

Lees verder

Wil jij beter leren bridgen of vind je het gewoon leuk om bridgeproblemen op te lossen? BridgeNL biedt spellen aan op verschillende niveaus. Of je nu een beginnende bridger bent, al jaren actief bent bij een bridgeclub of regelmatig wedstrijden speelt, er zit altijd een spel op jouw niveau bij. Aan het aantal sterren kun je zien hoe ingewikkeld een spel is. Daag jezelf uit en ontdek hoe ver je komt!
Spelen
&
Bieden

ANTWOORD
ANTWOORD
ANTWOORD

Antwoord


♣ H
♠ H 3
♥ H B 9 4 3 2
♦ H 6
♣ A 3 2
♠ V 6 2
♥ V 10 7 5
♦ A V 8
♣ 10 9 7

VORIGE

VOLGENDE

TOP
Jij
1♥
4♥
Zuid
-
pas
pas
Oost
Partner
-
3♥
pas
Noord
-
pas
pas
West
Hermans
Troeftrekken



Na het onderstaande biedverloop ben je leider in 4♥ geworden.
West komt uit met ♣ H, hoogste van een serie.
Hoe luidt je speelplan?
- Je neemt de eerste slag, hebt tien troeven samen en begint daarom met troeftrekken.
- Je duikt de eerste slag, omdat dat vaak goed is.
- Je neemt de eerste slag en begint met ruiten.
ANTWOORD
ANTWOORD
ANTWOORD

DIT SPEL

VOLGEND SPEL

TOP
Antwoord

Je bent leider in 4♥ en mag drie slagen verliezen. Je hebt vier verliesslagen: eenmaal ♠, eenmaal ♥, tweemaal ♣. Je moet er één wegwerken: van schoppen en harten mis je het aas. Troefaas, de hoogste kaart in het spel, kun je nooit wegwerken en een aas in een bijkleur kun je zelden wegwerken. Eerst maar eens naar de klaveren kijken. Door de uitkomst heb je twee snelle verliezers in klaveren gekregen: zodra de tegenpartij aan slag is, kunnen zij deze slagen oprapen. In een troefcontract ligt de focus op het wegwerken van verliesslagen. Het weggeven van de eerste slag helpt je niet in het verminderen van je verliesslagen. Antwoord b is daarom niet goed. Als je met troeftrekken begint, conform antwoord a, dan komt de tegenpartij aan slag met troefaas en kunnen zij meteen vier slagen oprapen. Je moet daarom eerst een verliesslag in klaveren wegwerken, voordat je van slag raakt. En dit kun je doen met behulp van ruiten, antwoord c is goed. Neem de eerste slag met ♣ A en speel vervolgens drie keer ruiten, te beginnen met ♦ H (plaatjes aan de korte kant het eerst). Op de derde ruiten van noord gooi je een klaveren uit je hand weg.
Hoe risicovol is deze aanpak? Weinig! Aan de ene kant ga je zeker één down als je iets anders doet. Aan de andere kant heb je maar vijf ruiten samen. De tegenpartij heeft er acht; de kans dat de tegenpartij de derde ruiten troeft, is klein. De acht ruiten zitten dan 6-2 of nog schever verdeeld.
ANTWOORD
ANTWOORD
ANTWOORD





VORIGE

VOLGENDE

TOP
Antwoord


♠ A V 10 9 3 2
♥ B 7 3 2
♦ 9 6
♣ 5
♠ 5
♥ H 10 9 4
♦ A V 8 5 3
♣ H 7 6
3♣
3SA
Zuid
2♠
pas
pas
Oost
1♦
3♠
pas
Noord
pas
pas
pas
West
Schollaardt
Derde man



Als je partners kleur niet hebt kunnen steunen, start je een kleintje van elke driekaart (zie kader). Zo help je partner het verschil te zien tussen een doubleton en een driekaart. Op deze 3SA zit je op de derde hand en ben jij het die op basis van partners start moet kiezen hoe je tegenspeelt.
Uitkomst: ♠ 4
West gever | Oost-west kwetsbaar
Die ♠ 4 is de laagste schoppen die partner kan hebben. Een doubleton heeft hij niet; een singleton is onwaarschijnlijk. Het lijkt er sterk op dat hij drie schoppens heeft. De vraag is eenvoudig: Welke schoppen leg je in slag één?
ANTWOORD
ANTWOORD
ANTWOORD

