In elke gedrukte én digitale editie van BridgeNL buigen bekwame arbiters zich over brandende bridgekwesties. Paul Vonck, Erik Slump en Rens Philipsen vormen een panel van arbiters en bespreken de vragen. Zij laten in dit e-zine hun licht schijnen over drie lezersvragen.

regels

Spel

West

Noord

Oost

Zuid

pas

1♣

pas

1

pas

4

pas

pas

pas

♠ 5 4 2

A V 10 9

9 3

♣ H V 9 6

♠ V 9 7 3

5

B 10 8 7 6 5 2

♣ 5

♠ H 8 6

7 6 4 3

H V

♣ 8 7 4 2

♠ A B 10

H B 8 2

A 4

♣ A B 10 3

Situatie aan tafel:
Als zuid was ik leider en we hadden wat tijdnood. Ik kreeg B start, nam deze met het aas en trok tweemaal troef. Ik dacht dat west bekende, maar dat bleek een ruiten te zijn. Nu zei ik letterlijk: “Ik trek de laatste troef, speel vier keer klaveren en dan schoppen. Als west klein legt neem ik het aas en anders de boer. Jullie krijgen één slag in schoppen en één in ruiten.” Oost-west waren het er niet mee eens, want oost had nog een troefje. Oost zei er zelfs bij dat hij aan slag met een hoge schoppen kon oversteken in ruiten zodat west weer schoppen kon spelen.

Arbiter:
De arbiter oordeelde dat de claim niet terecht was, want oost had nog een troef, waarvan ik dacht dat de troeven 3-2 zouden zitten. Oost merkte in mijn optiek terecht op dat er in ruiten overgestoken kon worden, dat had ik over het hoofd gezien. Ik had de handen van oost-west niet gezien en deze werden gedurende de arbitrage ook niet zichtbaar. De arbiter oordeelde dat de score 4 contract moest worden. Logische keuze, want een van mijn hoge klavers zal wel getroefd worden, dacht ik nog. Ik was best blij, want dacht door de opmerkingen van oost dat ik één troefslag, één slag in ruiten en twee in schoppen zou verliezen.

We legden ons erbij neer, de arbiter is de autoriteit. Toen ik thuiskwam keek in naar de spelverdeling en zag dat oost de klaverens bij moet lopen en dat ik met een dubbele snit in schoppen altijd 4 plus 1 haal. Dit heb ik kenbaar gemaakt en besloten het spel naar jullie te sturen. De arbiter is het daarmee eens.

Vragen:

  • Heeft onze arbiter het goed beoordeeld?

  • Ik zal niet meer claimen, dat voorkomt narigheid. Het is mijn eigen schuld. Hebben jullie een tip voor mensen die claimen?

  • Mag een tegenspeler of arbiter besluiten door te spelen? Als oost een opmerking maakt, word je als leider misschien wakker.

  • Mag oost überhaupt iets zeggen over de verdediging? In zijn hand kan hij zien dat het bovendien helemaal niet kan, dat oversteken in ruiten, en hij heeft ook maar één plaatje in schoppen.

Hartelijk dank alvast voor de verduidelijking.

West gever | Oost-west kwetsbaar

VRAAG 1

Foutieve claim

Paul Vonck

Antwoord

Eerst maar de makkelijkste: vraag 3. Nee, nadat er is geclaimd wordt er niet meer doorgespeeld. Zoals bij alle regels zijn er uitzonderingen (voor de liefhebber: 68D2b) maar de boodschap moet eigenlijk zijn dat als de tegenstanders het niet eens zijn met de claim, ze de arbiter roepen. Alles wat je daarna verklaart wordt niet meer meegenomen in de claim. Het is aan de arbiter om te beoordelen hoe het verder gaat.

Overigens is niet meer claimen (vraag 2) ook niet handig. Daarmee zou je het spel soms te lang op kunnen houden en dat is ook niet wenselijk. Daarom is het beter om je te realiseren dat een claim alleen helpt als deze volledig is, dus leg het hele speelplan goed uit. En ook dan gaat het soms nog mis, dat kan gebeuren en hoort bij het spel.

