Voor wie is de Code Goed Sportbestuur
De Code richt zich zowel op het bestuur als op het intern toezicht (algemene ledenvergadering, bondsraad, raad van toezicht, of raad van commissarissen), en op iedereen die een rol heeft in de governance van een sportorganisatie (verenigingen, sportbonden, sportscholen en andere sportaanbieders). Uiteindelijk raakt de Code zo iedereen die in de sport actief is.
Naast sportbonden en sportverenigingen hebben ook stichtingen en commerciële sportaanbieders baat bij het naleven van de Code Goed Sportbestuur. Deze organisaties zijn weliswaar niet gebonden aan verenigingsdemocratie in juridische zin, toch zijn de principes verantwoordelijkheid, democratie, maatschappij en transparantie met ruimte voor eigen invulling wel toepasbaar en verantwoordbaar.
Voor de leesbaarheid wordt in deze Code de brede termen ‘bestuur’ en ‘bestuurder’ gebruikt. Afhankelijk van het besturingsmodel kan deze term ook van toepassing zijn op toezichthouders, directeuren en andere verantwoordelijken in de governance van de sportorganisatie.
Pas toe én leg uit
De Code heeft het karakter ‘pas toe én leg uit’. De Code nodigt uit om de principes te vertalen naar de eigen situatie. Omdat de toepassing contextafhankelijk is, is het van belang dat het bestuur er met elkaar en met belanghebbenden het gesprek over voert. Daarmee wordt ook recht gedaan aan de veelzijdigheid en diversiteit van de sportorganisaties. Van elk bestuur wordt vervolgens verwacht dat het transparant is over de gemaakte keuzes en wijze van toepassing: pas toe én leg uit. Bijvoorbeeld in het jaarverslag of op de website.
De good practices zijn daarbij behulpzaam. Sommige zullen direct toepasbaar zijn, terwijl andere vooral bedoeld zijn als inspiratie voor het onderlinge gesprek om tot toepassing in de specifieke context te komen. Tot slot zijn er een aantal basisvoorwaarden voor goed bestuur geformuleerd. Deze voorwaarden vormen een gezamenlijke basis voor de sportsector. Van elke sportorganisatie wordt verwacht dat zij aan deze voorwaarden voldoen.
De Code is ‘principle based’. Het gaat uit van vier principes: verantwoordelijkheid, democratie, maatschappij en transparantie. De principes zijn uitgewerkt in concrete ‘good practices’ voor toepassing in de eigen sportorganisatie. De Code bevat geen afdwingbare juridische normen, maar bevat de gedeelde fundament op basis waarvan de sportsector wil functioneren. Van sportorganisaties wordt verwacht dat zij aan de Code voldoen. Zo dragen zij bij aan hun eigen legitimiteit en de integriteit van de sportsector.




inhoud
De basisvoorwaarden voor goed sportbestuur
Zelfscan & E-Learning Code Goed Sportbestuur
Principe 4 ‘Transparantie’
Principe 3 ‘Maatschappij’
Principe 2 ‘Democratie’
Principe 1 ‘Verantwoordelijkheid’
Aan de slag
Aan de slag
Aan de slag
Aan de slag
Aan de slag met de Code Goed Sportbestuur
Opbouw Code en toepassing
Over de Code Goed Sportbestuur