VORIG SPEL

VOLGEND SPEL

TOP
Antwoord

Als ♠ 10 de slag wint, of verliest aan ♠ H, weet je dat partner ♠ B heeft. De schoppens zijn dus hoog. Het kan natuurlijk ook dat zuid ♠ H B x heeft. In dat geval zie je dat ook direct, als ♠ 9 verliest aan de boer.
Zou je ♠ V leggen en zuid wint de heer, dan weet je niet zeker of je schoppens al hoog zijn. De positie van ♠ B is nog onduidelijk. Door ♠ 9 te leggen – een snit over partners ♠ B als hij die heeft – is alles duidelijk.
De leider neemt ♠ 9 direct met de heer en test de lage kleuren. Hij raapt acht slagen op, maar partner kan daarna ♥ A pakken en jou bereiken voor de vrije schoppen. Een listiger speelwijze voor zuid zou zijn om in slag twee een kleine harten te spelen. Dat riskeert een extra downslag en partner zou er niet in mogen trappen. Maar als west ♥ A een rondje duikt, maakt zuid 3SA.

♠ H 7 6
♥ V 5
♦ H 7 2
♣ A 10 8 3 2
♠ B 8 4
♥ A 8 6
♦ B 10 4
♣ V B 9 4
♠ A V 10 9 3 2
♥ B 7 3 2
♦ 9 6
♣ 5
♠ 5
♥ H 10 9 4
♦ A V 8 5 3
♣ H 7 6
West gever | Oost-west kwetsbaar
Derde man doet wat hij kan. Dat adagium is op dit spel niet van toepassing. Je hebt geen entree buiten schoppen. Als je ♠ A zou nemen en schoppen zou doorspelen, kan de leider met ♠ H x x een keertje duiken. Je schoppenkleur is zo onschadelijk gemaakt. Bewaar dus ♠ A om de communicatie met partner te bewaren. Je moet hopen dat hij aan slag komt en dan nog schoppen na kan spelen.
Je weet niet zeker dat zuid ♠ H heeft, maar zijn 3SA-bod wijst natuurlijk wel sterk in die richting. Uit de start kun je niet afleiden of partner ♠ B x x heeft of drie kleine schoppens.
Als je geen idee hebt wie ♠ H heeft, is het het beste om ♠ V te leggen. Wint die de slag, dan kun je een kleine schoppen naspelen. Je kunt zo altijd de schoppenkleur oprapen, als partner ♠ H heeft. Heeft hij die niet, maar wel ♠ B, dan dwing je de leider om ♠ H in de eerste twee ronden te nemen. Je bewaart ♠A om later de schoppens allemaal te kunnen oprapen.
Nu je ervan mag uitgaan dat zuid ♠ H heeft, zou je kunnen overwegen om ♠ 9 of ♠ 10 te leggen:
ANTWOORD
ANTWOORD
ANTWOORD










VORIGE

TOP
Antwoord


♠ 10
♠ V 6 3
♥ H 8 6 4 2
♦ V 8 5
♣ H 3
♠ H B 8 2
♥ A V B 10
♦ A 4 3
♣ 7 5
2♥
pas
-
Zuid
pas
pas
-
Oost
dbl
4♥
-
Noord
1♣
dbl
pas
West
IJsselmuiden
Het eindspel helpt



