Borm en

Niemeijer

Let op partners bieden

374

Ladderpuzzel

Als je op eenhoogte opent in een kleur en partner antwoordt, dan kun je rekenen op enige hulp aan de overkant. Maar als hij past, mag je niets verwachten. Alleen als de tegenpartij zich in de bieding mengt, kom je nog aan de beurt en dan ben je aangewezen op je eigen hand. In het eerste probleem van Ladderpuzzel 374 doet zich zo’n situatie voor.

40%

39%

4%

7%

5%

5%

Inzenders

10

1

-

-

-

-

Experts

100

80

40

20

10

0

Score

doublet

1SA

pas

1♠

2SA

rest

Actie

♠ H V 8 6

 A 10

♦ V B 4

♣ A H 8 5

1

Oost

pas

Noord

dbl

West

1♣

?

Zuid

spel
1

Zuid gever | Allen kwetsbaar | Paren

Van den Bos: “1SA: 18 of 19 punten en een evenwichtige verdeling.”

Een aantal inzenders biedt 2SA. Zo’n sprong maak je, als partner op je opening heeft bijgeboden. Nu hij gepast heeft, is 1SA hoog genoeg. Het zegt: “Zelfs als je een erg zwakke hand hebt, denk ik toch dat wij het sterkste paar zijn.”

Niemeijer, Winkel: “Doublet, ideaal qua verdeling. Een voordeel is dat partner met een vierkaart schoppen of een vijfkaart in een lage kleur kan meedoen, als de tegenpartij naar 2 gaat. Biedt zuid 1SA, dan kan noord na 2 niets meer.”

Als partner niet geboden heeft, dan is een doublet op een kleur een informatiedoublet. Ook de andere experts en een groot deel van de inzenders benutten hier deze afspraak. Het doublet belooft extra kracht en steun voor de drie andere kleuren.

Bedenkingen hebben:

Hop: “Doublet. Ik voel veel voor een pas. Ik ben kwetsbaar, er zit een sterke hand achter me en partner kon niet bijbieden. Maar in paren mag je wel wat risico lopen om de tegenpartij niet op een comfortabele hoogte te laten spelen.”

Kolen: “Doublet. Er zijn meerdere opties. Een 1SA-bod belooft 18-19 punten, maar levert nog geen zeven slagen op, met 1♠ kunnen we in een eventuele 4-3-fit spelen en een pas kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Doublet is het meest flexibel.”

In concurrerende situaties is het conventioneel doublet een prima middel voor de strijd om de deelscore. Naast het informatiedoublet zijn er bijvoorbeeld het negatief doublet en het supportdoublet. Maak er met partner afspraken over.

8%

45%

1%

9%

24%

3%

3%

7%

Inzenders

6

4

1

-

-

-

-

-

Experts

100

90

70

50

50

50

40

0

Score

3♣

3SA

2

2SA

3

5

4

rest

Actie

pas

pas



Oost

pas

1♠

Noord

-

pas



West

-

1

?

Zuid

♠ -

 V 9 8

 A H V 9 8 4 2

♣ A H 4

spel
2

Noord gever | Noord-zuid kwetsbaar | Viertallen

Open je met een eenkleurenspel (zeskaart of langer zonder tweede kleur) op eenhoogte, dan onderscheid je bij het tweede bod drie krachtsgebieden. Als je minimaal bent (11-13 punten), herhaal je de lange kleur op tweehoogte en met 14-16 punten op driehoogte. Ben je maximaal, dan bied je een manche of doe je een forcing-bod.

De inzenders die 3 bieden, doen de geweldige zuidhand tekort. Ze lopen het risico dat partner past.

Groenenboom: “3SA. Dat contract zie ik wel zitten. Bovendien belooft het lange ruiten.”

Zou zuid een evenwichtige hand hebben met 18 of 19 punten, dan springt hij naar 2SA. Het 3SA-bod is dus vrij voor het eenkleurenspel en een maximum.

Kolen: “3SA. Een sterke hand met veel ruitenslagen. Het enige bezwaar is dat partner een zwakke schoppenkleur kan hebben. Heeft hij iets als ♠B x x x H x x x x ♣V B x x, dan is het 6, terwijl 3SA down zal gaan.”

De meeste panelleden willen partner betrekken bij de beslissing over het eindstation.