Dan terug naar de situatie aan tafel. Ik snap de opmerking over het aas of de boer niet helemaal, maar ik vermoed dat je wilde zeggen dat je ging snijden tenzij west een honneur speelt. In dat geval beoordelen we je arbitrage als volgt. Je hebt aangegeven de laatste troef te trekken (dat betekent drie keer harten spelen, de vierde heb je gemist), daarna de vier klaveren en ten slotte een kleine schoppen richting de dummy. Uiteraard legt west een kleintje, want anders kun je het echt niet meer fout doen, en je snijdt in schoppen. Oost neemt ♠H, kan één ruiten meenemen en speelt vervolgens... zijn laatste harten! En nu is het moment daar, want waar ligt dan nog de hoogste harten? Als je die in je hand hebt, kom je met de schrik vrij, maar als die in de dummy ligt, kun je niet meer snijden. En dat is precies het voordeel van de twijfel dat je van de arbiter niet meer krijgt, tenzij...

De arbiter moet dus helemaal terug naar slag 2 en 3. Welke harten heb je toen gespeeld? Als dat ♥H en ♥B waren, kun je het niet meer fout doen, dan houd je altijd de hoogste harten in de hand. Maar als dat niet zo is, kun je het fout doen door na de derde troefronde de hoogste troef in de dummy te laten liggen. Dat maakt voor jouw gekozen speelwijze met de troeven 3-2 namelijk niet meer uit.

En dus als antwoord op vraag 1: nee/ja. Hoewel je claim goed geformuleerd was (compliment!), was hij toch onjuist. Er is een speelwijze denkbaar waarbij oost-west drie slagen kunnen maken, afhankelijk van welke harten je eerder in het spel hebt gespeeld. Je wordt hier dus al dan niet door de spelverdeling gered.

Overigens mag oost roepen wat hij wil (vraag 4). Het is aan de arbiter om te bepalen hoe het verder gaat en hij zal dan alles wat oost zegt daarin meenemen. Maar uiteraard moet de arbiter daar wel de hele spelverdeling in meenemen.

♠ V 3 2

A V T 7 3

H 9 2

♣ H 2

♠ A B 8 7 5

4 2

6 4

♣ T 8 6 4

♠ H 9 6

B 6 5

B T 8 5 3

♣ B 5

♠ T 4

H 9 8

A V 7

♣ A V 9 7 3

Bieding:
Als zuid opende ik per ongeluk 1 en kwam daar pas achter toen mijn partner 2♣ bood. Als speler heb ik geen enkel benul van wat op dat moment mijn rechten en plichten zijn. Ik bood maar 2 sans-atout, want heb toch een verdeelde kaart met 12-14 punten. Mijn partner bood 3 sans-atout en dat werd het eindcontract. West startte ♠5 en ik ging 1 down voor een 0% score. Iedereen maakte 11 of 12 slagen in 4.

Vervolg:
De slechte score is natuurlijk volledig mijn schuld. De sfeer was gemoedelijk aan tafel en alle vier verbaasden we ons erover dat we amper iets van spelregels weten. In een cursus komt dit amper aan bod en als we verzaken of een bod doen dat niet mag, komt onze arbiter altijd aan tafel en legt het keurig uit. In overleg met onze arbiter besloten we jullie dit voor te leggen en we hebben wat vragen.

Vragen:

  • Als ik bemerk dat ik een fout bod heb gedaan, tot welk bod mag ik dat aan tafel laten weten en hoe doe je dat?

  • Na 2♣ kwam ik erachter en als dat te laat is, mag ik dan bieden wat ik wil? Ik koos nu voor 2 sans-atout omdat 2 reverse is.

  • Als bridgers leren we weinig van regels, hebben jullie tips of een website waar spelers zich regels eigen kunnen maken?

  • Wat gebeurt er als wij nu een top zou hebben door mijn vergissing, hebben oost-west dan recht op compensatie?

Zuid gever | Niemand kwetsbaar

West

Noord

Oost

Zuid

-

-

-

1

pas

2♣

pas

2NT

pas

3NT

VRAAG 2

Hoe en wanneer herstellen?

Erik Slump

Antwoord

Allereerst complimenten voor hoe je dit aan tafel hebt behandeld. Je hebt namelijk niets laten blijken toen je erachter kwam dat er iets mis was en zeer genereus de consequenties voor jouw probleem op je genomen.