Zo gauw je aan de beurt bent, ga je troeftrekken – als er tenminste geen aftroevers moeten worden gemaakt of je de troeven voor andere zaken nodig hebt. Daarna ontwikkel je je lange kleur en zo hoop je voldoende slagen te maken voor je contract. Je telt nauwgezet steeds hoeveel slagen je hebt en moet vaak constateren dat je er nog lang niet bent. Hulp is nodig.
Je bent vrij eenvoudig in de hartenmanche gekomen. Jouw 2♥-antwoord op het doublet van noord toont genoeg kracht (8-10 punten) om ondanks een uitgesteld informatiedoublet van west meteen te worden verhoogd naar 4♥ door partner.
De uitkomst is ♠ 10 en je neemt de slag in de hand met de vrouw. Samen met de dummy tel je 25 punten en je kunt berekenen dat oost – west heeft zeker overwaarde door het doublet – hooguit een boer heeft en de rest van de plaatjes bij west zit.
In schoppen tel je een verliezer, nul in harten, maar in klaveren en ruiten heb je er in elke kleur twee.
Het zijn er twee te veel en omdat er geen noodzaak is het troeftrekken uit te stellen, begin je met troef in slag twee. Op harten naar het aas bekent iedereen, maar west gooit een klaveren als je verder gaat met ♥ V. Je haalt ook de laatste troef van oost, west doet een ruiten, en je concludeert dat het spelen van een lage kleur kansloos is. Hoe je de ruiten of klaveren ook speelt, je krijgt er geen kaart in vrij.
Daarom eerst maar schoppen. West neemt de slag met ♠ A en speelt schoppen door. Iedereen bekent en je incasseert ook de laatste hoge schoppen.
Wat doe je weg en hoe ga je verder?
ANTWOORD
ANTWOORD
ANTWOORD

VORIG SPEL

DIT SPEL

TOP
Antwoord

Het ligt voor de hand een verliezende klaveren af te gooien. Zo verlies je in plaats van twee slagen maar één slag in die kleur. Toch is dat niet de juiste oplossing. Je kunt nu wel met klaveren van slag gaan, maar west speelt klaveren terug die je kunt troeven, maar de ruiten moet je nog steeds zelf doen.
Een ruiten afgooien dan? Het plan is om daarna klaveren te spelen met het idee west in te gooien, zodat hij na twee rondjes klaveren in de dubbele renonce moet spelen of in je ruitenvork. Het gaat niet. Oost legt een hoge klaveren in en als je dekt, verlies je er weer twee (oost komt de tweede keer aan slag) en je speelt ruiten. Leg je klein op ♣ 9 van oost, dan speelt hij meteen ruiten en ontkom je niet aan het verlies van twee ruiten en een klaverenslag.
Speel je nadat je een ruiten hebt afgegooid ruiten in plaats van klaveren, dan verwissel je de slagen. Met ruiten naar de vrouw komt west aan slag, die vervolgens ♦ B naspeelt die je moet nemen in de dummy. Als je nog een keer ruiten speelt, komt oost aan slag met ♦ 10, zodat je weer moet troeven en uiteindelijk de klaveren zelf moet spelen.
Je kunt moeilijk de vrije schoppen troeven en besluit toch maar een ruiten af te gooien. Omdat klaveren of ruiten spelen niet werkt, speel je troef.
De verdeling van west is wel duidelijk. Met drie kaarten in schoppen en één in troef heeft hij negen kaarten in de lage kleuren. Gezien het bieden zal hij vijf klaveren en vier ruiten hebben, met een zeskaart in klaveren bied je 3♣. Op harten naar de heer gooit west een derde klaveren. Hij heeft nog drie kaarten in ruiten en twee in klaveren. Als je ook de laatste troef speelt, zijn er twee opties.
Gooit west nog een klaveren, dan heeft hij ♣ A sec gezet. Je speelt een kleine klaveren onderuit en west is ingegooid. Hij moet van ♦ H afspelen en je hebt de rest. Beter kan west een ruiten afgooien en twee kaarten in beide lage kleuren bewaren. Het helpt hem echter niet. Met ♦A en ruiten na breng je hem aan slag en krijg je op het eind ♣ H als tiende slag.
Door twee rondjes troef draai je de duimschroeven aan: west kan niet ontsnappen aan het eindspel, dat je een extra slag oplevert.
Het hele spel:

♠
♥
♦
♣
A 10 9
3
H B 9 7
A V 10 8 4
♠
♥
♦
♣
7 5 4
9 7 5
10 6 2
B 9 6 2
V 6 3
H 8 6 4 2
V 8 5
H 3
♠
♥
♦
♣
♠
♥
♦
♣
H B 8 2
A V B 10
A 4 3
7 5
Lees verder

Wil jij beter leren bridgen of vind je het gewoon leuk om bridgeproblemen op te lossen? BridgeNL biedt spellen aan op verschillende niveaus. Of je nu een beginnende bridger bent, al jaren actief bent bij een bridgeclub of regelmatig wedstrijden speelt, er zit altijd een spel op jouw niveau bij. Aan het aantal sterren kun je zien hoe ingewikkeld een spel is. Daag jezelf uit en ontdek hoe ver je komt!
Spelen
&
Bieden
Antwoord

Hoe luidt je speelplan?
- Je neemt de eerste slag, hebt tien troeven samen en begint daarom met troeftrekken.
- Je duikt de eerste slag, omdat dat vaak goed is.
- Je neemt de eerste slag en begint met ruiten.

♣ H
♠ H 3
♥ H B 9 4 3 2
♦ H 6
♣ A 3 2
♠ V 6 2
♥ V 10 7 5
♦ A V 8
♣ 10 9 7
West komt uit met ♣ H, hoogste van een serie.
Jij
1♥
4♥
Zuid
-
pas
pas
Oost
Partner
-
3♥
pas
Noord
-
pas
pas
West
Na het onderstaande biedverloop ben je leider in 4♥ geworden.
Hermans
Troeftrekken



DIT SPEL

VOLGEND SPEL

TOP

Je bent leider in 4♥ en mag drie slagen verliezen. Je hebt vier verliesslagen: eenmaal ♠, eenmaal ♥, tweemaal ♣. Je moet er één wegwerken: van schoppen en harten mis je het aas. Troefaas, de hoogste kaart in het spel, kun je nooit wegwerken en een aas in een bijkleur kun je zelden wegwerken. Eerst maar eens naar de klaveren kijken. Door de uitkomst heb je twee snelle verliezers in klaveren gekregen: zodra de tegenpartij aan slag is, kunnen zij deze slagen oprapen. In een troefcontract ligt de focus op het wegwerken van verliesslagen. Het weggeven van de eerste slag helpt je niet in het verminderen van je verliesslagen. Antwoord b is daarom niet goed. Als je met troeftrekken begint, conform antwoord a, dan komt de tegenpartij aan slag met troefaas en kunnen zij meteen vier slagen oprapen. Je moet daarom eerst een verliesslag in klaveren wegwerken, voordat je van slag raakt. En dit kun je doen met behulp van ruiten, antwoord c is goed. Neem de eerste slag met ♣ A en speel vervolgens drie keer ruiten, te beginnen met ♦ H (plaatjes aan de korte kant het eerst). Op de derde ruiten van noord gooi je een klaveren uit je hand weg.
Hoe risicovol is deze aanpak? Weinig! Aan de ene kant ga je zeker één down als je iets anders doet. Aan de andere kant heb je maar vijf ruiten samen. De tegenpartij heeft er acht; de kans dat de tegenpartij de derde ruiten troeft, is klein. De acht ruiten zitten dan 6-2 of nog schever verdeeld.
Antwoord

VORIGE

VOLGENDE

TOP
Antwoord

Die ♠ 4 is de laagste schoppen die partner kan hebben. Een doubleton heeft hij niet; een singleton is onwaarschijnlijk. Het lijkt er sterk op dat hij drie schoppens heeft. De vraag is eenvoudig: Welke schoppen leg je in slag één?
3♣
3SA
Zuid
2♠
pas
pas
Oost
1♦
3♠
pas
Noord
pas
pas
pas
West
Uitkomst: ♠ 4

♠ A V 10 9 3 2
♥ B 7 3 2
♦ 9 6
♣ 5
♠ 5
♥ H 10 9 4
♦ A V 8 5 3
♣ H 7 6
West gever | Oost-west kwetsbaar
Als je partners kleur niet hebt kunnen steunen, start je een kleintje van elke driekaart (zie kader). Zo help je partner het verschil te zien tussen een doubleton en een driekaart. Op deze 3SA zit je op de derde hand en ben jij het die op basis van partners start moet kiezen hoe je tegenspeelt.
Schollaardt
Derde man





