Volwassenen

Aangepast sporten

Ouderen

Het bedrijfsleven

Basisschool
jeugd

De allerkleinsten

Clubverhalen

je

club

Boost 

Inspiratiegids ledenwerving

Hieronder vind je per doelgroep een aantal inspirerende voorbeelden van clubs, maar ook programma’s van de bond die je als club zou kunnen integreren.

Heb jij zelf een concept dat binnen jouw club goed aanslaat? Deel het met ons via sportaanbod@atletiekunie.nl!

Tekst: Esther Vliege

Naar volgende

Terug naar boven

Bor molecum con eictas expel ipis molorep ratest

Wat is het nijntje Beweegdiploma? 
Het nijntje Beweegdiploma is een compleet en verantwoord beweegprogramma waarin kinderen van twee t/m vijf jaar spelenderwijs en vooral met plezier alle belangrijke basisvormen van bewegen leren, gewoon op de baan of het middenterrein. Het programma duurt 20 weken en aan het eind hiervan ontvangen de kinderen het officiële nijntje Beweegdiploma. Op deze manier bind je kinderen al op jonge leeftijd aan je club en bouw je aan een sterk fundament van jeugdleden.

Aan de slag met het nijntje Beweegdiploma? 
Dit najaar starten we met de leeftijdscategorie vier/vijf jarigen (pilotjaar). Wil jij op je club aan de slag met deze doelgroep dan start je met een scholingsdag zoals in Zeewolde. Alle trainers op niveau 3 kunnen aansluiten en leren in één dag van een ervaren docent van de KNGU hoe je peuters en kleuters op een verantwoorde manier veelzijdig en beter leert bewegen.

In Zeewolde bleek algauw dat de deelnemende trainers voldoende creatief zijn, maar niet altijd even goed op de hoogte zijn van het beweegniveau van een tweejarige. Naarmate de dag vorderde en een aantal hilarische momenten verder, konden deze ervaren trainers zich ook verplaatsen in de motorische vaardigheden van een peuter of kleuter. Alle trainers zijn dan ook met vlag en wimpel geslaagd en kunnen op hun club met nijntje aan de slag.

Op zondag 4 september 2022 vond de eerste scholingsdag voor het nijntje Beweegdiploma plaats in Zeewolde. Maar liefst twaalf enthousiaste atletiektrainers van zeven verschillende atletiekverenigingen meldden zich om 09.00 uur bij Zeewolde Atletiek waar de hele dag in het teken stond van het beroemde konijn van Dick Bruna.

Eerste clubs van start met het nijntje Beweegdiploma

de allerkleinsten

Tekst: Esther Vliege

Basisschooljeugd

Terug naar boven

Naar volgende

Ren.Spring.Gooi lessen
Eind augustus 2019 ontvangen we van een aantal vakleerkrachten van de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG) een aanvraag voor de digitale lessenserie Ren.Spring.Gooi. De stichting start dit schooljaar voor het 4e achtereenvolgende jaar een sportieve samenwerking met een sportclub. Het doel van de samenwerking is om de kinderen uit groep 5 t/m 8 van de 24 aangesloten scholen een (top)sportbeleving te bieden. Na voetbal, basketbal en volleybal staat dit schooljaar atletiek centraal. AV Aquilo uit Winschoten wordt benaderd voor ondersteuning.

Mooie samenwerking tussen AV Aquilo en 24 basisscholen
Diverse bestuurs- & commissieleden van AV Aquilo zijn meteen enthousiast als ze horen van de plannen van de SOOOG. Want niet alleen is het de bedoeling dat de (vak)leerkrachten aan de slag gaan met de Ren.Spring.Gooi-lessen, hoe leuk zou het zijn als de kinderen op een echte atletiekbaan kennis maken met de atletiekonderdelen? Ze gaan aan de slag. Er wordt een projectgroep gevormd die het hele project in kaart brengt en tot in detail uitwerkt. “In het begin heb ik er echt wel slapeloze nachten van gehad” vertelt Janine Roelfsema, trainster bij AV Aquilo en mede-initiatiefneemster van het project. “Iedere woensdagochtend verzorgen we bij ons op de baan clinics voor zo’n 100 basisschoolkinderen. Je kunt je voorstellen dat er heel wat bij komt kijken om dit vlekkeloos te laten verlopen”.

Ren.Spring.Gooi
Het Ren.Spring.Gooi lessenpakket bestaat uit drie atletieklessen die iedere vakleerkracht of groepsleerkracht kan implementeren in de gymles. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van materiaal dat tot een basisinventaris van een gymzaal behoort, zoals pylonen, lintjes en hoepels. Per les wordt één onderdeel – rennen, springen of gooien – uitgebreid behandeld.

Interessant? Informeer bij basisonderwijsinstanties bij jouw club in de buurt naar de samenwerkingsmogelijkheden. 


Saamhorigheid op de club
Voor zo’n project als dit ben je afhankelijk van vrijwilligers. Meestal een heikel struikelblok bij veel clubs. De projectgroep is dan ook blij verrast als ze zien hoeveel mensen er iedere woensdagochtend weer vrijwillig op en om de baan staan. De saamhorigheid op de club heeft echt een boost gekregen. Voordat de kinderen arriveren zorgt Helga, de vrouw van penningmeester Koos Flikkema, ervoor dat alle trainers een kop koffie en krentenbrood krijgen. Dan is er ook even tijd om de indeling van de ochtend door te nemen.

Rond 8.45 uur rijden de bussen de parkeerplaats op. De kinderen worden gastvrij onthaald door een trainster die in het werkende leven stewardess is en er iedere keer weer voor zorgt dat ook echt iedereen zich welkom voelt. Om 9 uur beginnen ze met een korte uitleg en dan gaat de warming-up van start. Vervolgens werken de leerlingen de drie onderdelen af onder begeleiding van de trainers. Tussendoor zorgt Helga voor limonade met een koekje. Rond 11 uur zit het programma er op en sluiten ze af met een wedstrijdje touwtrekken. Uiteraard doen de juffen en meesters mee. De kinderen worden uitvoerig bedankt voor hun aanwezigheid en enthousiasme. Sommige kinderen hebben de smaak te pakken en zien ze later terug bij een proeftraining. Het opruimen van het veld is inmiddels gedaan door enkele wijze mannen van de club. Iedereen die heeft geholpen duikt de kantine in. Het is tijd voor een kom verse soep van Helga!

In juni 2020 wordt het (TOP)sportproject tussen SOOOG en AV Aquilo afgesloten met een sportief slot event in Winschoten. Hoe en waar precies is nog niet helemaal duidelijk, maar dat het een feestje gaat worden is zeker!



Iedere woensdagochtend clinics
Het uitwerken van de clinics op de baan is de grootste uitdaging. De projectgroep wil drie onderdelen aanbieden die je in de gymzaal niet zo snel geeft: polsstokhoogspringen, speerwerpen en hordenlopen. De trainingsopbouw wordt beschreven en de oefenvormen worden compleet met afbeeldingen tot in detail op papier uitgewerkt. Een voorwaarde is dat iedere groep (max. 15 kinderen) altijd wordt begeleid door een gediplomeerde trainer (niveau 3) en een assistent-trainer. Het mooie is dat dit ook de samenwerking met omliggende atletiekclubs bevordert. Mirjam Stol-Koolhof van SV Veendam begeleidt standaard iedere woensdagochtend als zelfstandig trainer een groep kinderen. Ze vindt het fantastisch om hieraan een steentje bij te dragen en neemt er zelfs graag vakantiedagen voor op. Vanuit de SOOOG ligt de uitdaging vooral in het regelen van het vervoer. Gelukkig vinden ze een busonderneming die bereid is om iedere woensdagochtend de kinderen vanuit diverse scholen veilig in Winschoten af te leveren en aan het eind van de ochtend weer op school af te leveren.


Kick-off
Roelfsema vervolgt haar verhaal: “begin september zijn we gestart met een kick-off voor alle groepsleerkrachten en vakleerkrachten van de 24 basisscholen, bij ons op de club. We hebben het project toegelicht en onze trainers hebben uitleg gegeven over de Ren.Spring.Gooi lessen die de (vak)leerkrachten de komende periode op de scholen kunnen geven. Vervolgens zijn de leerkrachten zelf sportief aan de slag gegaan. Een geslaagde middag en iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt”.


AV Aquilo en Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen zetten atletiek op de kaart

Tekst: Esther Vliege

Naar volgende

Terug naar boven

Met Ren.Spring.Gooi maken basisschoolkinderen door rennen, springen en gooien kennis met atletiek. Het programma van de Atletiekunie bestaat uit drie atletieklessen, een materialenpakket voor de atletieklessen, de ‘beweegminuut’ en een map met lesmateriaal voor nog meer lessen gebaseerd op atletiekonderdelen. De beweegminuut is een serie video’s waarbij onder andere Dafne Schippers de kinderen uitdaagt om een minuut lang een oefening in de klas te doen. Door het totaalpakket van Ren.Spring.Gooi blijft atletiek veel langer onder de aandacht van de kinderen dan alleen tijdens drie losse atletieklessen. En dát heeft resultaat.

Groei
Heidi: ‘Het is heel leuk om kinderen enthousiast te maken voor onze sport. En de vraag en het aanbod kwamen toevallig voorbij. Maar het kwam voor ons ook op het juiste moment, veel pupillen stroomden vorig jaar door naar de junioren. Het programma leverde ons zo’n 20 nieuwe jeugdleden op. Veelal direct, kinderen die het programma van school kennen, en soms hun vriendjes die ervan gehoord hebben. En we hebben al weer nieuwe aanvragen van basisscholen voor de komende tijd. Dus wij gaan nog even door met rennen, springen en gooien!’ 


Werven via school
Rennen, springen en gooien staan centraal tijdens de drie lessen. Omdat deze plaatsvinden tijdens de reguliere gymles, kost het de docenten geen extra tijd. Heidi: ‘Veruit de meeste scholen en docenten reageren dan ook heel enthousiast. De leraren zijn blij met de nieuwe ideeën en materialen voor hun gymlessen. En de “beweegminuut” is handig als de energie of de concentratie even laag is’, hoort Heidi terug van de groepsleerkrachten. Heidi: ‘Het is voor kinderen leuk, uitdagend én makkelijk om kennis te maken met atletiek. Een paar jaar geleden verspreidden we een flyer met de oproep voor een proefperiode in aanloop naar een jeugdloop. Maar hier kwamen maar heel weinig kinderen op af. Terwijl met Ren.Spring.Gooi de kinderen meteen de trainer, de sport en het plezier ervaren.’

 



Ren.Spring.Gooi vanaf de start 
Heidi is voormalig pupillen- en jeugdtrainer bij AV Jahn II. Samen met collega trainer Dorien verzorgde zij het programma Ren.Spring.Gooi vanaf de start in oktober 2017 bij 8 basisscholen in Stadskanaal. Heidi: ‘Net voordat de Atletiekunie het programma lanceerde, kregen wij de vraag van een buurtsportcoach iets soortgelijks op te starten. Wij zijn toen snel aangehaakt bij Ren.Spring.Gooi van de Atletiekunie. Het was prettig dat we de inhoud niet zelf hoefden te bedenken, dat scheelt enorm in de voorbereidingen. En zo konden we de scholen ook echt iets goeds bieden, het programma bestaat uit zo’n compleet pakket.’ Dit is onder andere mogelijk omdat de Atletiekunie en Campina samen het beter bewegen van kinderen op de basisschool beogen.


Succesvol jeugdleden werven kan op veel manieren. En sinds vorig jaar kan dat ook met het atletiekprogramma Ren.Spring.Gooi. Een school kan zich hier zelf voor aanmelden, maar een atletiekvereniging kan óók het initiatief nemen. En dat pakte goed uit voor een atletiekvereniging in Stadskanaal. Met het kant-en-klare programma van de Atletiekunie kostte het ons weinig tijd. En het leverde onze vereniging al zo’n 20 nieuwe jeugdleden op in een half jaar tijd, vertelt Heidi Wiechers van AV Jahn II.

‘Toename in jeugdleden door Ren.Spring.Gooi’

Basisschooljeugd

Tekst: Esther Vliege

Naar volgende

Terug naar boven

Cees Maurits (51) is zelf al zo’n acht jaar fervent hardloper. Minimaal drie keer per week loopt hij een rondje. Gemiddeld zo’n 25 km in de week. Toen zijn werkgever Sweco, een ingenieursadviesbureau, op zoek was naar ambassadeurs voor een beweegprogramma, was hij meteen enthousiast. ‘Mijn passie, hardlopen, delen met collega’s is mooi om te doen.’

‘Mensen passen hun dagritme aan om er bij te zijn. ‘

Motivatie en gezellig
‘In het begin haakten mensen nog wel eens af omdat ze andere afspraken hadden. Maar na een tijdje werd dat minder. Mensen kijken er naar uit, het is naast een sportief moment ook gezellig. We hebben de behoefte om weer even bij te praten. En na afloop praten we steeds vaker nog even na voordat we richting huis gaan. Zeker voor de beginnende lopers in de groep is de motivatie prettig. En bij slecht weer heerst het algemene gevoel “ik kan het niet maken om de rest te laten staan”. Wilma zorgt ervoor dat niveauverschillen geen probleem zijn. Iedereen kan meedoen en komt aan zijn trekken. 

Feit van bewegen@Sweco 2018: het overgrote merendeel (94%) heeft plezier gehad en hun collega's beter leren kennen (91%).