Van Delft, IJsselmuiden: “3♣. Met dichte ruiten en stops in de ongeboden kleuren is 3SA een begrijpelijk bod, maar de renonce in schoppen is niet fijn. Het contract kan beter in partners hand zitten. Hopelijk helpt het leugentje in klaveren hem op de goede weg. Het kan zelfs nog 6 zijn.”

1.  2+-kaart.


dbl

2

Oost

1♣¹

1♠

Noord

-

1

West

-

1

?

Zuid

♠ V 8

 6 4 2

 H 10 8 6 3

♣ V 8 5

16%

1%

67%

6%

7%

3%

Inzenders

7

3

1

-

-

-

Experts

100

80

60

50

20

0

Score

3♣

2SA

pas

doublet

3

rest

Actie

spel
3

Noord gever | Niemand kwetsbaar | Paren

Zuid heeft een bescheiden hand, maar er zijn wel lichtpuntjes. Naast een vierkaart schoppen heeft noord hooguit een doubleton in harten en dus minstens zeven kaarten in de lage kleuren. Bovendien is het paren en zijn noord-zuid niet kwetsbaar.

IJsselmuiden: “3♣. In mijn boek heeft partner nu echte klaveren en vaak een vijfkaart. Met 3♣ doe ik gezellig mee en ik hoop dat een strafdoublet geen 300 punten kost.”

Meer panelleden hebben het boek gelezen. Er zal ook in staan dat een doublet na 1 niet voor straf kan wezen, maar dat noord er een goede, evenwichtige hand mee aangeeft.

Van den Bos, Van Delft, Hop: “3♣. Door 1♠ te bieden vertelt noord dat hij een ongebalanceerde hand heeft met minstens vijf klaveren en vier schoppen. Zuid heeft klaverensteun en hulp in schoppen: te veel voor een pas.”

Deze strikte opvatting van het 1♠-bod is niet algemeen.

Winkel: “Pas. Partner kan makkelijk een 4-2-3-4-verdeling met 12 punten hebben. Alhoewel mijn honneurs me bevallen, kan ik alleen bieden als ik over een zwak, conventioneel 2SA-bod beschik.”

Als de tegenpartij heeft verteld dat ze ongeveer 20 punten bezit, is 2SA als invite voor 3SA niet zinnig. Sommige paren gebruiken het bod dan om partner op te roepen een kleur te kiezen. Ook zonder afspraak over het 2SA-bod mag zuid hier hopen dat zijn bedoeling overkomt, omdat hij met 10 punten bij het eerste bod geredoubleerd zou hebben.

Niemeijer, Ter Laare: “2SA. Noord is kort in harten. Dan hebben we een fit in klaveren of ruiten.”

Overleg met partner in welke gevallen je zo’n bijzonder 2SA-bod wilt gebruiken.

28%

19%

11%

33%

7%

2%

Inzenders

9

1

1

-

-

-

Experts

100

70

70

50

30

0

Score

2♠

2SA

3

2

pas

rest

Actie

pas

pas



Oost

1

2♣

Noord

-

pas



West

-

1♠

?

Zuid

spel
4

♠ H V B 4 3

 B 10 8 7 5

 10

♣ V 9

Noord gever | Oost-west kwetsbaar | Viertallen

Een misfit dient zich aan en brengt zuid in een lastig parket. Wat is de goede gok?

Van den Bos: “2♠, het minst erge bod. Zuid heeft een gevulde vijfkaart en te weinig voor 2SA.”

Groenenboom: “2SA. Dat is overboden uiteraard, maar zuids middenkaarten compenseren dit enigszins. Een 2♠-bod kan werken, maar het kan ook in de 5-1-fit zijn.”

Noords 2♣-bod geeft een tweekleurenspel aan met minder dan 18 punten. Vanaf een mooie 14-punter gaat hij nu naar 3SA. Dat kan een hachelijk contract worden, mede omdat de verbinding tussen de noord-zuid-handen gebrekkig zal zijn.

Bruijnsteen, Hop: “2♠. Niet fraai, maar de schoppen zijn goed genoeg om eventueel in een 5-1-fit te spelen. In een lage kleur is de zuidhand weinig waard en een hartenfit is niet meer te vinden.”

Bij de inzenders wint 2. Volgens afspraak is een bod in de vierde kleur niet natuurlijk, maar geeft het een sterke hand aan en vraagt het om verdere informatie. In het vervolg gaat noord reageren op elk bod van zuid, totdat de manche bereikt is. Dat kan gemakkelijk uit de hand lopen.

