b-nl-campagnebeelds.png

Enkel voor mobiel gebruik

bg2.png (copy)
bnl_challange_thropy_-_color_rgb.png (copy3)
golfnl-logo-rgb-01.png (copy1)

Zijn tijd vooruit

Tot de mijlpalen van 10 jaar The Dutch behoren zeker de oprichting van The Dutch Futures en The Dutch Academy. Een unicum in de internationale golfwereld, zegt initiatiefnemer Phil Helsby. 

 Ambitieuze golftalenten bij elkaar brengen en helpen om te leren ondernemen. Want op het moment dat ze besluiten om professional te worden, is golf business geworden, zegt Phil Helsby. Dat was in 2015 de gedachte achter de oprichting van The Dutch Futures door Made in Scotland, de mensen achter The Dutch. Op de 18 holes Championship course kregen ze bovendien de gelegenheid om 365 dagen per jaar te trainen en te spelen onder European Tour-condities.

,,Het heeft gewerkt,” zegt The Dutch-directeur Phil Helsby trots, kijkend naar de resultaten. ,, Lars van Meijel is begonnen als TDF-speler en heeft nu een European Tour Card op zak. Ook Daan Huizing, op weg naar een ET Card, is daar gestart. De jongens komen vooruit omdat ze op The Dutch de faciliteiten hebben die nodig zijn om de stap naar professional op de juiste manier te zetten.”

Als voormalig Bondscoach bij de Nederlandse Golf Federatie (NGF) kende Phil al een groot aantal talenten. Net als collega-pro’s Tim Giles, Jonas Saxton, David Burnside en Raymond Scheffer, allen voormalig nationaal coach. Toen The Dutch zijn poorten opende, kreeg een aantal veelbelovende jonge spelers de mogelijkheid om er te spelen en te trainen. Phil: ,,We zagen echter dat ze, hoewel allemaal met hetzelfde doel voor ogen, solo bezig waren. Om ze echt te gaan helpen, was het nodig om steun te gaan structureren.”

The Dutch Futures werd in het leven geroepen met een speciaal lidmaatschap. ,,Wij zeiden: een deel van je lidmaatschapsgeld gaat in de prijzenpot. Als je goed speelt, kun je het terugverdienen. Daarnaast gaan we je helpen om een aantal dingen beter te doen en ondernemer te worden. Dat betekent zelf op zoek gaan naar sponsors. Het gaat

niet alleen meer om een balletje slaan. Wat heel fijn was, was dat een aantal Members bereid was te helpen.”

SAMENWERKING
Terwijl The Dutch Futures aan verbetering van spel en business werkten, groeide het volgende plan: de opening van een plek waar alle specialismes in golf samenkomen. Met allround pro’s die ieder op zijn of haar eigen terrein tot de hoogste klasse behoort en de samenwerking omarmt.

Phil: ,,Ik was altijd al een great believer van dat idee. Ook in mijn tijd van Bondscoach. Er is niet één coach die alle facetten van het spel tot een specialisme heeft ontwikkeld. Ik wilde al die verschillende disciplines samenbrengen onder één dak. Uniek voor Nederland, maar ook in de internationale golfwereld.” Zo werd het zaadje geplant voor een bijzonder golfinstituut dat in 2019 officieel van de grond kwam.

Iedereen die serieus werk van zijn spel wil maken, is welkom, want The Dutch Academy is er niet alleen voor toptalenten, benadrukt Phil. ,,Op het moment dat je echt verder wil komen, zal je de stap moeten zetten richting coaches van het type dat we hier hebben. Raymond Scheffer is de onbetwiste putting-expert met zijn eigen studio op The Dutch. Bas van der Steur en Linda Gruber hebben zich gespecialiseerd in fysiotherapie voor golfers. Robert Wootton is een grote naam in fitting. Coach Phil Allen is betrokken bij de Academy. En Mitchel Kevenaar is onze sportpsycholoog. Allemaal werken zij samen om golfers meer uit hun spel te laten halen. Ik durf te zeggen dat wij hiermee in golf onze tijd vooruit zijn. De gemiddelde golfer in Nederland is er misschien nog niet rijp voor, maar als je echt beter wil worden, is dit the way to go.” Hij wreef recent in zijn handen toen hij hoorde dat een mental golfcoach in Amerika tijdens een seminar sprak over hoe een team van coaches voor succes kan zorgen. Yes, dacht Phil, dát is The Dutch Academy.

ONDER PAR
The Dutch Academy is uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor talent. Dat ze met elkaar trainen, samen spelen en wedstrijden doen, maakt dat ze elkaar helpen. Heel belangrijk volgens Phil: ,,In mijn jeugd in Schotland was ik als 14-jarige met HCP 2 een van de velen. Er waren er zeker twintig die beter waren. Ik heb daar enorm veel van geleerd. Zo moet het hier ook. Niet te snel tevreden zijn. In Nederland word je met HCP 5 vaak al bejubeld. De topgolfer die professional wil worden, zal echter regelmatig onder par moeten spelen op de moeilijkste banen. Om op The Dutch een goede score neer te zetten, moet je een verdomd goede golfer zijn.”

Daarmee hebben The Dutch Futures bij de Academy alle condities om vooruit te gaan. TDF-oefenballen van hoge kwaliteit, de mogelijkheid om vanaf gras te slaan en een topsportomgeving die uit alle kieren golf ademt. Dat brengt ook PGA Holland naar het centrum in Spijk voor zijn opleidingen en bijscholingen aan golfprofessionals. Ook de NGF is kind aan huis. The Dutch verwelkomt de Nederlandse topselecties. ,,Als golfprofessionals weten wij hoe belangrijk faciliteiten zijn om de top te bereiken. Het is niet voor niets dat Joost Luiten hier traint.”

3.jpeg

The Dutch Academy

#ChallengeTrophy