Even geen collega’s
Tijdens de hardlooptrainingen ontmoette ik het afgelopen jaar collega’s, die ik nog nooit eerder zag. En ik werk toch al 18 jaar bij Sweco. Een mooi voorbeeld: een oudere collega die bijna met pensioen zou gaan, sloot nog aan bij ons hardloopgroepje. Toen hij aan het einde van het jaar daadwerkelijk met pensioen ging, nodigde hij mij uit voor z’n afscheidsfeestje. Terwijl we amper hebben samengewerkt. Dat zegt iets over hoe gezellig het jaartje samen lopen was. Een ander voordeel van samen met collega’s lopen is dat je elkaar in een andere setting ziet. Met de mensen met wie ik normaal werk, loop ik nu een rondje. En dan praat je over hardlopen maar ook over andere dingen. Er ontstaat een heel andere energie. Je leert mensen op een andere manier kennen en ziet elkaar even niet als collega. Dat zijn leuke en waardevolle momenten.’ 

‘Ik kan het niet maken om de rest te laten staan’

 


De maandag lekker afsluiten
‘Ik werk als projectmanager vanuit de vestiging in Rotterdam en ben daar de hardloopambassadeur, het lokale gezicht. Vorig jaar zijn we gestart met een groepje van gemiddeld tien collega’s. Om kwart voor vijf, einde werkdag dus, verzamelen we buiten en gaan op pad met onze trainer Wilma van Onna. Zo begin je de week fris na het weekend en sluit je de werkdag lekker af. Natuurlijk lukt het niet iedereen om altijd mee te lopen. Maar de ambitie is sterk om er wél bij te zijn die maandagmiddag. Collega’s die op maandag niet op kantoor werken, zorgen dat ze op tijd weer in Rotterdam zijn om samen dat rondje te lopen. Mensen passen hun dagritme aan om er bij te kunnen zijn. Voor mij het bewijs dat lopen met collega’s geslaagd is, we gaan dit jaar dan ook door.’ 


Samen hardlopen heeft allerlei voordelen. Heb je weinig tijd en ga je met een vriend? Dan ben je goed én efficiënt bezig. Train jij jarenlang bij dezelfde club, dan bouw je een bijzondere band op met je hardloopmaatjes. En trek je samen met je partner de hardloopschoenen aan, boost je jouw relatie. Allemaal positieve effecten van samen hardlopen. Maar wat gebeurt er als je met je collega’s gaat hardlopen?

Hardlopen met collega’s; een kans om als club het lokale bedrijfsleven aan je te binden!

HET BEDRIJFSLEVEN

Tekst: Esther Vliege

Naar volgende

Terug naar boven

We bewegen met zijn allen steeds minder en steeds eenzijdiger. Dit leidt bij ouderen tot snelle afname van vitale functies, verminderde zelfredzaamheid en kan gemakkelijk ook tot eenzaamheid leiden. Hardlopen als sport wordt steeds populairder. Er zijn weinig speciale middelen voor nodig, je kan het gezellig in groepsverband doen en de meeste mensen kunnen eenvoudig beginnen. Mensen die op latere leeftijd willen starten met hardlopen ervaren echter meerdere drempels. Door het aanbieden van aangepaste sport- en bewegingsactiviteiten met de hardloopsport als middel is het doel om drempels weg te nemen om op latere leeftijd (55+) te kunnen starten met veelzijdig bewegen.

De Atletiekunie biedt samen met het Nationaal Ouderenfonds ondersteuning aan (aangesloten) clubs en/of loopgroepen bij het opzetten en uitvoeren van nieuw sportaanbod op de club in de vorm van OldStars hardlopen. Deze nieuwe vorm van sportaanbod is vooral gericht op veelzijdig bewegen. De eerste clubs zijn met succes van start gegaan!

Eerste clubs succesvol van start met OldStars hardlopen

OUDEREN

Tekst: Esther Vliege

Naar volgende

Terug naar boven

AV Spado

Het Ready to Sport programma is inmiddels afgelopen. Soortgelijke trajecten worden ook via het sportakkoord beschikbaar gesteld.

Samenwerken met regionale partijen
AV Spado uit Bergen op Zoom heeft een G-groep van 25 deelnemers en 12 Frame Runners. Mooie aantallen. Toch gaat de vereniging verder met het promoten van hun aanbod. Jeroen Jonkers is hiervan de kartrekker: ‘Grotere groepen is natuurlijk fijn maar het gaat ons er allereerst om dat meer mensen het regionale aanbod van aangepast sporten kennen. Of ze nu gaan zwemmen of toch bij ons komen trainen, dat vind ik minder interessant.’ Dit nobele streven maakt de zoektocht van AV Spado naar deze deelnemers nog interessanter en succesvoller. 

AV Spado neemt deel aan het begeleidingstraject Ready to Sport* dat onderdeel is van NOC*NSF en Rabobank Foundation. Het doel van dit initiatief is het aangepast sporten voor jongeren met een motorische beperking versterken. 

‘Contact buurtsportcoaches structureel onderhouden’

 

Werven G-groep: lange adem en netwerken
Jeroen richtte 23 jaar geleden de G-groep bij AV Spado op. ‘Wil je atleten met een verstandelijke beperking werven, ga dan naar de zorginstellingen en de woonvoorzieningen. In het verleden hebben we daar veel aan PR gedaan. Naast kennismaken, informeren en informatie achterlaten geven we ook clinics op locatie. Dan nemen we wat speren of kogels mee en verzorgen daar een training. De doelgroep maakt kennis met de sport en wij maken kennis met de begeleiders in de hoop dat ze een keer met hun groep naar ons toe komen. Om deze doelgroep te werven, is wel een lange adem nodig. Wees ook regelmatig zichtbaar in de media en daarnaast moet je netwerk zijn werk doen. 

Momenteel is het werven van jonge leden voor de G-groep een aandachtspunt. Rond 2003 is een groep van junioren gestart die inmiddels zijn doorgegroeid naar de seniorengroep. We zien nog weinig jonge aanwas. Datzelfde fenomeen geldt voor bijvoorbeeld het g-voetbalteam hier in de buurt, dat is wel vreemd. We onderzoeken nu of er wel vraag is naar een nieuwe juniorengroep. Hetzelfde geldt overigens ook voor de Frame Runners: dat zijn gemiddeld genomen twintigers. Van andere atletiekverenigingen horen we dat ze juist jonge groepen hebben. Er moeten dus ook jonge potentiële Frame Runners in onze regio zijn, lijkt me. Onlangs hebben we clinics gegeven voor de regionale Mytylschool en dit is gedeeld in de lokale media. Er hebben zich daarna alweer twee jonge Frame Runners aangemeld. Het WMO-loket is tot slot nog een ingang om deze groep te bereiken. Iedereen die een rolstoel nodig heeft, meldt zich hier. De medewerkers van dit loket kunnen aardig inschatten wie er in aanmerking komen voor Frame Running en wie niet. Ook hier is het weer zaak de medewerkers bewust te maken van je aanbod en deze contacten te onderhouden.’

 


Samenwerken over de grens
Jeroen: ‘In België hebben atletiekverenigingen natuurlijk ook een aangepast aanbod. En onze vereniging is soms dichterbij voor iemand die in België woont dan een club in eigen land. Zelf hanteren we een maximale reisafstand van circa 35 minuten. Als je dan een cirkel trekt, kom je ook bijvoorbeeld in Antwerpen uit.’ De samenwerking met deze verenigingen onderzoeken was dan ook één van de voorstellen van AV Spado voor het traject van NOC*NSF. Jeroen: ‘Ook al is een club feitelijk dichtbij, een landsgrens voelt anders en elk land kent andere systemen en regels. Het is dus een uitdaging maar samen met onze buurtsportcoaches gaan we die graag aan. Zij leggen met en voor ons de contacten met de Belgische atletiekbond en de lokale buurtsportcoaches. Door de Corona-tijd zitten we nog wel in de beginfase, de lessen van onze buur-collega’s en de echte samenwerkingen zullen nog volgen.’ 


Samenwerken met sportverenigingen
‘In de zoektocht naar deze doelgroepen is het goed om niet alleen naar atletiek te kijken, probeer samen te werken met andere sportverenigingen. Zij lopen waarschijnlijk tegen dezelfde uitdagingen aan zoals het contact leggen en onderhouden met begeleiders, zorginstellingen en vervoerders. Leer van elkaar, help elkaar en daarmee de doelgroep door naar elkaar te verwijzen. Het kan zijn dat atletiek om welke reden dan ook toch niet goed bij iemand past, maar bijvoorbeeld voetbal of zwemmen wel. Ga ook bij de groepen in de regio kijken zodat je elkaar en de sfeer kent. Jaren geleden hebben we met alle aanbieders van aangepast sporten in de regio een folder uitgebracht en deze uitgezet bij alle instellingen. We organiseerden ook samen met deze sportverenigingen een dag voor aangepast sporten met diverse clinics op één locatie. Dat soort dingen moet je juist samendoen, zodat je groter en dus zichtbaarder wordt voor potentiële leden. We merken ook dat je sneller ergens aan tafel komt als je je verenigt. Zo spraken we met de twee grootste zorginstellingen uit de regio, we zaten daar met tien clubs. Verenig je als sportverenigingen dan kom je ergens aan tafel. Overigens hebben ook dit soort contacten structureel aandacht nodig. Net zoals de media. Denk dus niet: we hebben toch al in het regionale krantje gestaan, nee dat moet je terugkerend een paar keer per jaar doen.’ 


Samenwerken met de buurtsportcoaches
AV Spado traint momenteel twee aangepast sporten groepen: mensen met een verstandelijke beperking en Frame Runners. Jeroen: ‘Zo’n zes jaar geleden konden twee van onze oudere leden uit de G-groep fysiek niet meer goed meekomen met de groep. We wilden deze leden iets anders bieden want ze waren sociaal en emotioneel aan de club gebonden. Dat was het begin van onze Frame Running groep.’ Samenwerken is zoals zo vaak ook hier de sleutel tot succes. Jeroen: ‘Om de doelgroep te bereiken werken we volop samen met regionale partijen zoals de buurtsportcoaches. Die hebben contact met alle regionale zorgverleners zoals de zorginstellingen, ziekenhuizen, fysiotherapeuten, revalidatiecentra en ook bijvoorbeeld de huisartsen. Ze zijn het overkoepelende aanspreekpunt zodat niet elke vereniging deze contacten zelf hoeft te leggen. De buurtsportcoaches zijn ook gekoppeld aan de gemeente: ze weten dus eerder welke ontwikkelingen en initiatieven er zijn. Eén van de dingen die we ervaarden tijdens het Ready to Sport traject is dat je contacten met bijvoorbeeld de buurtsportcoach structureel moet onderhouden. Al is het maar omdat er geregeld een wisseling van de wacht is. Zorg dat deze medewerkers je vereniging en aanbod kennen, en het ook letterlijk zien. Dus ga zelf bij ze langs en nodig ze uit bij trainingen. 

‘Verenig je, dan kom je ergens aan tafel

 



Hoe werf ik mijn deelnemers?

AANGEPAST SPORTEN

Tekst: Esther Vliege

Naar volgende

Terug naar boven

HAAG Atletiek, groep Running Blind

Running Blind wil graag alle lopers met een visuele beperking ondersteunen, dat doen we het liefste in samenwerking met een lokale of regionale atletiekvereniging of loopgroep.

Mensen met een visuele beperking kunnen gewoon bij een reguliere hardloopvereniging trainen. Dat is echt niet ingewikkeld’, vertelt Henri van Geffen, initiatiefnemer van Running Blind Den Haag. ‘Je hebt alleen de inzet van een buddy en trainer nodig. Lopen doet iedereen toch zelf.’

Henri startte in 2012 samen met destijds zijn vrouw Rita de Jong, een Running Blind groep voor de regio Den Haag als onderdeel van de nationale Stichting Running Blind. In 2020 sloot deze groep zich aan bij HAAG Atletiek.


Trainers
‘We hebben momenteel zes trainers, dat is veel hoor en zeker niet nodig naar mijn idee.’ Per training geeft steeds één trainer de hele les, zodat het voor de deelnemers duidelijk is naar welke stem ze moeten luisteren. De andere trainers zijn op dat moment extra ogen. De trainers hebben na de opleiding Assistent Looptrainer niveau 2 allemaal de specialisatie voor visueel beperkten gevolgd. Henri’s wens is nu naast de assistenten ook een volledig opgeleide trainer toe te voegen aan het team. ‘Zodat we ons aanbod nog verder kunnen professionaliseren.’

Samenwerkingen 
Het hele gebouw van HAAG Atletiek, op de entree van het clubhuis na, is drempelvrij. Er zijn aangepaste toiletten en de palen waar het dak op rust zijn gekleurd dus goed zichtbaar. Inmiddels zijn er ook blindegeleidelijnen vanaf de uitgang van de baan naar de kantine aangebracht. Dit laatste is gerealiseerd in samenwerking met gemeente Den Haag. Henri: ‘Verder hebben we met de vervoersmaatschappij afgesproken dat ze onze sportbeoefenaars ophalen en afzetten voor de deur van het clubgebouw. Vanuit het Sportakkoord proberen we in 2024 een 60-meter indoorbaan te realiseren. Dit is natuurlijk aantrekkelijk voor alle leden, maar zeker voor mensen met een visuele beperking. Onze ervaring is dat zij eerder afhaken wanneer het sneeuwt of stormt omdat ze zich dan te kwetsbaar voelen en bijvoorbeeld bang zijn te vallen en last hebben van meer ruis.’