Je hoeft niet meteen op je zwaard te vallen. Als er iets vreemds gebeurt en je weet niet hoe je dit moet oplossen zonder informatie weg te geven, dan is vaak de beste optie om je even te excuseren van tafel, de anderen te vragen even niet verder te gaan en de arbiter op te zoeken. Die kan je dan vertellen wat je wel en niet kunt doen en komt eventueel mee naar de tafel. De anderen snappen dan wel dat er iets mis is, maar hebben vooralsnog geen enkele informatie over wat dat kan zijn.

In dit geval heb je de verkeerde bieding uit je biddingbox gehaald. Het is nooit jouw idee geweest om 1♦ te openen. We noemen dit een misgreep. Zolang jouw maat niet geboden heeft, mag dat, op aangeven van de arbiter, hersteld worden. Je komt er in dit geval echter pas achter nadat jouw maat geboden heeft, dus het kan niet meer hersteld worden. Daarmee is vraag 1 beantwoord.

Het vervolg, en antwoord op jouw tweede vraag, is aan geen enkele beperking onderworpen. Jij hebt niets laten blijken, dus jouw maat beschikt niet over ongeoorloofde informatie, dus kun jij bieden wat je wilt. Als je maat uit de rare biedingen die jij doet, afleidt dat je een vergissing hebt gemaakt, dan is er niets aan de hand. Dat mag. Je loopt natuurlijk het risico dat je maat je niet begrijpt en gaat corrigeren, waardoor je helemaal verkeerd uitkomt, maar er zijn spelregeltechnisch geen beperkingen.

Saillant detail is dat dit wel een nadeel is van het raadplegen van de arbiter. Dan weet jouw maat wel dat er iets aan de hand is en die informatie mag hij niet gebruiken. Dat beperkt dus jouw opties. Het beste is dus inderdaad om de regels te kennen zodat je weet wat je wel of niet kunt/moet doen. De arbiter lost het vervolgens wel op met zijn uitgebreidere kennis van de regels als er iets niet goed gegaan is.

Er zijn veel manieren om je de regels eigen te maken. Het lezen van deze rubriek is een goed begin, gevolgd door vragen stellen aan de arbiter op de club. De spelregels zijn te downloaden via de kennisbank op de website van de NBB (taaie kost, met 93 artikelen). Er is een online cursus beschikbaar die de beginselen van de spelregels gestructureerd aanbiedt, en tot slot kun je in jouw district de CA (Club Arbiter) en vervolgens de CA+ cursus volgen.

Tot slot vroeg jij je af wat er gebeurt als je 100% had gescoord in plaats van 0%. Makkelijk antwoord: niets. Meestal leidt een vergissing of fout tot een slecht resultaat, maar soms ook niet. Vergissen mag, fouten maken mag en als dat goed uitpakt, dan heb je geluk gehad.

♠ 7 6 4

♣ A 2

♠ A V 10

♣ 8 7

Situatie:
Dit waren de laatste 5 kaarten en als zuid zat ik in 6♣. Alle troeven zijn eruit en van schoppen mis ik nog ♠H B en een paar kleintjes. Vanuit zuid speel ik ♠4 en op het kleintje van west leg ik ♠10. Oost legt klein. Als oost zou pakken kon ik claimen, maar nu zitten ♠H B vrijwel zeker in west en ik wil een overslag. Ik steek over en speel een kleine schoppen en west ♠H. Die kaart verwachtte ik niet, noemde de vrouw en herstelde direct naar ♠A.

De arbiter:
Met het noemen van de vrouw is dat een gespeelde kaart. Het is duidelijk dat ik niet voldoende focus had volgens de arbiter want ik ging er vanuit dat er een lagere kaart zou komen dan de heer. Het werd een 6♣ contract en ik legde me daarbij neer. We hebben binnen de club geen mogelijkheid om in beroep te gaan, dus besloot ik het op te sturen. Dit na overleg met de tegenstanders en onze arbiter.

Mijn vragen:

  • Mag je een genoemde kaart in een adem herstellen?

  • Wat gebeurt er als ik een kaart noem die er niet ligt? Stel dat ik weer de tien noem van twee slagen daarvoor.

  • Moet je een kaart bij naam noemen, of is hoog of laag ook akkoord? Is hoog dan altijd de hoogste kaart?

Het is uiteraard mijn verantwoordelijkheid en slim van west om de heer te spelen.