Als ♠ 10 de slag wint, of verliest aan ♠ H, weet je dat partner ♠ B heeft. De schoppens zijn dus hoog. Het kan natuurlijk ook dat zuid ♠ H B x heeft. In dat geval zie je dat ook direct, als ♠ 9 verliest aan de boer.
Zou je ♠ V leggen en zuid wint de heer, dan weet je niet zeker of je schoppens al hoog zijn. De positie van ♠ B is nog onduidelijk. Door ♠ 9 te leggen – een snit over partners ♠ B als hij die heeft – is alles duidelijk.
De leider neemt ♠ 9 direct met de heer en test de lage kleuren. Hij raapt acht slagen op, maar partner kan daarna ♥ A pakken en jou bereiken voor de vrije schoppen. Een listiger speelwijze voor zuid zou zijn om in slag twee een kleine harten te spelen. Dat riskeert een extra downslag en partner zou er niet in mogen trappen. Maar als west ♥ A een rondje duikt, maakt zuid 3SA.

VORIG SPEL

VOLGEND SPEL

TOP

♠ H 7 6
♥ V 5
♦ H 7 2
♣ A 10 8 3 2
♠ B 8 4
♥ A 8 6
♦ B 10 4
♣ V B 9 4
♠ A V 10 9 3 2
♥ B 7 3 2
♦ 9 6
♣ 5
♠ 5
♥ H 10 9 4
♦ A V 8 5 3
♣ H 7 6
West gever | Oost-west kwetsbaar
Derde man doet wat hij kan. Dat adagium is op dit spel niet van toepassing. Je hebt geen entree buiten schoppen. Als je ♠ A zou nemen en schoppen zou doorspelen, kan de leider met ♠ H x x een keertje duiken. Je schoppenkleur is zo onschadelijk gemaakt. Bewaar dus ♠ A om de communicatie met partner te bewaren. Je moet hopen dat hij aan slag komt en dan nog schoppen na kan spelen.
Je weet niet zeker dat zuid ♠ H heeft, maar zijn 3SA-bod wijst natuurlijk wel sterk in die richting. Uit de start kun je niet afleiden of partner ♠ B x x heeft of drie kleine schoppens.
Als je geen idee hebt wie ♠ H heeft, is het het beste om ♠ V te leggen. Wint die de slag, dan kun je een kleine schoppen naspelen. Je kunt zo altijd de schoppenkleur oprapen, als partner ♠ H heeft. Heeft hij die niet, maar wel ♠ B, dan dwing je de leider om ♠ H in de eerste twee ronden te nemen. Je bewaart ♠A om later de schoppens allemaal te kunnen oprapen.
Nu je ervan mag uitgaan dat zuid ♠ H heeft, zou je kunnen overwegen om ♠ 9 of ♠ 10 te leggen:

Antwoord

VORIGE

TOP
Antwoord

Je bent vrij eenvoudig in de hartenmanche gekomen. Jouw 2♥-antwoord op het doublet van noord toont genoeg kracht (8-10 punten) om ondanks een uitgesteld informatiedoublet van west meteen te worden verhoogd naar 4♥ door partner.
De uitkomst is ♠ 10 en je neemt de slag in de hand met de vrouw. Samen met de dummy tel je 25 punten en je kunt berekenen dat oost – west heeft zeker overwaarde door het doublet – hooguit een boer heeft en de rest van de plaatjes bij west zit.
In schoppen tel je een verliezer, nul in harten, maar in klaveren en ruiten heb je er in elke kleur twee.
Het zijn er twee te veel en omdat er geen noodzaak is het troeftrekken uit te stellen, begin je met troef in slag twee. Op harten naar het aas bekent iedereen, maar west gooit een klaveren als je verder gaat met ♥ V. Je haalt ook de laatste troef van oost, west doet een ruiten, en je concludeert dat het spelen van een lage kleur kansloos is. Hoe je de ruiten of klaveren ook speelt, je krijgt er geen kaart in vrij.
Daarom eerst maar schoppen. West neemt de slag met ♠ A en speelt schoppen door. Iedereen bekent en je incasseert ook de laatste hoge schoppen.
Wat doe je weg en hoe ga je verder?
2♥
pas
-
Zuid
pas
pas
-
Oost
dbl
4♥
-
Noord
1♣
dbl
pas
West