Deelnemers
Waar vind je deze doelgroep, blinde en slechtziende lopers? ‘Dat vragen wij ons ook af,’ lacht Henri. De groep is weliswaar gegroeid van vier naar twaalf, maar dat duurde wel tien jaar. ‘We willen niet te groot worden. Een kleinschalig en overzichtelijk aanbod is onze gezamenlijke wens. De reguliere groepen van Haag Atletiek bestaan uit 20 à 25 deelnemers, dit is voor ons ook de max. Wel willen we graag de jeugd bereiken.’ Henri heeft daarom met regelmaat een item op de regionale radio, aangezien de groep het letterlijk van horen zeggen moet hebben. ‘Ik heb ook intensief contact met zorgspecialisten zoals oogziekenhuizen en de expertisecentra Koninklijke Visio kliniek en Bartimeus. Maar dat levert nog geen jonge aanwas op.’ Sinds het begin van dit seizoen traint er een visueel beperkt meisje mee met een reguliere groep van Haag Atletiek. Zij kan daar prima meedoen en voelt zich er thuis. Henri: ‘Maar we denken dat er ook jongeren zijn die niet direct zo’n grote stap durven te zetten. We hopen daarom dat wij haar ook gedeeltelijk mogen begeleiden, zodat er meer jongeren de weg naar ons weten te vinden.’ Overigens blijkt Den Haag hierin geen uitzondering te zijn. ‘Stichting Running Blind heeft veertien regio’s en alleen de groep in Utrecht begeleidt voor zover ik weet één jongere met een visuele beperking,’ zegt Henri.


Training
De inzet van de buddy is de belangrijkste eis voor een training. Hij of zij moet heel geconcentreerd zijn en goed kunnen communiceren met de visueel beperkte. Een oefening uitleggen is allereerst gewoon de rol van de trainer. Maar eenmaal onderweg neemt een buddy dat over. Want wanneer de trainer dan nog allerlei cues roept, is dit alleen maar verwarrend voor de deelnemers. De visueel beperkte kiest zelf hoe hij of zij begeleid wordt. Sommige buddy’s geven de loper een hand of ze leggen een hand op de schouder. Andere duo’s lopen met een koord van zo’n halve meter ertussen. Je ziet ook buddy’s schuin achter de visueel beperkte lopen, deze luistert dan puur naar verbale commando’s.’ De waardering van de lopers naar de buddy’s is enorm. Ze zeggen letterlijk: “wat fijn dat jij er bent, alleen kan ik het niet.” Henri: ‘Praktisch moet je er nog rekening mee houden dat je per koppel twee banen gebruikt. En ook op de weg moet je goed de ruimte vinden, je bent met een grote groep op weg. Voor ons zijn de duinen en het strand dan een goede plek.’

‘Van horen zeggen’


Buddy’s 
‘Bijna elke week meldt er zich een nieuwe buddy aan. Zeker kort na een groot evenement zoals de marathon in Rotterdam of Leiden. Lopers zien ons daar en de dagen erna stromen de aanvragen binnen. De motivatie is vaak van dezelfde strekking: lopen doe ik toch al, het is prettig om tegelijkertijd iets voor iemand anders te doen. Met deze betrokkenheid zijn we uiteraard heel blij. Tijdens een training of een loop heeft elke slechtziende een buddy. Maar we rekenen wel drie buddy’s per deelnemer, zodat wij en zij niet afhankelijk zijn van één iemand.’


Samenwerken 
Henri: ‘Voor de trainingen op woensdag en zaterdag hebben we meer dan genoeg buddy’s. Maar recent organiseerden we een trailrun voor mensen met een visuele beperking. Deelnemers kwamen vanuit het hele land. Dan levert HAAG Atletiek extra buddy’s maar ook professionele tijdwaarnemers en trailrun-trainers. Deze samenwerking en uitwisseling is fijn en waardevol.’

'Hand in hand of lopen op verbale commando’s’


Erbij willen horen
Henri: ‘Onze groep groeide dus wij vonden het prettig om aan te sluiten bij een atletiekvereniging. Dat werd atletiekvereniging HAAG Atletiek. Ze waren overigens niet meteen overtuigd hoor, eerder sceptisch,’ vertelt Henri. “Hoe moet dat dan? We hebben geen begeleiders voor deze groep”, waren de geluiden vanuit de verenging. Henri legde uit wat de behoefte was en nam zo de twijfels weg. ‘We waren op zoek naar onderdak, een club om bij te horen. We hebben zelf alles in huis. Onze lopers wilden niet weer apart worden weggezet maar bij een reguliere groep horen. Al snel was HAAG Atletiek overtuigd. En nu vraagt het bestuur zich regelmatig af: wat kan er wel voor deze groep? Ze denken echt mee in mogelijkheden.’


Lopers met een visuele beperking willen en kunnen erbij horen

AANGEPAST SPORTEN

Naar volgende

Terug naar boven

In 2016 startten Carolien Wellen en haar man Rob Janssen bij Prins Hendrik met een paar Frame Runners. Het aanbod bestaat inmiddels uit verschillende groepen: para-atletiek, Frame Running en Running Blind. En dan zijn er nog beweeggroepen voor mensen met COPD, obesitas en NAH (niet aangeboren hersenletsel). In dit artikel gaat het vooral om het aantrekken en behouden van de eerste twee doelgroepen.

Para-atletiek
‘Dit is een heel gemêleerde groep van veertien kinderen. De overeenkomst is dat ze kunnen rennen met hun eigen benen. Ze krijgen dan ook allemaal de atletieksport aangeboden en doen mee met de onderdelen die ze kunnen, op hun eigen tempo. Een aantal kinderen heeft bijvoorbeeld wel lichamelijke beperkingen en er doen ook slechtziende kinderen mee. Belangrijk is dat ze in deze groep zichzelf kunnen zijn en ze vinden het heel fijn om niet wéér als bijzonder groepje te worden weggezet. Het gaat ook prima samen zolang je maar voldoende mensen hebt. In het geval van slechtzienden houden we rekening met kleurgebruik: het materiaal en onze kleding heeft bijvoorbeeld een kleur die sterk afwijkt van de kleur van de baan. De groep para-atleten traint tegelijk met de Frame Runners. We proberen deze groepen een beetje te laten integreren met elkaar door soms samen spelletjes of estafette-loopjes te doen.’

Komen aanwaaien 
Carolien zegt ook voor het aantrekken van de groep para-atleten geen echte strategie te hebben. ‘We hebben wel contact met bijvoorbeeld kinderfysiotherapeuten maar dat levert vooralsnog niets op. De meeste leden zijn gewoon komen aanwaaien’, lacht de enthousiaste trainster. ‘Ik startte deze groep met een aantal atleten die al snel de overstap naar een reguliere groep maakte. Maar zij zorgden wel weer voor bekendheid van de groep. Net zoals de Frame Runners, ook zij of hun ouders kennen weer kinderen die bij onze groep para-atleten past. Of via leden van reguliere groepen. Een advertentie in het lokale blaadje in Vught heeft denk ik ook wel geholpen.’

Toch wel een strategie 
Carolien zegt diverse keren dat Prins Hendrik geen strategie of aanpak heeft om de doelgroep aangepaste sporters aan te trekken. ‘Het loopt gewoon.’ Maar wanneer je goed leest, merk je op dat Prins Hendrik wel degelijk iets bijzonders doet. Ze investeren in de doelgroep aangepast sporten met veel tijd en mensen. Alleen al drie keer per week staat Carolien met een team klaar om haar twee groepen te trainen. Bewust op gunstige tijdstippen en in het weekend zodat ouders kunnen brengen en halen. Leden aantrekken is één, leden behouden en groeien is twee. ‘We gooien er veel enthousiasme en humor in. We maken grapjes en dagen de kinderen uit. Wanneer ze met een glimlach naar huis gaan en lachend roepen “tot volgende week”, dan is het goed.’

De Frame Runners  
Carolien: ‘Onze Frame Runners bestaan uit een groepje van tien kinderen die zichzelf door middel van de Frame Runner voortbewegen, elk op hun eigen tempo. Dit zijn kinderen met bijvoorbeeld een cerebrale parese, een stofwisselingziekte maar ook enkele met een verstandelijke beperking. Op zaterdag traint na de jeugd ook nog een groep volwassenen, zo krijgen ook zij voldoende aandacht. De kinderen hebben bij ons de mogelijkheid om drie keer per week te komen trainen. Een deel van deze kinderen was al gestart met para-atletiek bij een collega-vereniging in Den Bosch, maar de trainster ging weg. Wij hebben toen aangeboden deze sporters over te nemen. Bij ons in Vught zagen ze de Frame Runners in actie en wilden daar mee aan de slag. De meeste van onze jonge aangepaste sporters komen via de Mytylschool, daar hebben we een kort lijntje mee. We hebben in het verleden ook wel flyers uitgedeeld, maar dat werkte niet zo goed. We merken sowieso dat veruit de meeste Special Sports leden via-via binnen komen. We moeten het echt van mond-tot-mondreclame, onze eigen website en het loket Uniek Sporten hebben. We hebben ook goed contact met Move Vught, onze buurtsportcoaches. Laatst organiseerden zij een dag voor het aanbod van aangepast sporten in Vught, er was veel animo voor Frame Running. Hopelijk levert dat nog wat nieuwe leden op want de groep para-atleten groeit momenteel harder dan de Frame Runners. Verder zit ik samen met andere trainers in een app-groep van Frame Running Nederland. We delen er ideeën en organiseren wedstrijden met elkaar. Ook belangrijk: zorg dat je enkele Frame Runners hebt, die kun je tegenwoordig ook lenen.’

Aandacht, ruimte en tijd
Bij de vereniging in Vught, die ruim 1.700 leden telt, voelen ook aangepaste sporters van alle niveaus en beperkingen zich thuis. Carolien vertelt: ‘Special Sports, zo noemen we de tak aangepast sporten binnen onze vereniging. Rob regelt de zaken achter de schermen en ik sta vooral op de baan. Dat doe ik samen met een heleboel andere trainers en vrijwilligers hoor.’ Dat is dan ook meteen de basis van een goed aangepast sporten aanbod volgens Carolien: ‘Zorg dat je vanaf de start ruim voldoende mensen hebt om te trainen en te helpen tijdens de trainingen. Op zaterdag staan wij vaak met acht trainers en vrijwilligers en hebben we ook nog een of twee stagiaires van een sportopleiding. Maar er trainen dan ook twee groepen: de groep para-atleten en de Frame Runners. Hier zitten bijvoorbeeld ook slechtzienden en kinderen met autisme bij, die nemen onze trainers bij de instructies of bepaalde oefeningen vaak even apart. Iedereen krijgt hier de aandacht, ruimte en tijd die hij of zij nodig heeft. En wat de beperking ook is, ze kunnen allemaal aan de atletieksport meedoen. Het kost soms ook al tijd om te ontdekken wat iemands mogelijkheden precies zijn, ook die tijd geven we ze. En dan zien we groei, ze worden beter in bewegen en sporten. En dat is mooi.’

Steeds meer atletiekverenigingen hebben ook een aangepast aanbod. Natuurlijk is elke locatie, club en situatie uniek maar het loont wel de moeite om de succesverhalen te kennen. De Vughtse sportclub Prins Hendrik is er daar één van. Hier kan echt bijna iedereen terecht voor een training die bij hem of haar past. Van Frame Runners en mensen met een verstandelijke beperking tot en met blinden en kinderen met autisme. Wekelijks trainen er zes verschillende aangepaste groepen. Carolien Wellen is één van de trainers: ‘Wanneer onze leden met een glimlach naar huis gaan, is het goed.’

best practice Vughtse sportclub Prins Hendrik

leden werven en behouden 

AANGEPAST SPORTEN

Tekst: Esther Vliege

Naar volgende

Terug naar boven

Tekst: Esther Vliege

Flexibiliteit leidt tot ledengroei
Hardloopclub Engelen uit Den Bosch groeide in vijf jaar (2015-2020) met meer dan 22%. En dat is, zeker in de tijd van teruglopende ledenaantallen, opvallend genoeg om te achterhalen: wat doet deze vereniging anders? Het antwoord in één woord: flexibiliteit. Maar hoe realiseer je dat: flexibiliteit binnen een hardloopclub? Frank Voss, voorzitter van hardloopclub Engelen, vertelt het verhaal van hun club. 

De Atletiekunie maakt aan het begin van elk jaar een overzicht van de ledenontwikkeling per vereniging, op basis van de bruto ledencijfers op 31 december. Hieruit bleek dat hardloopclub Engelen in de periode 2014 tot en met 2018 een sterke stijging van het aantal leden heeft gerealiseerd. Procentueel groeide de vereniging in vijf jaar met meer dan 22%, in aantal betekende dat 19 nieuwe leden voor de club. De atletiekunie analyseert en inventariseert deze gegevens om verenigingen te helpen hun ledenontwikkeling een positieve impuls te geven, onder het motto: samen zijn we atletiek.

‘De trainers maken elk kwartaal een nieuwe trainingsschema’

Ongebonden hardlopers vinden de club
Interessant fenomeen is dat ook ongebonden hardlopers de flexibele hardloopclub weten te vinden. ‘We kunnen hier nog wel veel meer winnen door aan onze bekendheid te werken. Maar ook nu vinden ze ons. En op de vraag waarom ben je naar ons gekomen, horen we vaak: “Ik liep altijd alleen, en zocht nu naar een groep om mee te lopen.” Die aansluiting past overigens goed bij ons motto: alleen ben je sneller, samen kom je verder. Ook krijgen we soms leden van andere verenigingen, zij maken de overstap ook vanwege ons flexibele aanbod.’ Nadelen van het aanbod, ziet Frank niet echt. ‘Hoogstens het feit dat er redelijk wat niveau verschil tussen de deelnemers kan zitten. Maar dat lossen we op door de groep op te splitsen.’ 