VRAAG 3

Wanneer is een kaart gespeeld?

Rens Philipsen

Antwoord

Tja, dit gebeurt wel eens. Als leider verwacht je een kaart bij je linker tegenstander, en noemt een kaart uit de dummy nog voor je ogen je kunnen tegenhouden. Dit mag je echter niet meer herstellen. De arbiter heeft hier juist gehandeld.

  • Wanneer mag je wel herstellen? Dat mag als je je duidelijk verspreekt, dat wil zeggen, je was op geen enkel moment van plan de genoemde kaart daadwerkelijk te spelen. Bijvoorbeeld, je steekt in 3SA over naar de vrije ruitens in de dummy, en vraagt opgewekt om een hoge klaveren. Dat is hier echter niet van toepassing. Voor een ogenblik was je wel degelijk van plan om de vrouw te spelen: pas toen je doorhad dat links de heer had gespeeld wilde je het aas spelen. Het is een wijdverspreid misverstand dat correcties ‘in een adem’ mogen (en dat helpen we dan ook graag de wereld uit!). Dat is niet het geval. Hoe snel of langzaam je corrigeert, heeft er niets mee te maken.

  • Als je een kaart noemt die er niet ligt, heb je geen kaart gespeeld. Je zou dus om ♠9 in de dummy kunnen vragen, die er niet ligt, waarna je vrij bent om elke legale kaart uit de dummy te spelen: je hoeft dus niet per se de 10 te spelen.

  • Ja, ‘hoog’ en ‘laag’ zijn ook toegestane aanduidingen. Daarmee speel je de hoogste, respectievelijk laagste, kaart in de gevraagde kleur. Ik kan iedereen aanraden om eens naar artikel 46 B in het spelregelboekje te kijken, daar staan nog meer van dit soort gevallen uitgelegd, bijvoorbeeld: wat als je alleen ‘het aas’ zegt of alleen een kleur aanduidt? Daarbij is wel de hoofdregel van dit soort ‘onvolledige aanduidingen’ van belang: als de bedoeling van de leider overduidelijk is, gaan we daarin mee. Maar dat is ter beoordeling van de arbiter aan tafel.

In elke gedrukte én digitale editie van BridgeNL buigen bekwame arbiters zich over brandende bridgekwesties. Paul Vonck, Erik Slump en Rens Philipsen vormen een panel van arbiters en bespreken de vragen. Zij laten in dit e-zine hun licht schijnen over drie lezersvragen.

regels

Spel

Situatie aan tafel:
Als zuid was ik leider en we hadden wat tijdnood. Ik kreeg B start, nam deze met het aas en trok tweemaal troef. Ik dacht dat west bekende, maar dat bleek een ruiten te zijn. Nu zei ik letterlijk: “Ik trek de laatste troef, speel vier keer klaveren en dan schoppen. Als west klein legt neem ik het aas en anders de boer. Jullie krijgen één slag in schoppen en één in ruiten.” Oost-west waren het er niet mee eens, want oost had nog een troefje. Oost zei er zelfs bij dat hij aan slag met een hoge schoppen kon oversteken in ruiten zodat west weer schoppen kon spelen.

Arbiter:
De arbiter oordeelde dat de claim niet terecht was, want oost had nog een troef, waarvan ik dacht dat de troeven 3-2 zouden zitten. Oost merkte in mijn optiek terecht op dat er in ruiten overgestoken kon worden, dat had ik over het hoofd gezien. Ik had de handen van oost-west niet gezien en deze werden gedurende de arbitrage ook niet zichtbaar. De arbiter oordeelde dat de score 4 contract moest worden. Logische keuze, want een van mijn hoge klavers zal wel getroefd worden, dacht ik nog. Ik was best blij, want dacht door de opmerkingen van oost dat ik één troefslag, één slag in ruiten en twee in schoppen zou verliezen.

We legden ons erbij neer, de arbiter is de autoriteit. Toen ik thuiskwam keek in naar de spelverdeling en zag dat oost de klaverens bij moet lopen en dat ik met een dubbele snit in schoppen altijd 4 plus 1 haal. Dit heb ik kenbaar gemaakt en besloten het spel naar jullie te sturen. De arbiter is het daarmee eens.

Vragen:

  • Heeft onze arbiter het goed beoordeeld?