Een noodsprong is beschikbaar voor:

IJsselmuiden: “3. Een jump in de vierde kleur spelen we als een inviterende 5-5. Met sterkere handen gaat de route via 2.”

Als noord een driekaart in een hoge kleur heeft, kan de sprong goed uitpakken, maar is er geen fit, dan zal het spelen op driehoogte al gauw te veel gevraagd blijken. De grote voorkeur van de experts gaat uit naar een laag, zwak bod.

Kolen: “2♠. Passen zou goed kunnen zijn, als partner ook een 5-5 heeft, maar hij kan nog 17 punten hebben. Voor 2SA is zuid weer net te zwak. In 2♠ heeft hij wat slagen in eigen hand.”

♠ A 8 4

 A 9

♦ A H B 9

♣ A 10 7 3

1. Kwantitatieve verhoging.

7%

7%

-%

61%

21%

4%

Inzenders

9

1

1

-

-

-

Experts

100

70

70

60

50

0

Score

5SA

5♣

5

pas

6SA

rest

Actie

pas



Oost

4SA1

Noord

pas

West

2SA

?

Zuid

spel
5

Zuid gever | Noord-zuid kwetsbaar | Viertallen

Tegenover een 2SA-opening belooft het kwantitatieve 4SA-bod een evenwichtige hand met 11 of 12 punten. Vanwege zuids minimum passen de meeste inzenders hierop. Omdat noord niet naar partners bezit in de hoge kleuren heeft gevraagd, verwacht het panel aansluiting in klaveren of ruiten en biedt door.

Bruijnsteen, IJsselmuiden: “5SA. Zuid heeft slechts 20 punten, maar nu er vrijwel zeker een fit is in een lage kleur, wil je met al deze controles een troefslem spelen. Het 5SA-bod vraagt partner van onderaf een vierkaart te bieden.”

Niet zeker hiervan zijn:

Kolen, Niemeijer: “5SA. Hopelijk zit partner op dezelfde golflengte en biedt hij nu slem in een lage kleur. Mocht hij passen op 5SA, dan heeft dat ook wel kansen.”

Als je een bod doet zonder afspraak, loop je het risico dat partner er een eigen uitleg aan geeft. Hier zou noord kunnen denken dat 5SA vraagt of hij minimaal (11 punten) of maximaal (12 punten) is.

Er is een andere manier om na noords 4SA-bod een fit te zoeken.

Groenenboom: “5♣. Slem in een 4-4-fit laag wil ik wel spelen. Met een bod op vijfniveau geef ik een vierkaart aan [met een bod op zesniveau een vijfkaart, red.]. Als partner geen klaverenfit heeft, kan hij 5♦ bieden met een vierkaart. Heeft hij geen geschikte hand voor slem, dan kan hij afzwaaien met 5SA.”

Bespreek met partner hoe jullie verder bieden na een kwantitatieve 4SA.

1SA

dbl

dbl

dbl

dbl

dbl

dbl

dbl

dbl

dbl

dbl


dbl

 

1

3SA

3♣ 

3♣ 

3SA

3SA

3♣

3SA

2

3♣

3♣

3♣


3SA

 

2

3♣

3♣

3♣

3♣

3♣

3♣

3♣

2SA

pas

2SA

2SA


pas

 

3

2♠

2♠

2♠

2SA

2♠

3

2♠

2♠

2♠

2♠

2♠


2

 

4

5SA

5SA

5SA

5♣

5

5SA

5SA

5SA

5SA

5SA

5SA


pas

 

5

Berend van den Bos

Merel Bruijnsteen

Doris van Delft

Merijn Groenenboom

Jacco Hop

Peter IJsselmuiden

Jan Kolen

Marco ter Laare

Marcel Winkel

Frans Borm

Chris Niemeijer


Inzender

De keuze van de experts

Ladderpuzzel op internet

Lezers kunnen zich meten met een panel van experts. Door in te zenden, stijg je op de ladder. Dat doe je via www.bridge.nl/ladderpuzzels/. Daar vind je ook de stand van de ladder, de prijswinnaars en nieuwe opgaven.

Bij elke verschijning van een e-zine ontvangen twee inzenders die de top van de ladder hebben bereikt elk vijftig euro. Zij beginnen daarna weer onderaan. De twee bridgers die goed waren voor de beste inzending, ontvangen beiden tien euro.

Hier vind je de bespreking van de spellen van Ladder 374. In het volgende e-zine, dat verschijnt op 21 juli, wordt Ladder 375 besproken.