Tot slot beantwoordt Frank de vraag, waar andere verengingen rekening mee moeten houden als ze ook willen overstappen naar een flexibel trainingsaanbod. ‘Je moet redelijk wat trainers in je bestand hebben om alle momenten te kunnen vullen. Onze club heeft acht trainers, op zo’n tachtig leden.’

Frank sluit zijn verhaal af door te benadrukken dat ze heel trots zijn op hun vereniging, én op de stijging van het ledenaantal. ‘We zaten lang op de 60 à 65 leden, en nu al een tijd structureel rond de 80. Ons doel is doorgroeien tot 100 leden,’ lacht Frank positief.


Meer voordelen dan flexibiliteit
De leden van hardloopclub Engelen profiteren enerzijds van een hoge mate van flexibiliteit en anderzijds van de voordelen van samen lopen en lid zijn van een club. Maar er zijn meer voordelen vertelt Frank: ‘Je traint niet week in week uit bij dezelfde trainer. En dat is goed en verrassend, want elke trainer geeft toch net even anders les. Natuurlijk zullen er ook mensen voorkeur voor een bepaalde trainer hebben, maar het argument van flexibiliteit en afwisseling weegt toch echt zwaarder voor ze. Een ander voordeel van deze trainingsopzet wat ik regelmatig hoor én zelf ervaar, ik loop twee keer per week met de club, is het feit dat de leden elkaar langzamerhand allemaal leren kennen. Er zijn geen groepen binnen de club. Dat merk je ook tijdens de activiteiten die we organiseren. Veel mensen kennen elkaar en de opkomst is vaak redelijk groot. We organiseren ongeveer elke twee maanden iets voor onze leden. Zoals een baantraining bij onze zuster atletiekvereniging O.S.S. Volo in Den Bosch, een bosloop of bijvoorbeeld de Halloween run. Maar ook niet loop-activiteiten staan steevast op de agenda zoals een “borrel en bites” na de vakantie en een Nieuwjaarsbijeenkomst.’ 


Flexibiliteit voor trainers
‘Het nieuwe trainingsschema vinden de leden elk kwartaal op onze website, zo weten ze wat ze de komende weken te wachten staat. Ook vinden ze daar het type training dat die week op de diverse dagen wordt gegeven: de maandagavond kan bijvoorbeeld een tempotraining zijn en woensdag een snelheidstraining. Maar welke trainer er voor de groep staat, dat blijft een verrassing. De flexibiliteit die we onze leden bieden, is er namelijk ook voor onze trainers. Niet iedereen wil of kan er bijvoorbeeld elke maandagavond staan. Twee keer per jaar inventariseren we de beschikbaarheid van alle trainers, de looptrainers niveau 3 maken vervolgens een rooster voor een half jaar. In praktijk betekent dit dat de ene trainer er elke week minstens één keer is, een ander traint misschien om de week een groep. Als trainer sta je steeds voor een andere groepssamenstelling, en afhankelijk van je eigen beschikbaarheid ook op wisselende dagen’. 

‘Er zijn geen groepen binnen de club, bijna iedereen kent elkaar’

 


Flexibel aanbod leden
Frank Voss (59): ‘De opzet van ons trainingsaanbod is niet standaard. Op maandag-, woensdag- en vrijdagavond en zaterdagochtend kunnen onze leden trainen. Voor welk moment of momenten ze kiezen, maakt niet uit. En aan- of afmelden hoeft ook niet, je bent er gewoon of niet. De inhoud van de vier trainingen per week wisselt, maar alle trainers volgen wel het schema van dat kwartaal. De trainers maken voor elk kwartaal namelijk een nieuwe trainingsschema, een opbouw die aansluit bij het loopevenement waar je als lid het kwartaal mee kunt afsluiten.’ Het toewerken naar een evenement, een doel, is ook iets dat de club heeft toegevoegd aan z’n aanbod. ‘Op verzoek van de leden,’ voegt Frank toe. ‘Vooral nieuwe leden hebben dat nodig, die moeten nog leren “lopen om het lopen”. Uit de enquêtes van deelnemers aan Start to Run kwam steeds weer naar voor dat mensen behoefte hebben aan een doel na het afronden van de cursus en afsluitende loop. Maar ook voor bestaande leden werkt het motiverend. We proberen altijd evenementen te kiezen met diverse afstanden, zodat lopers van zowel de 5 kilometer tot en met de halve marathon mee kunnen doen. Overigens doet lang niet iedereen altijd mee aan het evenement hoor, het is geheel vrijblijvend. Maar gemiddeld gaan we toch met een kwart van onze leden naar een evenement. Je bent er dus altijd met een bekend groepje, wat uiteraard gezellig en motiverend is.’ 

‘Als trainer hoef je er niet elke maandagavond te staan’


Flexibel hardloopaanbod zorgt voor ledengroei

VOLWASSENEN

Tekst: Esther Vliege

Naar volgende

Terug naar boven

Hoe werf je deelnemers voor de Start to Run beginnerscursus?
"Energie steken in de promotie loont"
Met maar liefst 26 deelnemers trapten ze in Maarssen de Start to Run Cursus op 2 juni af. OSM ’75 ATLETIEK is al vanaf het begin een "Start to Run-locatie. Maar dit jaar heeft de club, onder leiding van voorzitter René Stokman, de promotie wel heel actief opgepakt. Het resultaat: het aantal aanmeldingen is zo’n beetje verdrievoudigd. René: ‘We hebben Maarssen een week lang helemaal ondergedompeld in Start to Run. In vier weken tijd hadden we al 24 deelnemers bij elkaar.’ René vertelt hoe ze dat voor elkaar kregen. 

Kleine groepjes
De 26 deelnemers zijn ingedeeld in drie groepen. Ze starten en eindigen allemaal samen en doen ook oefeningen als één grote groep met zes trainers. Elke groep heeft bijna altijd twee trainers en René loopt zelf ook nog als trainer tussen de groepen rond. René: ‘Iedereen krijgt persoonlijke aandacht. En dat is, zeker wanneer je het nog spannend vindt, heel prettig. Ook leggen we bij elke aanwijzing uit waarom het zo is of werkt. 

Vóór de coronabeperkingen stonden er twee trainers voor een groep van acht à twaalf deelnemers. Na de recente verruiming besloten we toch de kleine groepjes te behouden. We zien het voordeel van de extra aandacht. We zijn dan ook blij dat onze trainers het belang van nieuwe leden inzien en dat zij zich, naast hun regulieren trainingen, ook voor deze cursus beschikbaar stellen. Het is een investering maar die betaalt zich naar ons idee ruim terug. Iedereen is razend enthousiast en na afloop kreeg de trainersgroep een groot applaus, we maken er samen een feestje van, dan blijft het leuk. Ons doel is dan ook minimaal 75% van de deelnemers te behouden.’


Promotie in de praktijken
René heeft in aanloop naar de promotie contact opgenomen met eerstelijns gezondheidsinstellingen in Maarssen zoals huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten. René: ‘Mijn eigen huisarts is mijn ingang. Zeker tijdens de coronacrisis zag hij in dat er mensen op het spreekuur kwamen die niets mankeerden maar gewoon iets moesten gaan doen, lopen bijvoorbeeld. En dan zijn wij als vereniging natuurlijk veel goedkoper dan commerciële partijen. We weten inmiddels ook dat de generatie boven de vijftig eerder advies van de “witte jas” aanneemt dan van bijvoorbeeld een hardlooptrainer. We merkten wel dat, mede door de coronadrukte, huisartsen er begrijpelijk niet heel actief mee aan de slag zijn gegaan. Maar ze zijn in elk geval bekend met ons pakket. En de posters en flyers zijn zichtbaar in de praktijken. Het zijn eerste stappen. Bij fysiotherapeuten lopen we nog tegen iets anders aan: die zijn bijna een concurrent. Hier in de regio bieden veel fysio’s praktijklessen aan of ze zijn onderdeel van een beweegcentrum met alles erop en eraan. Maar er zijn ook fysiotherapeuten waar we mee gaan samenwerken. Zij willen loopbegeleiding aanbieden maar hebben zelf niet echt een aanbod. 

‘Ons doel is minimaal 75% van de deelnemers behouden’


HARDlopen schrikt af
René vertelt verder over het verhaal dat zij zo wijd hebben verspreid. ‘De inhoud en de toon moeten passen bij het aanbod. Enthousiast en laagdrempelig. We merkten dat de term hardlopen bijna afschrikt. De gemiddelde aanstaande loper zegt “hardlopen is niks voor mij”. Alleen al de term HARDlopen is een drempel. Maar wanneer je vraagt: zou je bewust willen lopen, leren bewegend lopen? Dán is er opeens wel interesse. Daarna leggen we uit dat lopen onderdeel is van een totaalpakket. We behandelen vijf hoofdelementen die belangrijk zijn voor beginnende lopers zoals motivatie, bewegingsleer, voeding, schoenen & kleding en blessurepreventie. Dit helpt enorm om mensen over de streep te trekken en ook om te zorgen dat ze blijven komen. In week twee legt een bewegingswetenschapper bijvoorbeeld uit wat er gebeurt met je lichaam wanneer je gaat lopen. Hierdoor schrikken de deelnemers niet wanneer ze buiten adem raken en hun hart sneller voelen kloppen.’


Constant één en hetzelfde verhaal
‘In het verleden hingen we een spandoek op en dan maar afwachten. Ik houd niet van wachten. Dus met de hele vereniging hebben we, kort en krachtig, hard aan de promotie getrokken. We deden alles tegelijk en dompelden Maarssen onder in onze promotie. Zo hingen er spandoeken op diverse punten in het centrum en bij alle verkeersknooppunten. Er stond een verhaal in de plaatselijke krant, flyers werden breed verspreid en onze eigen leden vertelden over de cursus aan buren, vrienden en collega’s. Elke deelnemer die zich al had opgegeven, kreeg een mailtje met een persoonlijk welkom én de vraag iemand mee te nemen. Het samen doen blijkt ook een goede reden om aan te melden.’ 

Daarnaast was de vereniging dit jaar ook bij huisartsen en fysiotherapeuten zichtbaar met flyers en posters. Overal steeds met hetzelfde verhaal. René: ‘Naast onze inspanningen helpt het natuurlijk ook mee dat mensen na de lockdown zin hebben om weer samen dingen te doen en krijgen gezondheid en sport extra aandacht.’

‘Lopen is onderdeel van een totaalpakket’


Wil je gevonden worden? Dan moet je je makkelijk laten vinden
Start to Run is de beginnerscursus van de Atletiekunie. Clubs die de cursus aanbieden krijgen onder andere toegang tot een promotietool waar ze posters en flyers afdrukken. René: ‘We voegden hier een QR-code aan toe die linkt naar de inschrijving van onze cursus. Als je gevonden wilt worden dan moet je je makkelijk laten vinden.’


Hoe werf je deelnemers voor Start to Run?

VOLWASSENEN

Tekst: Esther Vliege

Terug naar boven

Clubzoeker
Hardlopen.nl heeft een uitgebreide clubzoeker, waar alle bij ons aangesloten atletiekverenigingen en loopgroepen in te vinden zijn. Door als hardloper te zoeken op locatie krijg je een overzicht van trainingslocaties in jouw omgeving. Deze clubzoeker is door ruim 14.000 hardlopers bezocht. Via de pagina van jouw club maak je inzichtelijk waar de club traint, wanneer, waar en op welk niveau. Als je een up-to-date pagina hebt kan dit honderden contactmomenten op jaarbasis opleveren met nieuwe hardlopers.

Best practice
Via hardlopen.nl kun je je club extra in de picture zetten met een best practice. Heb je bijvoorbeeld een succesvolle marathoncursus of bied je innovatief aanbod aan zoals mindful running? Laat het ons weten. Samen gaan we kijken hoe we dit op een mooie manier inzichtelijk kunnen maken. Hiermee toon je je verhaal aan een grote groep hardlopers en kun je andere verenigingen inspireren. 

Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen jullie graag bij het binden en boeien van hardlopers.


Aanbod bij lokale hardlopers promoten
Heb je een specifieke cursus op de planning staan of een leuk evenement en wil je die extra onder de aandacht brengen? Neem contact met ons op. Doordat we veel informatie hebben over het gedrag van hardlopers, kunnen we specifieke berichten tonen aan hardlopers uit jouw regio. Zo hebben we voor AV de Liemers de coopertest onder de aandacht gebracht bij lopers in de omgeving van Zevenaar. Van de deelnemers aan de coopertest was de helft een nieuwe deelnemer die nog niet eerder bij de club was geweest.


Evenementen
De evenementen die je club organiseert kun je promoten via de hardloopkalender. Jaarlijks worden meer dan 1,5 miljoen evenementenpagina’s bekeken. Voeg je evenement toe en maak onderdeel uit van de meest complete hardloopkalender van Nederland.


Hardlopen.nl is het kanaal om hardlopers te bereiken en te binden aan je club. Dit jaar is de website al ruim 660.000 keer bezocht en zijn bijna 2 miljoen pagina’s bekeken. Dit levert nuttige kennis op over hardlopers in Nederland. Deze kennis willen we gebruiken om nog meer hardlopers aan de club te binden. Hoe kun je als club profiteren van hardlopen.nl?