  • Ik zal niet meer claimen, dat voorkomt narigheid. Het is mijn eigen schuld. Hebben jullie een tip voor mensen die claimen?

  • Mag een tegenspeler of arbiter besluiten door te spelen? Als oost een opmerking maakt, word je als leider misschien wakker.

  • Mag oost überhaupt iets zeggen over de verdediging? In zijn hand kan hij zien dat het bovendien helemaal niet kan, dat oversteken in ruiten, en hij heeft ook maar één plaatje in schoppen.

Hartelijk dank alvast voor de verduidelijking.

♠ 5 4 2

A V 10 9

9 3

♣ H V 9 6

♠ V 9 7 3

5

B 10 8 7 6 5 2

♣ 5

♠ H 8 6

7 6 4 3

H V

♣ 8 7 4 2

♠ A B 10

H B 8 2

A 4

♣ A B 10 3

West

Noord

Oost

Zuid

pas

1♣

pas

1

pas

4

pas

pas

pas

West gever | Oost-west kwetsbaar

Foutieve claim

VRAAG 1

Paul Vonck

Eerst maar de makkelijkste: vraag 3. Nee, nadat er is geclaimd wordt er niet meer doorgespeeld. Zoals bij alle regels zijn er uitzonderingen (voor de liefhebber: 68D2b) maar de boodschap moet eigenlijk zijn dat als de tegenstanders het niet eens zijn met de claim, ze de arbiter roepen. Alles wat je daarna verklaart wordt niet meer meegenomen in de claim. Het is aan de arbiter om te beoordelen hoe het verder gaat.

Overigens is niet meer claimen (vraag 2) ook niet handig. Daarmee zou je het spel soms te lang op kunnen houden en dat is ook niet wenselijk. Daarom is het beter om je te realiseren dat een claim alleen helpt als deze volledig is, dus leg het hele speelplan goed uit. En ook dan gaat het soms nog mis, dat kan gebeuren en hoort bij het spel.

Dan terug naar de situatie aan tafel. Ik snap de opmerking over het aas of de boer niet helemaal, maar ik vermoed dat je wilde zeggen dat je ging snijden tenzij west een honneur speelt. In dat geval beoordelen we je arbitrage als volgt. Je hebt aangegeven de laatste troef te trekken (dat betekent drie keer harten spelen, de vierde heb je gemist), daarna de vier klaveren en ten slotte een kleine schoppen richting de dummy. Uiteraard legt west een kleintje, want anders kun je het echt niet meer fout doen, en je snijdt in schoppen. Oost neemt ♠H, kan één ruiten meenemen en speelt vervolgens... zijn laatste harten! En nu is het moment daar, want waar ligt dan nog de hoogste harten? Als je die in je hand hebt, kom je met de schrik vrij, maar als die in de dummy ligt, kun je niet meer snijden. En dat is precies het voordeel van de twijfel dat je van de arbiter niet meer krijgt, tenzij...

De arbiter moet dus helemaal terug naar slag 2 en 3. Welke harten heb je toen gespeeld? Als dat ♥H en ♥B waren, kun je het niet meer fout doen, dan houd je altijd de hoogste harten in de hand. Maar als dat niet zo is, kun je het fout doen door na de derde troefronde de hoogste troef in de dummy te laten liggen. Dat maakt voor jouw gekozen speelwijze met de troeven 3-2 namelijk niet meer uit.

En dus als antwoord op vraag 1: nee/ja. Hoewel je claim goed geformuleerd was (compliment!), was hij toch onjuist. Er is een speelwijze denkbaar waarbij oost-west drie slagen kunnen maken, afhankelijk van welke harten je eerder in het spel hebt gespeeld. Je wordt hier dus al dan niet door de spelverdeling gered.

Overigens mag oost roepen wat hij wil (vraag 4). Het is aan de arbiter om te bepalen hoe het verder gaat en hij zal dan alles wat oost zegt daarin meenemen. Maar uiteraard moet de arbiter daar wel de hele spelverdeling in meenemen.