Borm en

Niemeijer

Als je op eenhoogte opent in een kleur en partner antwoordt, dan kun je rekenen op enige hulp aan de overkant. Maar als hij past, mag je niets verwachten. Alleen als de tegenpartij zich in de bieding mengt, kom je nog aan de beurt en dan ben je aangewezen op je eigen hand. In het eerste probleem van Ladderpuzzel 374 doet zich zo’n situatie voor.

Let op partners bieden

374

Ladderpuzzel

40%

39%

4%

7%

5%

5%

Inzenders

10

1

-

-

-

-

Experts

100

80

40

20

10

0

Score

doublet

1SA

pas

1♠

2SA

rest

Actie

1

Oost

pas

Noord

dbl

West

1♣

?

Zuid

♠ H V 8 6

 A 10

♦ V B 4

♣ A H 8 5

Van den Bos: “1SA: 18 of 19 punten en een evenwichtige verdeling.”

Een aantal inzenders biedt 2SA. Zo’n sprong maak je, als partner op je opening heeft bijgeboden. Nu hij gepast heeft, is 1SA hoog genoeg. Het zegt: “Zelfs als je een erg zwakke hand hebt, denk ik toch dat wij het sterkste paar zijn.”

Niemeijer, Winkel: “Doublet, ideaal qua verdeling. Een voordeel is dat partner met een vierkaart schoppen of een vijfkaart in een lage kleur kan meedoen, als de tegenpartij naar 2 gaat. Biedt zuid 1SA, dan kan noord na 2 niets meer.”

Als partner niet geboden heeft, dan is een doublet op een kleur een informatiedoublet. Ook de andere experts en een groot deel van de inzenders benutten hier deze afspraak. Het doublet belooft extra kracht en steun voor de drie andere kleuren.

Bedenkingen hebben:

Hop: “Doublet. Ik voel veel voor een pas. Ik ben kwetsbaar, er zit een sterke hand achter me en partner kon niet bijbieden. Maar in paren mag je wel wat risico lopen om de tegenpartij niet op een comfortabele hoogte te laten spelen.”

Kolen: “Doublet. Er zijn meerdere opties. Een 1SA-bod belooft 18-19 punten, maar levert nog geen zeven slagen op, met 1♠ kunnen we in een eventuele 4-3-fit spelen en een pas kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Doublet is het meest flexibel.”

In concurrerende situaties is het conventioneel doublet een prima middel voor de strijd om de deelscore. Naast het informatiedoublet zijn er bijvoorbeeld het negatief doublet en het supportdoublet. Maak er met partner afspraken over.

Zuid gever | Allen kwetsbaar | Paren

spel
1

pas

pas



Oost

pas

1♠

Noord

-

pas



West

-

1

?

Zuid

Open je met een eenkleurenspel (zeskaart of langer zonder tweede kleur) op eenhoogte, dan onderscheid je bij het tweede bod drie krachtsgebieden. Als je minimaal bent (11-13 punten), herhaal je de lange kleur op tweehoogte en met 14-16 punten op driehoogte. Ben je maximaal, dan bied je een manche of doe je een forcing-bod.

De inzenders die 3 bieden, doen de geweldige zuidhand tekort. Ze lopen het risico dat partner past.

Groenenboom: “3SA. Dat contract zie ik wel zitten. Bovendien belooft het lange ruiten.”

Zou zuid een evenwichtige hand hebben met 18 of 19 punten, dan springt hij naar 2SA. Het 3SA-bod is dus vrij voor het eenkleurenspel en een maximum.

Kolen: “3SA. Een sterke hand met veel ruitenslagen. Het enige bezwaar is dat partner een zwakke schoppenkleur kan hebben. Heeft hij iets als ♠B x x x H x x x x ♣V B x x, dan is het 6, terwijl 3SA down zal gaan.”

De meeste panelleden willen partner betrekken bij de beslissing over het eindstation.

Van Delft, IJsselmuiden: “3♣. Met dichte ruiten en stops in de ongeboden kleuren is 3SA een begrijpelijk bod, maar de renonce in schoppen is niet fijn. Het contract kan beter in partners hand zitten. Hopelijk helpt het leugentje in klaveren hem op de goede weg. Het kan zelfs nog 6 zijn.”

8%

45%

1%

9%

24%

3%

3%

7%

Inzenders

6

4

1

-

-

-

-

-

Experts

100

90

70

50

50

50

40

0

Score

3♣

3SA

2

2SA

3

5

4

rest

Actie

♠ -

 V 9 8

 A H V 9 8 4 2

♣ A H 4

Noord gever | Noord-zuid kwetsbaar | Viertallen

spel
2

dbl

2

Oost

1♣¹

1♠

Noord

-

1

West

-

1

?