Hardlopers binden via hardlopen.nl!

VOLWASSENEN

Volwassenen

Aangepast sporten

Ouderen

Het bedrijfsleven

Basisschool
jeugd

De allerkleinsten

Hieronder vind je per doelgroep een aantal inspirerende voorbeelden van clubs, maar ook programma’s van de bond die je als club zou kunnen integreren.

Heb jij zelf een concept dat binnen jouw club goed aanslaat? Deel het met ons via sportaanbod@atletiekunie.nl!

Clubverhalen

je

club

Boost 

Inspiratiegids ledenwerving

Naar volgende

Terug naar boven

Aan de slag met het nijntje Beweegdiploma? 
Dit najaar starten we met de leeftijdscategorie vier/vijf jarigen (pilotjaar). Wil jij op je club aan de slag met deze doelgroep dan start je met een scholingsdag zoals in Zeewolde. Alle trainers op niveau 3 kunnen aansluiten en leren in één dag van een ervaren docent van de KNGU hoe je peuters en kleuters op een verantwoorde manier veelzijdig en beter leert bewegen.

In Zeewolde bleek algauw dat de deelnemende trainers voldoende creatief zijn, maar niet altijd even goed op de hoogte zijn van het beweegniveau van een tweejarige. Naarmate de dag vorderde en een aantal hilarische momenten verder, konden deze ervaren trainers zich ook verplaatsen in de motorische vaardigheden van een peuter of kleuter. Alle trainers zijn dan ook met vlag en wimpel geslaagd en kunnen op hun club met nijntje aan de slag.

Wat is het nijntje Beweegdiploma? 
Het nijntje Beweegdiploma is een compleet en verantwoord beweegprogramma waarin kinderen van twee t/m vijf jaar spelenderwijs en vooral met plezier alle belangrijke basisvormen van bewegen leren, gewoon op de baan of het middenterrein. Het programma duurt 20 weken en aan het eind hiervan ontvangen de kinderen het officiële nijntje Beweegdiploma. Op deze manier bind je kinderen al op jonge leeftijd aan je club en bouw je aan een sterk fundament van jeugdleden.

Op zondag 4 september 2022 vond de eerste scholingsdag voor het nijntje Beweegdiploma plaats in Zeewolde. Maar liefst twaalf enthousiaste atletiektrainers van zeven verschillende atletiekverenigingen meldden zich om 09.00 uur bij Zeewolde Atletiek waar de hele dag in het teken stond van het beroemde konijn van Dick Bruna.

Eerste clubs van start met het nijntje Beweegdiploma

de allerkleinsten

Naar volgende

Terug naar boven

Ren.Spring.Gooi
Het Ren.Spring.Gooi lessenpakket bestaat uit drie atletieklessen die iedere vakleerkracht of groepsleerkracht kan implementeren in de gymles. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van materiaal dat tot een basisinventaris van een gymzaal behoort, zoals pylonen, lintjes en hoepels. Per les wordt één onderdeel – rennen, springen of gooien – uitgebreid behandeld.

Interessant? Informeer bij basisonderwijsinstanties bij jouw club in de buurt naar de samenwerkingsmogelijkheden. 


Saamhorigheid op de club
Voor zo’n project als dit ben je afhankelijk van vrijwilligers. Meestal een heikel struikelblok bij veel clubs. De projectgroep is dan ook blij verrast als ze zien hoeveel mensen er iedere woensdagochtend weer vrijwillig op en om de baan staan. De saamhorigheid op de club heeft echt een boost gekregen. Voordat de kinderen arriveren zorgt Helga, de vrouw van penningmeester Koos Flikkema, ervoor dat alle trainers een kop koffie en krentenbrood krijgen. Dan is er ook even tijd om de indeling van de ochtend door te nemen.

Rond 8.45 uur rijden de bussen de parkeerplaats op. De kinderen worden gastvrij onthaald door een trainster die in het werkende leven stewardess is en er iedere keer weer voor zorgt dat ook echt iedereen zich welkom voelt. Om 9 uur beginnen ze met een korte uitleg en dan gaat de warming-up van start. Vervolgens werken de leerlingen de drie onderdelen af onder begeleiding van de trainers. Tussendoor zorgt Helga voor limonade met een koekje. Rond 11 uur zit het programma er op en sluiten ze af met een wedstrijdje touwtrekken. Uiteraard doen de juffen en meesters mee. De kinderen worden uitvoerig bedankt voor hun aanwezigheid en enthousiasme. Sommige kinderen hebben de smaak te pakken en zien ze later terug bij een proeftraining. Het opruimen van het veld is inmiddels gedaan door enkele wijze mannen van de club. Iedereen die heeft geholpen duikt de kantine in. Het is tijd voor een kom verse soep van Helga!

In juni 2020 wordt het (TOP)sportproject tussen SOOOG en AV Aquilo afgesloten met een sportief slot event in Winschoten. Hoe en waar precies is nog niet helemaal duidelijk, maar dat het een feestje gaat worden is zeker!



Iedere woensdagochtend clinics
Het uitwerken van de clinics op de baan is de grootste uitdaging. De projectgroep wil drie onderdelen aanbieden die je in de gymzaal niet zo snel geeft: polsstokhoogspringen, speerwerpen en hordenlopen. De trainingsopbouw wordt beschreven en de oefenvormen worden compleet met afbeeldingen tot in detail op papier uitgewerkt. Een voorwaarde is dat iedere groep (max. 15 kinderen) altijd wordt begeleid door een gediplomeerde trainer (niveau 3) en een assistent-trainer. Het mooie is dat dit ook de samenwerking met omliggende atletiekclubs bevordert. Mirjam Stol-Koolhof van SV Veendam begeleidt standaard iedere woensdagochtend als zelfstandig trainer een groep kinderen. Ze vindt het fantastisch om hieraan een steentje bij te dragen en neemt er zelfs graag vakantiedagen voor op. Vanuit de SOOOG ligt de uitdaging vooral in het regelen van het vervoer. Gelukkig vinden ze een busonderneming die bereid is om iedere woensdagochtend de kinderen vanuit diverse scholen veilig in Winschoten af te leveren en aan het eind van de ochtend weer op school af te leveren.


Kick-off
Roelfsema vervolgt haar verhaal: “begin september zijn we gestart met een kick-off voor alle groepsleerkrachten en vakleerkrachten van de 24 basisscholen, bij ons op de club. We hebben het project toegelicht en onze trainers hebben uitleg gegeven over de Ren.Spring.Gooi lessen die de (vak)leerkrachten de komende periode op de scholen kunnen geven. Vervolgens zijn de leerkrachten zelf sportief aan de slag gegaan. Een geslaagde middag en iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt”.


Mooie samenwerking tussen AV Aquilo en 24 basisscholen
Diverse bestuurs- & commissieleden van AV Aquilo zijn meteen enthousiast als ze horen van de plannen van de SOOOG. Want niet alleen is het de bedoeling dat de (vak)leerkrachten aan de slag gaan met de Ren.Spring.Gooi-lessen, hoe leuk zou het zijn als de kinderen op een echte atletiekbaan kennis maken met de atletiekonderdelen? Ze gaan aan de slag. Er wordt een projectgroep gevormd die het hele project in kaart brengt en tot in detail uitwerkt. “In het begin heb ik er echt wel slapeloze nachten van gehad” vertelt Janine Roelfsema, trainster bij AV Aquilo en mede-initiatiefneemster van het project. “Iedere woensdagochtend verzorgen we bij ons op de baan clinics voor zo’n 100 basisschoolkinderen. Je kunt je voorstellen dat er heel wat bij komt kijken om dit vlekkeloos te laten verlopen”.

Ren.Spring.Gooi lessen
Eind augustus 2019 ontvangen we van een aantal vakleerkrachten van de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG) een aanvraag voor de digitale lessenserie Ren.Spring.Gooi. De stichting start dit schooljaar voor het 4e achtereenvolgende jaar een sportieve samenwerking met een sportclub. Het doel van de samenwerking is om de kinderen uit groep 5 t/m 8 van de 24 aangesloten scholen een (top)sportbeleving te bieden. Na voetbal, basketbal en volleybal staat dit schooljaar atletiek centraal. AV Aquilo uit Winschoten wordt benaderd voor ondersteuning.

AV Aquilo en Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen zetten atletiek op de kaart

Basisschooljeugd

Naar volgende

Terug naar boven

Groei
Heidi: ‘Het is heel leuk om kinderen enthousiast te maken voor onze sport. En de vraag en het aanbod kwamen toevallig voorbij. Maar het kwam voor ons ook op het juiste moment, veel pupillen stroomden vorig jaar door naar de junioren. Het programma leverde ons zo’n 20 nieuwe jeugdleden op. Veelal direct, kinderen die het programma van school kennen, en soms hun vriendjes die ervan gehoord hebben. En we hebben al weer nieuwe aanvragen van basisscholen voor de komende tijd. Dus wij gaan nog even door met rennen, springen en gooien!’ 


Werven via school
Rennen, springen en gooien staan centraal tijdens de drie lessen. Omdat deze plaatsvinden tijdens de reguliere gymles, kost het de docenten geen extra tijd. Heidi: ‘Veruit de meeste scholen en docenten reageren dan ook heel enthousiast. De leraren zijn blij met de nieuwe ideeën en materialen voor hun gymlessen. En de “beweegminuut” is handig als de energie of de concentratie even laag is’, hoort Heidi terug van de groepsleerkrachten. Heidi: ‘Het is voor kinderen leuk, uitdagend én makkelijk om kennis te maken met atletiek. Een paar jaar geleden verspreidden we een flyer met de oproep voor een proefperiode in aanloop naar een jeugdloop. Maar hier kwamen maar heel weinig kinderen op af. Terwijl met Ren.Spring.Gooi de kinderen meteen de trainer, de sport en het plezier ervaren.’

 



Ren.Spring.Gooi vanaf de start 
Heidi is voormalig pupillen- en jeugdtrainer bij AV Jahn II. Samen met collega trainer Dorien verzorgde zij het programma Ren.Spring.Gooi vanaf de start in oktober 2017 bij 8 basisscholen in Stadskanaal. Heidi: ‘Net voordat de Atletiekunie het programma lanceerde, kregen wij de vraag van een buurtsportcoach iets soortgelijks op te starten. Wij zijn toen snel aangehaakt bij Ren.Spring.Gooi van de Atletiekunie. Het was prettig dat we de inhoud niet zelf hoefden te bedenken, dat scheelt enorm in de voorbereidingen. En zo konden we de scholen ook echt iets goeds bieden, het programma bestaat uit zo’n compleet pakket.’ Dit is onder andere mogelijk omdat de Atletiekunie en Campina samen het beter bewegen van kinderen op de basisschool beogen.


Met Ren.Spring.Gooi maken basisschoolkinderen door rennen, springen en gooien kennis met atletiek. Het programma van de Atletiekunie bestaat uit drie atletieklessen, een materialenpakket voor de atletieklessen, de ‘beweegminuut’ en een map met lesmateriaal voor nog meer lessen gebaseerd op atletiekonderdelen. De beweegminuut is een serie video’s waarbij onder andere Dafne Schippers de kinderen uitdaagt om een minuut lang een oefening in de klas te doen. Door het totaalpakket van Ren.Spring.Gooi blijft atletiek veel langer onder de aandacht van de kinderen dan alleen tijdens drie losse atletieklessen. En dát heeft resultaat.

Succesvol jeugdleden werven kan op veel manieren. En sinds vorig jaar kan dat ook met het atletiekprogramma Ren.Spring.Gooi. Een school kan zich hier zelf voor aanmelden, maar een atletiekvereniging kan óók het initiatief nemen. En dat pakte goed uit voor een atletiekvereniging in Stadskanaal. Met het kant-en-klare programma van de Atletiekunie kostte het ons weinig tijd. En het leverde onze vereniging al zo’n 20 nieuwe jeugdleden op in een half jaar tijd, vertelt Heidi Wiechers van AV Jahn II.

‘Toename in jeugdleden door Ren.Spring.Gooi’

Basisschooljeugd

Naar volgende

Terug naar boven

Motivatie en gezellig
‘In het begin haakten mensen nog wel eens af omdat ze andere afspraken hadden. Maar na een tijdje werd dat minder. Mensen kijken er naar uit, het is naast een sportief moment ook gezellig. We hebben de behoefte om weer even bij te praten. En na afloop praten we steeds vaker nog even na voordat we richting huis gaan. Zeker voor de beginnende lopers in de groep is de motivatie prettig. En bij slecht weer heerst het algemene gevoel “ik kan het niet maken om de rest te laten staan”. Wilma zorgt ervoor dat niveauverschillen geen probleem zijn. Iedereen kan meedoen en komt aan zijn trekken. 

Feit van bewegen@Sweco 2018: het overgrote merendeel (94%) heeft plezier gehad en hun collega's beter leren kennen (91%).


Even geen collega’s
Tijdens de hardlooptrainingen ontmoette ik het afgelopen jaar collega’s, die ik nog nooit eerder zag. En ik werk toch al 18 jaar bij Sweco. Een mooi voorbeeld: een oudere collega die bijna met pensioen zou gaan, sloot nog aan bij ons hardloopgroepje. Toen hij aan het einde van het jaar daadwerkelijk met pensioen ging, nodigde hij mij uit voor z’n afscheidsfeestje. Terwijl we amper hebben samengewerkt. Dat zegt iets over hoe gezellig het jaartje samen lopen was. Een ander voordeel van samen met collega’s lopen is dat je elkaar in een andere setting ziet. Met de mensen met wie ik normaal werk, loop ik nu een rondje. En dan praat je over hardlopen maar ook over andere dingen. Er ontstaat een heel andere energie. Je leert mensen op een andere manier kennen en ziet elkaar even niet als collega. Dat zijn leuke en waardevolle momenten.’ 