Antwoord

West

Noord

Oost

Zuid

-

-

-

1

pas

2♣

pas

2NT

pas

3NT

Bieding:
Als zuid opende ik per ongeluk 1 en kwam daar pas achter toen mijn partner 2♣ bood. Als speler heb ik geen enkel benul van wat op dat moment mijn rechten en plichten zijn. Ik bood maar 2 sans-atout, want heb toch een verdeelde kaart met 12-14 punten. Mijn partner bood 3 sans-atout en dat werd het eindcontract. West startte ♠5 en ik ging 1 down voor een 0% score. Iedereen maakte 11 of 12 slagen in 4.

Vervolg:
De slechte score is natuurlijk volledig mijn schuld. De sfeer was gemoedelijk aan tafel en alle vier verbaasden we ons erover dat we amper iets van spelregels weten. In een cursus komt dit amper aan bod en als we verzaken of een bod doen dat niet mag, komt onze arbiter altijd aan tafel en legt het keurig uit. In overleg met onze arbiter besloten we jullie dit voor te leggen en we hebben wat vragen.

Vragen:

  • Als ik bemerk dat ik een fout bod heb gedaan, tot welk bod mag ik dat aan tafel laten weten en hoe doe je dat?

  • Na 2♣ kwam ik erachter en als dat te laat is, mag ik dan bieden wat ik wil? Ik koos nu voor 2 sans-atout omdat 2 reverse is.

  • Als bridgers leren we weinig van regels, hebben jullie tips of een website waar spelers zich regels eigen kunnen maken?

  • Wat gebeurt er als wij nu een top zou hebben door mijn vergissing, hebben oost-west dan recht op compensatie?

Zuid gever | Niemand kwetsbaar

♠ V 3 2

A V T 7 3

H 9 2

♣ H 2

♠ A B 8 7 5

4 2

6 4

♣ T 8 6 4

♠ H 9 6

B 6 5

B T 8 5 3

♣ B 5

♠ T 4

H 9 8

A V 7

♣ A V 9 7 3

Hoe en wanneer herstellen?

VRAAG 2

Erik Slump

Allereerst complimenten voor hoe je dit aan tafel hebt behandeld. Je hebt namelijk niets laten blijken toen je erachter kwam dat er iets mis was en zeer genereus de consequenties voor jouw probleem op je genomen.

Je hoeft niet meteen op je zwaard te vallen. Als er iets vreemds gebeurt en je weet niet hoe je dit moet oplossen zonder informatie weg te geven, dan is vaak de beste optie om je even te excuseren van tafel, de anderen te vragen even niet verder te gaan en de arbiter op te zoeken. Die kan je dan vertellen wat je wel en niet kunt doen en komt eventueel mee naar de tafel. De anderen snappen dan wel dat er iets mis is, maar hebben vooralsnog geen enkele informatie over wat dat kan zijn.

In dit geval heb je de verkeerde bieding uit je biddingbox gehaald. Het is nooit jouw idee geweest om 1♦ te openen. We noemen dit een misgreep. Zolang jouw maat niet geboden heeft, mag dat, op aangeven van de arbiter, hersteld worden. Je komt er in dit geval echter pas achter nadat jouw maat geboden heeft, dus het kan niet meer hersteld worden. Daarmee is vraag 1 beantwoord.

Het vervolg, en antwoord op jouw tweede vraag, is aan geen enkele beperking onderworpen. Jij hebt niets laten blijken, dus jouw maat beschikt niet over ongeoorloofde informatie, dus kun jij bieden wat je wilt. Als je maat uit de rare biedingen die jij doet, afleidt dat je een vergissing hebt gemaakt, dan is er niets aan de hand. Dat mag. Je loopt natuurlijk het risico dat je maat je niet begrijpt en gaat corrigeren, waardoor je helemaal verkeerd uitkomt, maar er zijn spelregeltechnisch geen beperkingen.

Saillant detail is dat dit wel een nadeel is van het raadplegen van de arbiter. Dan weet jouw maat wel dat er iets aan de hand is en die informatie mag hij niet gebruiken. Dat beperkt dus jouw opties. Het beste is dus inderdaad om de regels te kennen zodat je weet wat je wel of niet kunt/moet doen. De arbiter lost het vervolgens wel op met zijn uitgebreidere kennis van de regels als er iets niet goed gegaan is.