♠ 10
♠ V 6 3
♥ H 8 6 4 2
♦ V 8 5
♣ H 3
♠ H B 8 2
♥ A V B 10
♦ A 4 3
♣ 7 5
Zo gauw je aan de beurt bent, ga je troeftrekken – als er tenminste geen aftroevers moeten worden gemaakt of je de troeven voor andere zaken nodig hebt. Daarna ontwikkel je je lange kleur en zo hoop je voldoende slagen te maken voor je contract. Je telt nauwgezet steeds hoeveel slagen je hebt en moet vaak constateren dat je er nog lang niet bent. Hulp is nodig.
IJsselmuiden
Het eindspel helpt











VORIG SPEL

DIT SPEL

TOP

♠
♥
♦
♣
A 10 9
3
H B 9 7
A V 10 8 4
♠
♥
♦
♣
7 5 4
9 7 5
10 6 2
B 9 6 2
V 6 3
H 8 6 4 2
V 8 5
H 3
♠
♥
♦
♣
♠
♥
♦
♣
H B 8 2
A V B 10
A 4 3
7 5
Het ligt voor de hand een verliezende klaveren af te gooien. Zo verlies je in plaats van twee slagen maar één slag in die kleur. Toch is dat niet de juiste oplossing. Je kunt nu wel met klaveren van slag gaan, maar west speelt klaveren terug die je kunt troeven, maar de ruiten moet je nog steeds zelf doen.
Een ruiten afgooien dan? Het plan is om daarna klaveren te spelen met het idee west in te gooien, zodat hij na twee rondjes klaveren in de dubbele renonce moet spelen of in je ruitenvork. Het gaat niet. Oost legt een hoge klaveren in en als je dekt, verlies je er weer twee (oost komt de tweede keer aan slag) en je speelt ruiten. Leg je klein op ♣ 9 van oost, dan speelt hij meteen ruiten en ontkom je niet aan het verlies van twee ruiten en een klaverenslag.
Speel je nadat je een ruiten hebt afgegooid ruiten in plaats van klaveren, dan verwissel je de slagen. Met ruiten naar de vrouw komt west aan slag, die vervolgens ♦ B naspeelt die je moet nemen in de dummy. Als je nog een keer ruiten speelt, komt oost aan slag met ♦ 10, zodat je weer moet troeven en uiteindelijk de klaveren zelf moet spelen.
Je kunt moeilijk de vrije schoppen troeven en besluit toch maar een ruiten af te gooien. Omdat klaveren of ruiten spelen niet werkt, speel je troef.
De verdeling van west is wel duidelijk. Met drie kaarten in schoppen en één in troef heeft hij negen kaarten in de lage kleuren. Gezien het bieden zal hij vijf klaveren en vier ruiten hebben, met een zeskaart in klaveren bied je 3♣. Op harten naar de heer gooit west een derde klaveren. Hij heeft nog drie kaarten in ruiten en twee in klaveren. Als je ook de laatste troef speelt, zijn er twee opties.
Gooit west nog een klaveren, dan heeft hij ♣ A sec gezet. Je speelt een kleine klaveren onderuit en west is ingegooid. Hij moet van ♦ H afspelen en je hebt de rest. Beter kan west een ruiten afgooien en twee kaarten in beide lage kleuren bewaren. Het helpt hem echter niet. Met ♦A en ruiten na breng je hem aan slag en krijg je op het eind ♣ H als tiende slag.
Door twee rondjes troef draai je de duimschroeven aan: west kan niet ontsnappen aan het eindspel, dat je een extra slag oplevert.
Het hele spel:

Antwoord