans op samenwerking. “Ik adviseer mensen vaak een massage. Mede omdat het goed is voor het herstel van de spieren, voor de bloedsomloop, voor het afvoeren van afvalstoffen. In de Stadspoli komen veel sporters en ik geef ze vaak het visitekaartje van Jeff.”

Het is wel soms lastig om de agenda’s van Jeff en cliënten op elkaar aan te laten sluiten. “Jeff heeft een onwijs goed online-afspraaksysteem, maar het blijft zoeken naar de ideale dagen en tijden. Dan willen cliënten juist op dinsdag behandeld worden terwijl de sportmasseur er standaard op woensdag is. Vaak is het niet haalbaar voor een masseur om er vijf dagen in de week te zijn. Flexibiliteit vanuit de klant, maar ook vanuit de masseur, is dan wel gewenst. Dat maakt het makkelijker een match te realiseren.”

Lees hier meer over het werk van een MSK-arts.

“Patiënten profiteren van samenwerking”

MSK-arts Lizzi Adeler

Wouter de Bonth

“Iemand die door een sportmasseur wordt behandeld, komt in theorie minder snel terug bij de fysiotherapeut”

De vraag of Fysiotherapie Van Bommel ook sportmassage aan kon bieden, kwam vanuit de patiënten zelf. Eigenaar Wouter de Bonth (27): “We hebben in Vlijmen een oefenzaal, waar onze cliënten tijdens hun behandeling trainen, maar in sommige gevallen ook erna nog. Enkele van hen vroegen of ze via ons behalve manuele therapie en sportfysiotherapie ook sportmassage konden krijgen. Daar zijn we toen naar gaan kijken.” En ja, dat kon.

Onderzoek leerde dat het binnenhalen van een sportmasseur namelijk voor zowel cliënten als het bedrijf een meerwaarde had. Floortje van Halder verzorgt nu de sportmassages. Wouter: “Op basis van het doel bepalen we of het een medische massage is of niet. Hebben mensen echt klachten, dan kunnen we het eventueel zelfs onder fysiotherapie scharen. Maar willen cliënten het omdat ze het eens in de zoveel tijd wel lekker vinden, of omdat ze het prettig vinden dat voor een hardloopwedstrijd hun spieren worden losgemaakt, dan kiezen ze er eigenlijk zelf voor en valt het niet binnen de verzekering.”

Wouter vindt sportmassage een zinvolle aanvulling op het aanbod van een fysiotherapiepraktijk. “Het werkt ook preventief hè. Iemand die door een sportmasseur wordt behandeld, komt in theorie minder snel terug bij de fysiotherapeut. Wij geloven heel nadrukkelijk in een stukje zelfmanagement van onze patiënten. Blijf investeren in je eigen gezondheid, ook als je klachten voorbij zijn! Dat is iets wat zowel onze fysio’s als Floortje aan mensen kunnen meegeven.”

“Sportmassage is zinvolle aanvulling op aanbod fysiotherapie-
praktijk”

Fysiotherapeut Wouter de Bonth:

Jeff Huybrechts

“Leg goed uit wat je doet, geef voorbeelden; dat kan je uiteindelijk altijd weer werk opleveren”

Jeff Huybrechts (59) heeft als sportmasseur een tweetal werkplekken. Drie dagen in de week zit hij bij de Huid en Gezondheidskliniek, een fysiotherapiepraktijk in Woerden. Daar werkt hij in ‘in het verlengde’ van een fysiotherapeut. “Vaak is het bijna een soort van logisch dat mensen naar mij worden verwezen als de fysiotherapeut ‘klaar’ is met zijn deel.”

Daarnaast werkt Jeff, als zelfstandig sportmasseur, met andere behandelaars in één gezondheidscentrum: de Stadspoli Utrecht. “Ik huur daar voor één dag in de week een behandelkamer. Er zitten onder meer ook een diëtiste, een chiropractor, iemand die de Alexandertechniek toepast en een MSK-arts. Zelf ben ik daar doorgaans op woensdag. Je moet erg je best doen om contact met de anderen te maken, in principe zit iedereen toch een beetje op zijn eigen eiland. Het is zaak flink te investeren in de relatie met de rest. Leg goed uit wat je doet, geef voorbeelden; dat kan je uiteindelijk altijd weer werk opleveren. Het is natuurlijk altijd prettig als een collega, die patiënten om een andere reden behandelt, vanwege je vakkennis vertrouwen in je heeft en ze naar jou doorstuurt voor een massage.”

“Flink investeren in de relatie met andere zorgverleners”

Sportmasseur Jeff Huybrechts