Download de factsheet

inhoud

Iedereen die werkzaam is in de sport, bestuurders voorop, werkt vanuit het vertrouwen van leden, stakeholders, de wetgever en in de meest brede zin, van de maatschappij. Het is van belang dat bestuurders daar goede kwaliteit en continuïteit tegenoverstellen.

De vorige ‘13 Aanbevelingen voor Goed Sportbestuur 2005’ (Commissie Loorbach) waren de eerste aanbevelingen voor goed sportbestuur in Nederland. Inmiddels worden veel van die normen gevolgd. Ze zijn normaal geworden voor sportbonden en NOC*NSF. In de huidige maatschappij heeft nu een doorontwikkeling plaatsgevonden. Het accent is komen te liggen op maatschappelijke waarde creatie. Op organisaties die vanuit waarden keuzes maken en handelen.

Van sportorganisaties wordt bovendien in toenemende mate verwacht dat zij in ruil voor publieke (financiële) ondersteuning een bijdrage leveren aan maatschappelijke doelen, zoals het bevorderen van sportparticipatie en gezondheid, duurzaamheid, sociale inclusie en gendergelijkheid. Tegelijkertijd wordt de sportwereld helaas ook geconfronteerd met corruptie, doping, machtsmisbruik, matchfixing, criminele inmenging, seksueel overschrijdend gedrag en geweld op het sportveld.

inhoud

De samenleving moet er op kunnen vertrouwen dat sporten veilig en gezond is. Dat Fair Play overal in de sport vanzelfsprekend is. Dat de sport open, inclusief en integer is. Met als uitgangspunt sportplezier voor iedereen: sporters, begeleiders, ouders en fans, in de breedtesport én de topsport.

Om dat iedere dag waar te maken zijn goed georganiseerde en goed geleide sportorganisaties nodig, landelijk en lokaal. Met een optimaal functionerende governance, die sportorganisaties stabiliteit, vertrouwen en rust geeft. Daarom wordt het tijd voor het aanpassen en moderniseren van de wijze waarop de sport zichzelf organiseert en bestuurt.

Deze nieuwe governance code helpt in de volgende stap naar nog beter bestuur. Besturen en toezichthouders kunnen hun bestuurlijke inrichting en het bestuurlijk functioneren toetsen aan de principes van deze code. De code nodigt uit om vanuit gezamenlijke waarden eigen keuzes te maken, en om deze keuzes te verantwoorden. De Code wil de bestuurders inspireren, en aanzetten tot dialoog, samenwerking en handelen naar gezamenlijk gedragen normen en waarden.

Zo wordt de Code een instrument voor gedeelde normen en gezamenlijke reflectie. En biedt de Code een richtsnoer voor integer en maatschappelijk verantwoord bestuur van elke sportorganisaties in Nederland.