Zuid

16%

1%

67%

6%

7%

3%

Inzenders

7

3

1

-

-

-

Experts

100

80

60

50

20

0

Score

3♣

2SA

pas

doublet

3

rest

Actie

♠ V 8

 6 4 2

 H 10 8 6 3

♣ V 8 5

Zuid heeft een bescheiden hand, maar er zijn wel lichtpuntjes. Naast een vierkaart schoppen heeft noord hooguit een doubleton in harten en dus minstens zeven kaarten in de lage kleuren. Bovendien is het paren en zijn noord-zuid niet kwetsbaar.

IJsselmuiden: “3♣. In mijn boek heeft partner nu echte klaveren en vaak een vijfkaart. Met 3♣ doe ik gezellig mee en ik hoop dat een strafdoublet geen 300 punten kost.”

Meer panelleden hebben het boek gelezen. Er zal ook in staan dat een doublet na 1 niet voor straf kan wezen, maar dat noord er een goede, evenwichtige hand mee aangeeft.

Van den Bos, Van Delft, Hop: “3♣. Door 1♠ te bieden vertelt noord dat hij een ongebalanceerde hand heeft met minstens vijf klaveren en vier schoppen. Zuid heeft klaverensteun en hulp in schoppen: te veel voor een pas.”

Deze strikte opvatting van het 1♠-bod is niet algemeen.

Winkel: “Pas. Partner kan makkelijk een 4-2-3-4-verdeling met 12 punten hebben. Alhoewel mijn honneurs me bevallen, kan ik alleen bieden als ik over een zwak, conventioneel 2SA-bod beschik.”

Als de tegenpartij heeft verteld dat ze ongeveer 20 punten bezit, is 2SA als invite voor 3SA niet zinnig. Sommige paren gebruiken het bod dan om partner op te roepen een kleur te kiezen. Ook zonder afspraak over het 2SA-bod mag zuid hier hopen dat zijn bedoeling overkomt, omdat hij met 10 punten bij het eerste bod geredoubleerd zou hebben.

Niemeijer, Ter Laare: “2SA. Noord is kort in harten. Dan hebben we een fit in klaveren of ruiten.”

Overleg met partner in welke gevallen je zo’n bijzonder 2SA-bod wilt gebruiken.

Noord gever | Niemand kwetsbaar | Paren

spel
3

28%

19%

11%

33%

7%

2%

Inzenders

9

1

1

-

-

-

Experts

100

70

70

50

30

0

Score

2♠

2SA

3

2

pas

rest

Actie

Een misfit dient zich aan en brengt zuid in een lastig parket. Wat is de goede gok?

Van den Bos: “2♠, het minst erge bod. Zuid heeft een gevulde vijfkaart en te weinig voor 2SA.”

Groenenboom: “2SA. Dat is overboden uiteraard, maar zuids middenkaarten compenseren dit enigszins. Een 2♠-bod kan werken, maar het kan ook in de 5-1-fit zijn.”

Noords 2♣-bod geeft een tweekleurenspel aan met minder dan 18 punten. Vanaf een mooie 14-punter gaat hij nu naar 3SA. Dat kan een hachelijk contract worden, mede omdat de verbinding tussen de noord-zuid-handen gebrekkig zal zijn.

Bruijnsteen, Hop: “2♠. Niet fraai, maar de schoppen zijn goed genoeg om eventueel in een 5-1-fit te spelen. In een lage kleur is de zuidhand weinig waard en een hartenfit is niet meer te vinden.”

Bij de inzenders wint 2. Volgens afspraak is een bod in de vierde kleur niet natuurlijk, maar geeft het een sterke hand aan en vraagt het om verdere informatie. In het vervolg gaat noord reageren op elk bod van zuid, totdat de manche bereikt is. Dat kan gemakkelijk uit de hand lopen.

Een noodsprong is beschikbaar voor:

IJsselmuiden: “3. Een jump in de vierde kleur spelen we als een inviterende 5-5. Met sterkere handen gaat de route via 2.”

Als noord een driekaart in een hoge kleur heeft, kan de sprong goed uitpakken, maar is er geen fit, dan zal het spelen op driehoogte al gauw te veel gevraagd blijken. De grote voorkeur van de experts gaat uit naar een laag, zwak bod.