Er zijn veel manieren om je de regels eigen te maken. Het lezen van deze rubriek is een goed begin, gevolgd door vragen stellen aan de arbiter op de club. De spelregels zijn te downloaden via de kennisbank op de website van de NBB (taaie kost, met 93 artikelen). Er is een online cursus beschikbaar die de beginselen van de spelregels gestructureerd aanbiedt, en tot slot kun je in jouw district de CA (Club Arbiter) en vervolgens de CA+ cursus volgen.

Tot slot vroeg jij je af wat er gebeurt als je 100% had gescoord in plaats van 0%. Makkelijk antwoord: niets. Meestal leidt een vergissing of fout tot een slecht resultaat, maar soms ook niet. Vergissen mag, fouten maken mag en als dat goed uitpakt, dan heb je geluk gehad.

Antwoord

Situatie:
Dit waren de laatste 5 kaarten en als zuid zat ik in 6♣. Alle troeven zijn eruit en van schoppen mis ik nog ♠H B en een paar kleintjes. Vanuit zuid speel ik ♠4 en op het kleintje van west leg ik ♠10. Oost legt klein. Als oost zou pakken kon ik claimen, maar nu zitten ♠H B vrijwel zeker in west en ik wil een overslag. Ik steek over en speel een kleine schoppen en west ♠H. Die kaart verwachtte ik niet, noemde de vrouw en herstelde direct naar ♠A.

De arbiter:
Met het noemen van de vrouw is dat een gespeelde kaart. Het is duidelijk dat ik niet voldoende focus had volgens de arbiter want ik ging er vanuit dat er een lagere kaart zou komen dan de heer. Het werd een 6♣ contract en ik legde me daarbij neer. We hebben binnen de club geen mogelijkheid om in beroep te gaan, dus besloot ik het op te sturen. Dit na overleg met de tegenstanders en onze arbiter.

Mijn vragen:

  • Mag je een genoemde kaart in een adem herstellen?

  • Wat gebeurt er als ik een kaart noem die er niet ligt? Stel dat ik weer de tien noem van twee slagen daarvoor.

  • Moet je een kaart bij naam noemen, of is hoog of laag ook akkoord? Is hoog dan altijd de hoogste kaart?

Het is uiteraard mijn verantwoordelijkheid en slim van west om de heer te spelen.

♠ 7 6 4

♣ A 2

♠ A V 10

♣ 8 7

Wanneer is een kaart gespeeld?

VRAAG 3

Rens Philipsen

Tja, dit gebeurt wel eens. Als leider verwacht je een kaart bij je linker tegenstander, en noemt een kaart uit de dummy nog voor je ogen je kunnen tegenhouden. Dit mag je echter niet meer herstellen. De arbiter heeft hier juist gehandeld.

  • Wanneer mag je wel herstellen? Dat mag als je je duidelijk verspreekt, dat wil zeggen, je was op geen enkel moment van plan de genoemde kaart daadwerkelijk te spelen. Bijvoorbeeld, je steekt in 3SA over naar de vrije ruitens in de dummy, en vraagt opgewekt om een hoge klaveren. Dat is hier echter niet van toepassing. Voor een ogenblik was je wel degelijk van plan om de vrouw te spelen: pas toen je doorhad dat links de heer had gespeeld wilde je het aas spelen. Het is een wijdverspreid misverstand dat correcties ‘in een adem’ mogen (en dat helpen we dan ook graag de wereld uit!). Dat is niet het geval. Hoe snel of langzaam je corrigeert, heeft er niets mee te maken.

  • Als je een kaart noemt die er niet ligt, heb je geen kaart gespeeld. Je zou dus om ♠9 in de dummy kunnen vragen, die er niet ligt, waarna je vrij bent om elke legale kaart uit de dummy te spelen: je hoeft dus niet per se de 10 te spelen.

  • Ja, ‘hoog’ en ‘laag’ zijn ook toegestane aanduidingen. Daarmee speel je de hoogste, respectievelijk laagste, kaart in de gevraagde kleur. Ik kan iedereen aanraden om eens naar artikel 46 B in het spelregelboekje te kijken, daar staan nog meer van dit soort gevallen uitgelegd, bijvoorbeeld: wat als je alleen ‘het aas’ zegt of alleen een kleur aanduidt? Daarbij is wel de hoofdregel van dit soort ‘onvolledige aanduidingen’ van belang: als de bedoeling van de leider overduidelijk is, gaan we daarin mee. Maar dat is ter beoordeling van de arbiter aan tafel.

Antwoord