‘Ik kan het niet maken om de rest te laten staan’

 


De maandag lekker afsluiten
‘Ik werk als projectmanager vanuit de vestiging in Rotterdam en ben daar de hardloopambassadeur, het lokale gezicht. Vorig jaar zijn we gestart met een groepje van gemiddeld tien collega’s. Om kwart voor vijf, einde werkdag dus, verzamelen we buiten en gaan op pad met onze trainer Wilma van Onna. Zo begin je de week fris na het weekend en sluit je de werkdag lekker af. Natuurlijk lukt het niet iedereen om altijd mee te lopen. Maar de ambitie is sterk om er wél bij te zijn die maandagmiddag. Collega’s die op maandag niet op kantoor werken, zorgen dat ze op tijd weer in Rotterdam zijn om samen dat rondje te lopen. Mensen passen hun dagritme aan om er bij te kunnen zijn. Voor mij het bewijs dat lopen met collega’s geslaagd is, we gaan dit jaar dan ook door.’ 


Cees Maurits (51) is zelf al zo’n acht jaar fervent hardloper. Minimaal drie keer per week loopt hij een rondje. Gemiddeld zo’n 25 km in de week. Toen zijn werkgever Sweco, een ingenieursadviesbureau, op zoek was naar ambassadeurs voor een beweegprogramma, was hij meteen enthousiast. ‘Mijn passie, hardlopen, delen met collega’s is mooi om te doen.’

‘Mensen passen hun dagritme aan om er bij te zijn. ‘

Samen hardlopen heeft allerlei voordelen. Heb je weinig tijd en ga je met een vriend? Dan ben je goed én efficiënt bezig. Train jij jarenlang bij dezelfde club, dan bouw je een bijzondere band op met je hardloopmaatjes. En trek je samen met je partner de hardloopschoenen aan, boost je jouw relatie. Allemaal positieve effecten van samen hardlopen. Maar wat gebeurt er als je met je collega’s gaat hardlopen?

Hardlopen met collega’s; een kans om als club het lokale bedrijfsleven aan je te binden!

HET BEDRIJFSLEVEN

Naar volgende

Terug naar boven

We bewegen met zijn allen steeds minder en steeds eenzijdiger. Dit leidt bij ouderen tot snelle afname van vitale functies, verminderde zelfredzaamheid en kan gemakkelijk ook tot eenzaamheid leiden. Hardlopen als sport wordt steeds populairder. Er zijn weinig speciale middelen voor nodig, je kan het gezellig in groepsverband doen en de meeste mensen kunnen eenvoudig beginnen. Mensen die op latere leeftijd willen starten met hardlopen ervaren echter meerdere drempels. Door het aanbieden van aangepaste sport- en bewegingsactiviteiten met de hardloopsport als middel is het doel om drempels weg te nemen om op latere leeftijd (55+) te kunnen starten met veelzijdig bewegen.

De Atletiekunie biedt samen met het Nationaal Ouderenfonds ondersteuning aan (aangesloten) clubs en/of loopgroepen bij het opzetten en uitvoeren van nieuw sportaanbod op de club in de vorm van OldStars hardlopen. Deze nieuwe vorm van sportaanbod is vooral gericht op veelzijdig bewegen. De eerste clubs zijn met succes van start gegaan!

Eerste clubs succesvol van start met OldStars hardlopen

OUDEREN

Het Ready to Sport programma is inmiddels afgelopen. Soortgelijke trajecten worden ook via het sportakkoord beschikbaar gesteld.

Naar volgende

Terug naar boven

Werven G-groep: lange adem en netwerken
Jeroen richtte 23 jaar geleden de G-groep bij AV Spado op. ‘Wil je atleten met een verstandelijke beperking werven, ga dan naar de zorginstellingen en de woonvoorzieningen. In het verleden hebben we daar veel aan PR gedaan. Naast kennismaken, informeren en informatie achterlaten geven we ook clinics op locatie. Dan nemen we wat speren of kogels mee en verzorgen daar een training. De doelgroep maakt kennis met de sport en wij maken kennis met de begeleiders in de hoop dat ze een keer met hun groep naar ons toe komen. Om deze doelgroep te werven, is wel een lange adem nodig. Wees ook regelmatig zichtbaar in de media en daarnaast moet je netwerk zijn werk doen. 

Momenteel is het werven van jonge leden voor de G-groep een aandachtspunt. Rond 2003 is een groep van junioren gestart die inmiddels zijn doorgegroeid naar de seniorengroep. We zien nog weinig jonge aanwas. Datzelfde fenomeen geldt voor bijvoorbeeld het g-voetbalteam hier in de buurt, dat is wel vreemd. We onderzoeken nu of er wel vraag is naar een nieuwe juniorengroep. Hetzelfde geldt overigens ook voor de Frame Runners: dat zijn gemiddeld genomen twintigers. Van andere atletiekverenigingen horen we dat ze juist jonge groepen hebben. Er moeten dus ook jonge potentiële Frame Runners in onze regio zijn, lijkt me. Onlangs hebben we clinics gegeven voor de regionale Mytylschool en dit is gedeeld in de lokale media. Er hebben zich daarna alweer twee jonge Frame Runners aangemeld. Het WMO-loket is tot slot nog een ingang om deze groep te bereiken. Iedereen die een rolstoel nodig heeft, meldt zich hier. De medewerkers van dit loket kunnen aardig inschatten wie er in aanmerking komen voor Frame Running en wie niet. Ook hier is het weer zaak de medewerkers bewust te maken van je aanbod en deze contacten te onderhouden.’

 


Samenwerken over de grens
Jeroen: ‘In België hebben atletiekverenigingen natuurlijk ook een aangepast aanbod. En onze vereniging is soms dichterbij voor iemand die in België woont dan een club in eigen land. Zelf hanteren we een maximale reisafstand van circa 35 minuten. Als je dan een cirkel trekt, kom je ook bijvoorbeeld in Antwerpen uit.’ De samenwerking met deze verenigingen onderzoeken was dan ook één van de voorstellen van AV Spado voor het traject van NOC*NSF. Jeroen: ‘Ook al is een club feitelijk dichtbij, een landsgrens voelt anders en elk land kent andere systemen en regels. Het is dus een uitdaging maar samen met onze buurtsportcoaches gaan we die graag aan. Zij leggen met en voor ons de contacten met de Belgische atletiekbond en de lokale buurtsportcoaches. Door de Corona-tijd zitten we nog wel in de beginfase, de lessen van onze buur-collega’s en de echte samenwerkingen zullen nog volgen.’ 


Samenwerken met sportverenigingen
‘In de zoektocht naar deze doelgroepen is het goed om niet alleen naar atletiek te kijken, probeer samen te werken met andere sportverenigingen. Zij lopen waarschijnlijk tegen dezelfde uitdagingen aan zoals het contact leggen en onderhouden met begeleiders, zorginstellingen en vervoerders. Leer van elkaar, help elkaar en daarmee de doelgroep door naar elkaar te verwijzen. Het kan zijn dat atletiek om welke reden dan ook toch niet goed bij iemand past, maar bijvoorbeeld voetbal of zwemmen wel. Ga ook bij de groepen in de regio kijken zodat je elkaar en de sfeer kent. Jaren geleden hebben we met alle aanbieders van aangepast sporten in de regio een folder uitgebracht en deze uitgezet bij alle instellingen. We organiseerden ook samen met deze sportverenigingen een dag voor aangepast sporten met diverse clinics op één locatie. Dat soort dingen moet je juist samendoen, zodat je groter en dus zichtbaarder wordt voor potentiële leden. We merken ook dat je sneller ergens aan tafel komt als je je verenigt. Zo spraken we met de twee grootste zorginstellingen uit de regio, we zaten daar met tien clubs. Verenig je als sportverenigingen dan kom je ergens aan tafel. Overigens hebben ook dit soort contacten structureel aandacht nodig. Net zoals de media. Denk dus niet: we hebben toch al in het regionale krantje gestaan, nee dat moet je terugkerend een paar keer per jaar doen.’ 


Samenwerken met de buurtsportcoaches
AV Spado traint momenteel twee aangepast sporten groepen: mensen met een verstandelijke beperking en Frame Runners. Jeroen: ‘Zo’n zes jaar geleden konden twee van onze oudere leden uit de G-groep fysiek niet meer goed meekomen met de groep. We wilden deze leden iets anders bieden want ze waren sociaal en emotioneel aan de club gebonden. Dat was het begin van onze Frame Running groep.’ Samenwerken is zoals zo vaak ook hier de sleutel tot succes. Jeroen: ‘Om de doelgroep te bereiken werken we volop samen met regionale partijen zoals de buurtsportcoaches. Die hebben contact met alle regionale zorgverleners zoals de zorginstellingen, ziekenhuizen, fysiotherapeuten, revalidatiecentra en ook bijvoorbeeld de huisartsen. Ze zijn het overkoepelende aanspreekpunt zodat niet elke vereniging deze contacten zelf hoeft te leggen. De buurtsportcoaches zijn ook gekoppeld aan de gemeente: ze weten dus eerder welke ontwikkelingen en initiatieven er zijn. Eén van de dingen die we ervaarden tijdens het Ready to Sport traject is dat je contacten met bijvoorbeeld de buurtsportcoach structureel moet onderhouden. Al is het maar omdat er geregeld een wisseling van de wacht is. Zorg dat deze medewerkers je vereniging en aanbod kennen, en het ook letterlijk zien. Dus ga zelf bij ze langs en nodig ze uit bij trainingen. 

‘Verenig je, dan kom je ergens aan tafel

 



Samenwerken met regionale partijen
AV Spado uit Bergen op Zoom heeft een G-groep van 25 deelnemers en 12 Frame Runners. Mooie aantallen. Toch gaat de vereniging verder met het promoten van hun aanbod. Jeroen Jonkers is hiervan de kartrekker: ‘Grotere groepen is natuurlijk fijn maar het gaat ons er allereerst om dat meer mensen het regionale aanbod van aangepast sporten kennen. Of ze nu gaan zwemmen of toch bij ons komen trainen, dat vind ik minder interessant.’ Dit nobele streven maakt de zoektocht van AV Spado naar deze deelnemers nog interessanter en succesvoller. 

AV Spado neemt deel aan het begeleidingstraject Ready to Sport* dat onderdeel is van NOC*NSF en Rabobank Foundation. Het doel van dit initiatief is het aangepast sporten voor jongeren met een motorische beperking versterken. 

‘Contact buurtsportcoaches structureel onderhouden’

 

AV Spado

Hoe werf ik mijn deelnemers?

AANGEPAST SPORTEN

Running Blind wil graag alle lopers met een visuele beperking ondersteunen, dat doen we het liefste in samenwerking met een lokale of regionale atletiekvereniging of loopgroep.

Trainers
‘We hebben momenteel zes trainers, dat is veel hoor en zeker niet nodig naar mijn idee.’ Per training geeft steeds één trainer de hele les, zodat het voor de deelnemers duidelijk is naar welke stem ze moeten luisteren. De andere trainers zijn op dat moment extra ogen. De trainers hebben na de opleiding Assistent Looptrainer niveau 2 allemaal de specialisatie voor visueel beperkten gevolgd. Henri’s wens is nu naast de assistenten ook een volledig opgeleide trainer toe te voegen aan het team. ‘Zodat we ons aanbod nog verder kunnen professionaliseren.’

Samenwerkingen 
Het hele gebouw van HAAG Atletiek, op de entree van het clubhuis na, is drempelvrij. Er zijn aangepaste toiletten en de palen waar het dak op rust zijn gekleurd dus goed zichtbaar. Inmiddels zijn er ook blindegeleidelijnen vanaf de uitgang van de baan naar de kantine aangebracht. Dit laatste is gerealiseerd in samenwerking met gemeente Den Haag. Henri: ‘Verder hebben we met de vervoersmaatschappij afgesproken dat ze onze sportbeoefenaars ophalen en afzetten voor de deur van het clubgebouw. Vanuit het Sportakkoord proberen we in 2024 een 60-meter indoorbaan te realiseren. Dit is natuurlijk aantrekkelijk voor alle leden, maar zeker voor mensen met een visuele beperking. Onze ervaring is dat zij eerder afhaken wanneer het sneeuwt of stormt omdat ze zich dan te kwetsbaar voelen en bijvoorbeeld bang zijn te vallen en last hebben van meer ruis.’