Kolen: “2♠. Passen zou goed kunnen zijn, als partner ook een 5-5 heeft, maar hij kan nog 17 punten hebben. Voor 2SA is zuid weer net te zwak. In 2♠ heeft hij wat slagen in eigen hand.”

pas

pas



Oost

1

2♣

Noord

-

pas



West

-

1♠

?

Zuid

spel
4

♠ H V B 4 3

 B 10 8 7 5

 10

♣ V 9

Noord gever | Oost-west kwetsbaar | Viertallen

Tegenover een 2SA-opening belooft het kwantitatieve 4SA-bod een evenwichtige hand met 11 of 12 punten. Vanwege zuids minimum passen de meeste inzenders hierop. Omdat noord niet naar partners bezit in de hoge kleuren heeft gevraagd, verwacht het panel aansluiting in klaveren of ruiten en biedt door.

Bruijnsteen, IJsselmuiden: “5SA. Zuid heeft slechts 20 punten, maar nu er vrijwel zeker een fit is in een lage kleur, wil je met al deze controles een troefslem spelen. Het 5SA-bod vraagt partner van onderaf een vierkaart te bieden.”

Niet zeker hiervan zijn:

Kolen, Niemeijer: “5SA. Hopelijk zit partner op dezelfde golflengte en biedt hij nu slem in een lage kleur. Mocht hij passen op 5SA, dan heeft dat ook wel kansen.”

Als je een bod doet zonder afspraak, loop je het risico dat partner er een eigen uitleg aan geeft. Hier zou noord kunnen denken dat 5SA vraagt of hij minimaal (11 punten) of maximaal (12 punten) is.

Er is een andere manier om na noords 4SA-bod een fit te zoeken.

Groenenboom: “5♣. Slem in een 4-4-fit laag wil ik wel spelen. Met een bod op vijfniveau geef ik een vierkaart aan [met een bod op zesniveau een vijfkaart, red.]. Als partner geen klaverenfit heeft, kan hij 5♦ bieden met een vierkaart. Heeft hij geen geschikte hand voor slem, dan kan hij afzwaaien met 5SA.”

Bespreek met partner hoe jullie verder bieden na een kwantitatieve 4SA.

7%

7%

-%

61%

21%

4%

Inzenders

9

1

1

-

-

-

Experts

100

70

70

60

50

0

Score

5SA

5♣

5

pas

6SA

rest

Actie

pas



Oost

4SA1

Noord

pas

West

2SA

?

Zuid

♠ A 8 4

 A 9

♦ A H B 9

♣ A 10 7 3

Zuid gever | Noord-zuid kwetsbaar | Viertallen

spel
5

De keuze van de experts

Berend van den Bos
1
1SA
2
3SA
3
31
4
21
5
5SA

Merel Bruijnsteen
1
dbl
2
31
3
 31
4
21
5
5SA

Doris van Delft
1
dbl
2
31 
3
 31
4
21
5
5SA

Merijn Groenenboom 
1
dbl
2
3SA
3
31
4
2SA
5
51

Jacco Hop
1
dbl
2
3SA
3
31
4
21
5
51

Peter IJsselmuiden
1
dbl
2
31
3
31
4
31
5
5SA

Jan Kolen
1
dbl
2
3SA
3
31
4
21 
5
5SA

Marco ter Laare
1
dbl
2
21 
3
2SA
4
21
5
5SA

Marcel Winkel 
1
dbl
2
31
3
pas
4
21
5
5SA

Frans Borm  
1
dbl
2
31  
3
2SA
4
21
5
5SA

Chris Niemeijer
1
dbl
2
31  
3
2SA
4
21
5
5SA

Inzender
1
dbl
2
3SA
3
pas
4
21
5
pas

Ladderpuzzel op internet

Lezers kunnen zich meten met een panel van experts. Door in te zenden, stijg je op de ladder. Dat doe je via www.bridge.nl/ladderpuzzels/. Daar vind je ook de stand van de ladder, de prijswinnaars en nieuwe opgaven.

Bij elke verschijning van een e-zine ontvangen twee inzenders die de top van de ladder hebben bereikt elk vijftig euro. Zij beginnen daarna weer onderaan. De twee bridgers die goed waren voor de beste inzending, ontvangen beiden tien euro.

Hier vind je de bespreking van de spellen van Ladder 374. In het volgende e-zine, dat verschijnt op 21 juli, wordt Ladder 375 besproken.