



Gerard Dielessen
Algemeen Directeur NOC*NSF - 2010-2021
Datum van publicatie - mei 2021

voorwoord
Integriteit, integriteit en nog eens integriteit. We leven in een samenleving waarin het begrip integriteit als een van de belangrijkste waarden mag worden beschouwd. Als er, met name door instituties, organisaties, bedrijven of personen niet integer wordt gehandeld, dan staat direct de geloofwaardigheid en soms zelfs het voortbestaan ter discussie. En dat is begrijpelijk, zelfs terecht. In een moderne democratie maken we gezamenlijk afspraken over hoe we onze samenleving met z’n allen willen inrichten en organiseren. Het heeft geen pas om je daar vervolgens aan te onttrekken om daar bijvoorbeeld eigen voordeel uit te halen. Dat geldt ook voor de sport. En dus ook voor onze vereniging NOC*NSF. Het bewaken en zorgvuldig omgaan met de waarde integriteit is het fundament waarop wij al onze strategische doelstellingen bouwen.
Om die reden hebben we een Code Goed Sportbestuur. Al sinds 2005. En die bestaat uit 13 aanbevelingen. Nu, ruim vijftien jaar later is het tijd voor een aanpassing, een vernieuwing van deze Code. De samenleving verandert immers continu. Technologie en digitalisering hebben grote invloed op hoe wij ons organiseren; er zijn nieuwe afspraken gemaakt in landelijke en lokale sportakkoorden; er is een groot onderzoek gehouden naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport; de landelijke overheid is meer geld gaan vrijmaken voor de sport waardoor de publieke verantwoordelijkheid groter is geworden. En, sport wordt in het algemeen, en zeker door de huidige gezondheidscrisis, steeds meer gezien als instrument voor een gezonde en vitale samenleving.
Goed sportbestuur vormt de basis voor de integriteit in onze sportsector. Iedere bestuurder heeft een voorbeeldfunctie, moet mijns inziens verantwoordelijkheid nemen en mag de ogen niet sluiten voor incidenten.
Of ‘wegkijken.’ Deze nieuwe Code biedt ruimte aan elke sportorganisatie om op maat invulling te geven aan vier essentiële principes:
- Verantwoordelijkheid
- Democratie
- Maatschappij
- Transparantie
De nieuwe Code borgt dat bestuurders blijven streven naar een veilige, eerlijke en schone sportomgeving waar iedereen zich thuis voelt. De nieuwe Code maakt het ook mogelijk dat sportverenigingen en andere sportorganisaties blijven nadenken hoe het beter kan. Op alle fronten. Want dat hoort bij sport. Ontwikkelen, trainen, oefenen, verbeteren en vooral plezier hebben.
Wat mij betreft zijn de uitgangspunten van de Code Goed Sport altijd in ontwikkeling. We hebben in de voorbije vijftien jaar gezien dat de samenleving immers ook altijd in ontwikkeling is en daardoor steeds veranderende vragen en eisen stelt. Ook aan de sport. Zou goed zijn om de Code over enige jaren weer tegen het ‘maatschappelijke licht’ aan te houden en opnieuw verder aan te passen.
Maar eerst aan de slag met deze nieuwe Code die is ontwikkeld onder begeleiding van de Stuurgroep Code Goed Sportbestuur, met daarin behalve directeuren van sportbonden, vertegenwoordigers van NOC*NSF, het Ministerie van VWS en Governance Q.
Ik dank daar iedereen hartelijk voor.