Deelnemers
Waar vind je deze doelgroep, blinde en slechtziende lopers? ‘Dat vragen wij ons ook af,’ lacht Henri. De groep is weliswaar gegroeid van vier naar twaalf, maar dat duurde wel tien jaar. ‘We willen niet te groot worden. Een kleinschalig en overzichtelijk aanbod is onze gezamenlijke wens. De reguliere groepen van Haag Atletiek bestaan uit 20 à 25 deelnemers, dit is voor ons ook de max. Wel willen we graag de jeugd bereiken.’ Henri heeft daarom met regelmaat een item op de regionale radio, aangezien de groep het letterlijk van horen zeggen moet hebben. ‘Ik heb ook intensief contact met zorgspecialisten zoals oogziekenhuizen en de expertisecentra Koninklijke Visio kliniek en Bartimeus. Maar dat levert nog geen jonge aanwas op.’ Sinds het begin van dit seizoen traint er een visueel beperkt meisje mee met een reguliere groep van Haag Atletiek. Zij kan daar prima meedoen en voelt zich er thuis. Henri: ‘Maar we denken dat er ook jongeren zijn die niet direct zo’n grote stap durven te zetten. We hopen daarom dat wij haar ook gedeeltelijk mogen begeleiden, zodat er meer jongeren de weg naar ons weten te vinden.’ Overigens blijkt Den Haag hierin geen uitzondering te zijn. ‘Stichting Running Blind heeft veertien regio’s en alleen de groep in Utrecht begeleidt voor zover ik weet één jongere met een visuele beperking,’ zegt Henri.


Training
De inzet van de buddy is de belangrijkste eis voor een training. Hij of zij moet heel geconcentreerd zijn en goed kunnen communiceren met de visueel beperkte. Een oefening uitleggen is allereerst gewoon de rol van de trainer. Maar eenmaal onderweg neemt een buddy dat over. Want wanneer de trainer dan nog allerlei cues roept, is dit alleen maar verwarrend voor de deelnemers. De visueel beperkte kiest zelf hoe hij of zij begeleid wordt. Sommige buddy’s geven de loper een hand of ze leggen een hand op de schouder. Andere duo’s lopen met een koord van zo’n halve meter ertussen. Je ziet ook buddy’s schuin achter de visueel beperkte lopen, deze luistert dan puur naar verbale commando’s.’ De waardering van de lopers naar de buddy’s is enorm. Ze zeggen letterlijk: “wat fijn dat jij er bent, alleen kan ik het niet.” Henri: ‘Praktisch moet je er nog rekening mee houden dat je per koppel twee banen gebruikt. En ook op de weg moet je goed de ruimte vinden, je bent met een grote groep op weg. Voor ons zijn de duinen en het strand dan een goede plek.’

‘Van horen zeggen’


Buddy’s 
‘Bijna elke week meldt er zich een nieuwe buddy aan. Zeker kort na een groot evenement zoals de marathon in Rotterdam of Leiden. Lopers zien ons daar en de dagen erna stromen de aanvragen binnen. De motivatie is vaak van dezelfde strekking: lopen doe ik toch al, het is prettig om tegelijkertijd iets voor iemand anders te doen. Met deze betrokkenheid zijn we uiteraard heel blij. Tijdens een training of een loop heeft elke slechtziende een buddy. Maar we rekenen wel drie buddy’s per deelnemer, zodat wij en zij niet afhankelijk zijn van één iemand.’


Samenwerken 
Henri: ‘Voor de trainingen op woensdag en zaterdag hebben we meer dan genoeg buddy’s. Maar recent organiseerden we een trailrun voor mensen met een visuele beperking. Deelnemers kwamen vanuit het hele land. Dan levert HAAG Atletiek extra buddy’s maar ook professionele tijdwaarnemers en trailrun-trainers. Deze samenwerking en uitwisseling is fijn en waardevol.’

'Hand in hand of lopen op verbale commando’s’


Erbij willen horen
Henri: ‘Onze groep groeide dus wij vonden het prettig om aan te sluiten bij een atletiekvereniging. Dat werd atletiekvereniging HAAG Atletiek. Ze waren overigens niet meteen overtuigd hoor, eerder sceptisch,’ vertelt Henri. “Hoe moet dat dan? We hebben geen begeleiders voor deze groep”, waren de geluiden vanuit de verenging. Henri legde uit wat de behoefte was en nam zo de twijfels weg. ‘We waren op zoek naar onderdak, een club om bij te horen. We hebben zelf alles in huis. Onze lopers wilden niet weer apart worden weggezet maar bij een reguliere groep horen. Al snel was HAAG Atletiek overtuigd. En nu vraagt het bestuur zich regelmatig af: wat kan er wel voor deze groep? Ze denken echt mee in mogelijkheden.’


Lopers met een visuele beperking willen en kunnen erbij horen

HAAG Atletiek, groep Running Blind

Mensen met een visuele beperking kunnen gewoon bij een reguliere hardloopvereniging trainen. Dat is echt niet ingewikkeld’, vertelt Henri van Geffen, initiatiefnemer van Running Blind Den Haag. ‘Je hebt alleen de inzet van een buddy en trainer nodig. Lopen doet iedereen toch zelf.’

Henri startte in 2012 samen met destijds zijn vrouw Rita de Jong, een Running Blind groep voor de regio Den Haag als onderdeel van de nationale Stichting Running Blind. In 2020 sloot deze groep zich aan bij HAAG Atletiek.


AANGEPAST SPORTEN

Naar volgende

Terug naar boven

Para-atletiek
‘Dit is een heel gemêleerde groep van veertien kinderen. De overeenkomst is dat ze kunnen rennen met hun eigen benen. Ze krijgen dan ook allemaal de atletieksport aangeboden en doen mee met de onderdelen die ze kunnen, op hun eigen tempo. Een aantal kinderen heeft bijvoorbeeld wel lichamelijke beperkingen en er doen ook slechtziende kinderen mee. Belangrijk is dat ze in deze groep zichzelf kunnen zijn en ze vinden het heel fijn om niet wéér als bijzonder groepje te worden weggezet. Het gaat ook prima samen zolang je maar voldoende mensen hebt. In het geval van slechtzienden houden we rekening met kleurgebruik: het materiaal en onze kleding heeft bijvoorbeeld een kleur die sterk afwijkt van de kleur van de baan. De groep para-atleten traint tegelijk met de Frame Runners. We proberen deze groepen een beetje te laten integreren met elkaar door soms samen spelletjes of estafette-loopjes te doen.’

Komen aanwaaien 
Carolien zegt ook voor het aantrekken van de groep para-atleten geen echte strategie te hebben. ‘We hebben wel contact met bijvoorbeeld kinderfysiotherapeuten maar dat levert vooralsnog niets op. De meeste leden zijn gewoon komen aanwaaien’, lacht de enthousiaste trainster. ‘Ik startte deze groep met een aantal atleten die al snel de overstap naar een reguliere groep maakte. Maar zij zorgden wel weer voor bekendheid van de groep. Net zoals de Frame Runners, ook zij of hun ouders kennen weer kinderen die bij onze groep para-atleten past. Of via leden van reguliere groepen. Een advertentie in het lokale blaadje in Vught heeft denk ik ook wel geholpen.’

Toch wel een strategie 
Carolien zegt diverse keren dat Prins Hendrik geen strategie of aanpak heeft om de doelgroep aangepaste sporters aan te trekken. ‘Het loopt gewoon.’ Maar wanneer je goed leest, merk je op dat Prins Hendrik wel degelijk iets bijzonders doet. Ze investeren in de doelgroep aangepast sporten met veel tijd en mensen. Alleen al drie keer per week staat Carolien met een team klaar om haar twee groepen te trainen. Bewust op gunstige tijdstippen en in het weekend zodat ouders kunnen brengen en halen. Leden aantrekken is één, leden behouden en groeien is twee. ‘We gooien er veel enthousiasme en humor in. We maken grapjes en dagen de kinderen uit. Wanneer ze met een glimlach naar huis gaan en lachend roepen “tot volgende week”, dan is het goed.’

De Frame Runners  
Carolien: ‘Onze Frame Runners bestaan uit een groepje van tien kinderen die zichzelf door middel van de Frame Runner voortbewegen, elk op hun eigen tempo. Dit zijn kinderen met bijvoorbeeld een cerebrale parese, een stofwisselingziekte maar ook enkele met een verstandelijke beperking. Op zaterdag traint na de jeugd ook nog een groep volwassenen, zo krijgen ook zij voldoende aandacht. De kinderen hebben bij ons de mogelijkheid om drie keer per week te komen trainen. Een deel van deze kinderen was al gestart met para-atletiek bij een collega-vereniging in Den Bosch, maar de trainster ging weg. Wij hebben toen aangeboden deze sporters over te nemen. Bij ons in Vught zagen ze de Frame Runners in actie en wilden daar mee aan de slag. De meeste van onze jonge aangepaste sporters komen via de Mytylschool, daar hebben we een kort lijntje mee. We hebben in het verleden ook wel flyers uitgedeeld, maar dat werkte niet zo goed. We merken sowieso dat veruit de meeste Special Sports leden via-via binnen komen. We moeten het echt van mond-tot-mondreclame, onze eigen website en het loket Uniek Sporten hebben. We hebben ook goed contact met Move Vught, onze buurtsportcoaches. Laatst organiseerden zij een dag voor het aanbod van aangepast sporten in Vught, er was veel animo voor Frame Running. Hopelijk levert dat nog wat nieuwe leden op want de groep para-atleten groeit momenteel harder dan de Frame Runners. Verder zit ik samen met andere trainers in een app-groep van Frame Running Nederland. We delen er ideeën en organiseren wedstrijden met elkaar. Ook belangrijk: zorg dat je enkele Frame Runners hebt, die kun je tegenwoordig ook lenen.’

Aandacht, ruimte en tijd
Bij de vereniging in Vught, die ruim 1.700 leden telt, voelen ook aangepaste sporters van alle niveaus en beperkingen zich thuis. Carolien vertelt: ‘Special Sports, zo noemen we de tak aangepast sporten binnen onze vereniging. Rob regelt de zaken achter de schermen en ik sta vooral op de baan. Dat doe ik samen met een heleboel andere trainers en vrijwilligers hoor.’ Dat is dan ook meteen de basis van een goed aangepast sporten aanbod volgens Carolien: ‘Zorg dat je vanaf de start ruim voldoende mensen hebt om te trainen en te helpen tijdens de trainingen. Op zaterdag staan wij vaak met acht trainers en vrijwilligers en hebben we ook nog een of twee stagiaires van een sportopleiding. Maar er trainen dan ook twee groepen: de groep para-atleten en de Frame Runners. Hier zitten bijvoorbeeld ook slechtzienden en kinderen met autisme bij, die nemen onze trainers bij de instructies of bepaalde oefeningen vaak even apart. Iedereen krijgt hier de aandacht, ruimte en tijd die hij of zij nodig heeft. En wat de beperking ook is, ze kunnen allemaal aan de atletieksport meedoen. Het kost soms ook al tijd om te ontdekken wat iemands mogelijkheden precies zijn, ook die tijd geven we ze. En dan zien we groei, ze worden beter in bewegen en sporten. En dat is mooi.’

In 2016 startten Carolien Wellen en haar man Rob Janssen bij Prins Hendrik met een paar Frame Runners. Het aanbod bestaat inmiddels uit verschillende groepen: para-atletiek, Frame Running en Running Blind. En dan zijn er nog beweeggroepen voor mensen met COPD, obesitas en NAH (niet aangeboren hersenletsel). In dit artikel gaat het vooral om het aantrekken en behouden van de eerste twee doelgroepen.

Steeds meer atletiekverenigingen hebben ook een aangepast aanbod. Natuurlijk is elke locatie, club en situatie uniek maar het loont wel de moeite om de succesverhalen te kennen. De Vughtse sportclub Prins Hendrik is er daar één van. Hier kan echt bijna iedereen terecht voor een training die bij hem of haar past. Van Frame Runners en mensen met een verstandelijke beperking tot en met blinden en kinderen met autisme. Wekelijks trainen er zes verschillende aangepaste groepen. Carolien Wellen is één van de trainers: ‘Wanneer onze leden met een glimlach naar huis gaan, is het goed.’

leden werven en behouden 

best practice Vughtse sportclub Prins Hendrik

AANGEPAST SPORTEN

Naar volgende

Terug naar boven

Ongebonden hardlopers vinden de club
Interessant fenomeen is dat ook ongebonden hardlopers de flexibele hardloopclub weten te vinden. ‘We kunnen hier nog wel veel meer winnen door aan onze bekendheid te werken. Maar ook nu vinden ze ons. En op de vraag waarom ben je naar ons gekomen, horen we vaak: “Ik liep altijd alleen, en zocht nu naar een groep om mee te lopen.” Die aansluiting past overigens goed bij ons motto: alleen ben je sneller, samen kom je verder. Ook krijgen we soms leden van andere verenigingen, zij maken de overstap ook vanwege ons flexibele aanbod.’ Nadelen van het aanbod, ziet Frank niet echt. ‘Hoogstens het feit dat er redelijk wat niveau verschil tussen de deelnemers kan zitten. Maar dat lossen we op door de groep op te splitsen.’ 

Tot slot beantwoordt Frank de vraag, waar andere verengingen rekening mee moeten houden als ze ook willen overstappen naar een flexibel trainingsaanbod. ‘Je moet redelijk wat trainers in je bestand hebben om alle momenten te kunnen vullen. Onze club heeft acht trainers, op zo’n tachtig leden.’

Frank sluit zijn verhaal af door te benadrukken dat ze heel trots zijn op hun vereniging, én op de stijging van het ledenaantal. ‘We zaten lang op de 60 à 65 leden, en nu al een tijd structureel rond de 80. Ons doel is doorgroeien tot 100 leden,’ lacht Frank positief.


Meer voordelen dan flexibiliteit
De leden van hardloopclub Engelen profiteren enerzijds van een hoge mate van flexibiliteit en anderzijds van de voordelen van samen lopen en lid zijn van een club. Maar er zijn meer voordelen vertelt Frank: ‘Je traint niet week in week uit bij dezelfde trainer. En dat is goed en verrassend, want elke trainer geeft toch net even anders les. Natuurlijk zullen er ook mensen voorkeur voor een bepaalde trainer hebben, maar het argument van flexibiliteit en afwisseling weegt toch echt zwaarder voor ze. Een ander voordeel van deze trainingsopzet wat ik regelmatig hoor én zelf ervaar, ik loop twee keer per week met de club, is het feit dat de leden elkaar langzamerhand allemaal leren kennen. Er zijn geen groepen binnen de club. Dat merk je ook tijdens de activiteiten die we organiseren. Veel mensen kennen elkaar en de opkomst is vaak redelijk groot. We organiseren ongeveer elke twee maanden iets voor onze leden. Zoals een baantraining bij onze zuster atletiekvereniging O.S.S. Volo in Den Bosch, een bosloop of bijvoorbeeld de Halloween run. Maar ook niet loop-activiteiten staan steevast op de agenda zoals een “borrel en bites” na de vakantie en een Nieuwjaarsbijeenkomst.’ 


Flexibiliteit voor trainers
‘Het nieuwe trainingsschema vinden de leden elk kwartaal op onze website, zo weten ze wat ze de komende weken te wachten staat. Ook vinden ze daar het type training dat die week op de diverse dagen wordt gegeven: de maandagavond kan bijvoorbeeld een tempotraining zijn en woensdag een snelheidstraining. Maar welke trainer er voor de groep staat, dat blijft een verrassing. De flexibiliteit die we onze leden bieden, is er namelijk ook voor onze trainers. Niet iedereen wil of kan er bijvoorbeeld elke maandagavond staan. Twee keer per jaar inventariseren we de beschikbaarheid van alle trainers, de looptrainers niveau 3 maken vervolgens een rooster voor een half jaar. In praktijk betekent dit dat de ene trainer er elke week minstens één keer is, een ander traint misschien om de week een groep. Als trainer sta je steeds voor een andere groepssamenstelling, en afhankelijk van je eigen beschikbaarheid ook op wisselende dagen’. 

‘Er zijn geen groepen binnen de club, bijna iedereen kent elkaar’

 


Flexibel aanbod leden
Frank Voss (59): ‘De opzet van ons trainingsaanbod is niet standaard. Op maandag-, woensdag- en vrijdagavond en zaterdagochtend kunnen onze leden trainen. Voor welk moment of momenten ze kiezen, maakt niet uit. En aan- of afmelden hoeft ook niet, je bent er gewoon of niet. De inhoud van de vier trainingen per week wisselt, maar alle trainers volgen wel het schema van dat kwartaal. De trainers maken voor elk kwartaal namelijk een nieuwe trainingsschema, een opbouw die aansluit bij het loopevenement waar je als lid het kwartaal mee kunt afsluiten.’ Het toewerken naar een evenement, een doel, is ook iets dat de club heeft toegevoegd aan z’n aanbod. ‘Op verzoek van de leden,’ voegt Frank toe. ‘Vooral nieuwe leden hebben dat nodig, die moeten nog leren “lopen om het lopen”. Uit de enquêtes van deelnemers aan Start to Run kwam steeds weer naar voor dat mensen behoefte hebben aan een doel na het afronden van de cursus en afsluitende loop. Maar ook voor bestaande leden werkt het motiverend. We proberen altijd evenementen te kiezen met diverse afstanden, zodat lopers van zowel de 5 kilometer tot en met de halve marathon mee kunnen doen. Overigens doet lang niet iedereen altijd mee aan het evenement hoor, het is geheel vrijblijvend. Maar gemiddeld gaan we toch met een kwart van onze leden naar een evenement. Je bent er dus altijd met een bekend groepje, wat uiteraard gezellig en motiverend is.’ 

‘Als trainer hoef je er niet elke maandagavond te staan’


Flexibiliteit leidt tot ledengroei
Hardloopclub Engelen uit Den Bosch groeide in vijf jaar (2015-2020) met meer dan 22%. En dat is, zeker in de tijd van teruglopende ledenaantallen, opvallend genoeg om te achterhalen: wat doet deze vereniging anders? Het antwoord in één woord: flexibiliteit. Maar hoe realiseer je dat: flexibiliteit binnen een hardloopclub? Frank Voss, voorzitter van hardloopclub Engelen, vertelt het verhaal van hun club. 

De Atletiekunie maakt aan het begin van elk jaar een overzicht van de ledenontwikkeling per vereniging, op basis van de bruto ledencijfers op 31 december. Hieruit bleek dat hardloopclub Engelen in de periode 2014 tot en met 2018 een sterke stijging van het aantal leden heeft gerealiseerd. Procentueel groeide de vereniging in vijf jaar met meer dan 22%, in aantal betekende dat 19 nieuwe leden voor de club. De atletiekunie analyseert en inventariseert deze gegevens om verenigingen te helpen hun ledenontwikkeling een positieve impuls te geven, onder het motto: samen zijn we atletiek.

‘De trainers maken elk kwartaal een nieuwe trainingsschema’

Flexibel hardloopaanbod zorgt voor ledengroei

VOLWASSENEN

Naar volgende

Terug naar boven

Kleine groepjes
De 26 deelnemers zijn ingedeeld in drie groepen. Ze starten en eindigen allemaal samen en doen ook oefeningen als één grote groep met zes trainers. Elke groep heeft bijna altijd twee trainers en René loopt zelf ook nog als trainer tussen de groepen rond. René: ‘Iedereen krijgt persoonlijke aandacht. En dat is, zeker wanneer je het nog spannend vindt, heel prettig. Ook leggen we bij elke aanwijzing uit waarom het zo is of werkt. 

Vóór de coronabeperkingen stonden er twee trainers voor een groep van acht à twaalf deelnemers. Na de recente verruiming besloten we toch de kleine groepjes te behouden. We zien het voordeel van de extra aandacht. We zijn dan ook blij dat onze trainers het belang van nieuwe leden inzien en dat zij zich, naast hun regulieren trainingen, ook voor deze cursus beschikbaar stellen. Het is een investering maar die betaalt zich naar ons idee ruim terug. Iedereen is razend enthousiast en na afloop kreeg de trainersgroep een groot applaus, we maken er samen een feestje van, dan blijft het leuk. Ons doel is dan ook minimaal 75% van de deelnemers te behouden.’


Promotie in de praktijken
René heeft in aanloop naar de promotie contact opgenomen met eerstelijns gezondheidsinstellingen in Maarssen zoals huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten. René: ‘Mijn eigen huisarts is mijn ingang. Zeker tijdens de coronacrisis zag hij in dat er mensen op het spreekuur kwamen die niets mankeerden maar gewoon iets moesten gaan doen, lopen bijvoorbeeld. En dan zijn wij als vereniging natuurlijk veel goedkoper dan commerciële partijen. We weten inmiddels ook dat de generatie boven de vijftig eerder advies van de “witte jas” aanneemt dan van bijvoorbeeld een hardlooptrainer. We merkten wel dat, mede door de coronadrukte, huisartsen er begrijpelijk niet heel actief mee aan de slag zijn gegaan. Maar ze zijn in elk geval bekend met ons pakket. En de posters en flyers zijn zichtbaar in de praktijken. Het zijn eerste stappen. Bij fysiotherapeuten lopen we nog tegen iets anders aan: die zijn bijna een concurrent. Hier in de regio bieden veel fysio’s praktijklessen aan of ze zijn onderdeel van een beweegcentrum met alles erop en eraan. Maar er zijn ook fysiotherapeuten waar we mee gaan samenwerken. Zij willen loopbegeleiding aanbieden maar hebben zelf niet echt een aanbod. 

‘Ons doel is minimaal 75% van de deelnemers behouden’


HARDlopen schrikt af
René vertelt verder over het verhaal dat zij zo wijd hebben verspreid. ‘De inhoud en de toon moeten passen bij het aanbod. Enthousiast en laagdrempelig. We merkten dat de term hardlopen bijna afschrikt. De gemiddelde aanstaande loper zegt “hardlopen is niks voor mij”. Alleen al de term HARDlopen is een drempel. Maar wanneer je vraagt: zou je bewust willen lopen, leren bewegend lopen? Dán is er opeens wel interesse. Daarna leggen we uit dat lopen onderdeel is van een totaalpakket. We behandelen vijf hoofdelementen die belangrijk zijn voor beginnende lopers zoals motivatie, bewegingsleer, voeding, schoenen & kleding en blessurepreventie. Dit helpt enorm om mensen over de streep te trekken en ook om te zorgen dat ze blijven komen. In week twee legt een bewegingswetenschapper bijvoorbeeld uit wat er gebeurt met je lichaam wanneer je gaat lopen. Hierdoor schrikken de deelnemers niet wanneer ze buiten adem raken en hun hart sneller voelen kloppen.’


Constant één en hetzelfde verhaal
‘In het verleden hingen we een spandoek op en dan maar afwachten. Ik houd niet van wachten. Dus met de hele vereniging hebben we, kort en krachtig, hard aan de promotie getrokken. We deden alles tegelijk en dompelden Maarssen onder in onze promotie. Zo hingen er spandoeken op diverse punten in het centrum en bij alle verkeersknooppunten. Er stond een verhaal in de plaatselijke krant, flyers werden breed verspreid en onze eigen leden vertelden over de cursus aan buren, vrienden en collega’s. Elke deelnemer die zich al had opgegeven, kreeg een mailtje met een persoonlijk welkom én de vraag iemand mee te nemen. Het samen doen blijkt ook een goede reden om aan te melden.’ 

Daarnaast was de vereniging dit jaar ook bij huisartsen en fysiotherapeuten zichtbaar met flyers en posters. Overal steeds met hetzelfde verhaal. René: ‘Naast onze inspanningen helpt het natuurlijk ook mee dat mensen na de lockdown zin hebben om weer samen dingen te doen en krijgen gezondheid en sport extra aandacht.’

‘Lopen is onderdeel van een totaalpakket’


Wil je gevonden worden? Dan moet je je makkelijk laten vinden
Start to Run is de beginnerscursus van de Atletiekunie. Clubs die de cursus aanbieden krijgen onder andere toegang tot een promotietool waar ze posters en flyers afdrukken. René: ‘We voegden hier een QR-code aan toe die linkt naar de inschrijving van onze cursus. Als je gevonden wilt worden dan moet je je makkelijk laten vinden.’


Hoe werf je deelnemers voor de Start to Run beginnerscursus?
"Energie steken in de promotie loont"
Met maar liefst 26 deelnemers trapten ze in Maarssen de Start to Run Cursus op 2 juni af. OSM ’75 ATLETIEK is al vanaf het begin een "Start to Run-locatie. Maar dit jaar heeft de club, onder leiding van voorzitter René Stokman, de promotie wel heel actief opgepakt. Het resultaat: het aantal aanmeldingen is zo’n beetje verdrievoudigd. René: ‘We hebben Maarssen een week lang helemaal ondergedompeld in Start to Run. In vier weken tijd hadden we al 24 deelnemers bij elkaar.’ René vertelt hoe ze dat voor elkaar kregen. 

Hoe werf je deelnemers voor Start to Run?

VOLWASSENEN

Naar volgende

Terug naar boven

Terug naar boven

Best practice
Via hardlopen.nl kun je je club extra in de picture zetten met een best practice. Heb je bijvoorbeeld een succesvolle marathoncursus of bied je innovatief aanbod aan zoals mindful running? Laat het ons weten. Samen gaan we kijken hoe we dit op een mooie manier inzichtelijk kunnen maken. Hiermee toon je je verhaal aan een grote groep hardlopers en kun je andere verenigingen inspireren. 

Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen jullie graag bij het binden en boeien van hardlopers.


Aanbod bij lokale hardlopers promoten
Heb je een specifieke cursus op de planning staan of een leuk evenement en wil je die extra onder de aandacht brengen? Neem contact met ons op. Doordat we veel informatie hebben over het gedrag van hardlopers, kunnen we specifieke berichten tonen aan hardlopers uit jouw regio. Zo hebben we voor AV de Liemers de coopertest onder de aandacht gebracht bij lopers in de omgeving van Zevenaar. Van de deelnemers aan de coopertest was de helft een nieuwe deelnemer die nog niet eerder bij de club was geweest.


Evenementen
De evenementen die je club organiseert kun je promoten via de hardloopkalender. Jaarlijks worden meer dan 1,5 miljoen evenementenpagina’s bekeken. Voeg je evenement toe en maak onderdeel uit van de meest complete hardloopkalender van Nederland.


Clubzoeker
Hardlopen.nl heeft een uitgebreide clubzoeker, waar alle bij ons aangesloten atletiekverenigingen en loopgroepen in te vinden zijn. Door als hardloper te zoeken op locatie krijg je een overzicht van trainingslocaties in jouw omgeving. Deze clubzoeker is door ruim 14.000 hardlopers bezocht. Via de pagina van jouw club maak je inzichtelijk waar de club traint, wanneer, waar en op welk niveau. Als je een up-to-date pagina hebt kan dit honderden contactmomenten op jaarbasis opleveren met nieuwe hardlopers.

Hardlopen.nl is het kanaal om hardlopers te bereiken en te binden aan je club. Dit jaar is de website al ruim 660.000 keer bezocht en zijn bijna 2 miljoen pagina’s bekeken. Dit levert nuttige kennis op over hardlopers in Nederland. Deze kennis willen we gebruiken om nog meer hardlopers aan de club te binden. Hoe kun je als club profiteren van hardlopen.nl?

Hardlopers binden via hardlopen.nl!

VOLWASSENEN