
Arnoud Hummel
Foto: ANP Foto/bart maat
Een coach die echt op de toekomst gericht is, kijkt ook naar de ontwikkeling van zijn sporters als mensen. Arnoud Hummel, hoofdcoach van de olympische zeil-, surf- en kitesporters van TeamNL, gelooft dat dit zorgt voor ‘sporters for life’. Als je duurzaam actief in de sport kan zijn, levert dit zoveel meer op dan alleen gouden medailles. In een workshop deelde de zeilcoach zijn visie op mensgericht coachen en de balans tussen leren en presteren.
Een coach die echt op de toekomst gericht is, kijkt ook naar de ontwikkeling van zijn sporters als mensen. Arnoud Hummel, hoofdcoach van de olympische zeil-, surf- en kitesporters van TeamNL, gelooft dat dit zorgt voor ‘sporters for life’. Als je duurzaam actief in de sport kan zijn, levert dit zoveel meer op dan alleen gouden medailles. In een workshop deelde de zeilcoach zijn visie op mensgericht coachen en de balans tussen leren en presteren.
Door Pieter van der Meer




Arnoud Hummel
“Sport heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van mensen”
Hummel ziet dat binnen de Nederlandse topsport steeds vaker de sporter als mens centraal komt te staan. Dat kan wat hem betreft nog meer. “Dat vraagt veel van onze coaches, want die moeten begrijpen hoe je binnen hun manier van denken of werken een modus vindt waarbij je meer naar de ontwikkeling van de sporter kijkt. Daar zijn we druk mee bezig. Dat maakt het qua zingeving voor mij ook weer interessanter. Ik denk ook dat het coachvak hierdoor interessanter wordt. Het is natuurlijk hartstikke ingewikkeld, het zou veel makkelijker zijn om te zeggen: ‘Wat een gedoe, ze leren toch wel wat van dat sporten. We focussen ons alleen op de sporttechnische kant of we focussen ons alleen op medailles.’ Maar mij motiveert mij dat eigenlijk niet.”
Met zijn eigen motivatie stipte hij nog een belangrijk punt aan, want het is voor een coach evenzo belangrijk om na te denken over je drijfveren. Hummel beseft dat veel coaches hier weinig bij stil zullen staan. “Vaak zijn coaches liefhebbers die al heel veel te doen hebben. Hun to-dolijst is een al een waslijst, hoe ga je nu je eigen ontwikkeling belangrijker maken? Het zou wel moeten, want als een coach werkt aan zijn eigen ontwikkeling, helpt dat niet alleen de sporter die hij begeleidt. Het helpt sporters zijn hele coachcarrière.”
Drijfveer van coaches
Omgaan met het onverwachte
In het zeilen is het omgaan met vervelende of onverwachte situaties een duidelijk ontwikkelpunt wat sporters na hun carrière nog mee kunnen nemen. “Uiteindelijk is in de zeilequipe bij acht teams op de Spelen van zeven het resultaat echt bepaald door dit soort factoren. Positief, maar ook negatief. Een aantal zeilers had beter kunnen scoren als ze het omgaan met onverwachte situaties beter in de vingers hadden gehad. Daaraan werken en je daarvan bewust zijn, kan je heel veel opleveren. Ook na de sport. Niemands leven gaat alleen maar over rozen. Als je daar een modus voor jezelf in hebt gevonden, weet je beter hoe je goed in je vel komt. Je herkent het dan beter als je niet goed in je vel zit en hoe je daarmee omgaat.”
De zeilcoach merkt dat de focus vaak ligt op het zorgen dat een sporter goed in zijn vel zit. “Een van onze sporters heeft goud gewonnen in Marseille vanuit de slechts denkbare situatie. Toch is dit gelukt. Die capaciteit is ongelooflijk waardevol. Daar hebben we heel veel kansen liggen en kunnen we veel impact maken op levens van mensen.”
‘Sporter for life’
De afgelopen jaren heeft Hummel een visie op menselijk presteren ontwikkeld. Dat leidt tot wat hij zichzelf ook noemt ‘een sporters for life’. “Ik heb zoveel door de sport gekregen dat ik daar mijn hele leven iets aan heb.” Als coach kun je die ontwikkeling bij een sporter bereiken door hem of haar als mens te zien. “Ik vind het mooi om een sporter iets mee te geven wat het sporter-zijn overstijgt. Ik merk dagelijks om me heen, ook van mensen die het hele traject hebben doorlopen als topsporter, hoeveel zij daaraan over kunnen houden. Hoe verrassend dat soms ook is. Dat komt ook door hoe ze begeleid zijn geweest.”
Hummel gaf bij het begin van zijn workshop toe dat hij wat geschrokken was van de hoeveelheid mensen die naar zijn verhaal wilde luisteren. De coaches waren benieuwd naar de hoofdcoach van het Watersportbond, die in Parijs ook eindverantwoordelijk was voor de gouden zeilequipe. Hij begon met een foto van een zeiler die duidelijk in zwaar weer terecht was gekomen. Wat zou hij op dat moment denken, vroeg Hummel. Het antwoord waar hij op doelde verscheen even later groot in beeld: Wat doe ik hier?
Dat gevoel betrapte Hummel ook bij zichzelf toen hij voor een toch wel vol zaaltje een workshop moest geven. Waarom stond hij daar toch? “Ik geloof in de kracht van sport. Sport heeft namelijk een positieve invloed op de ontwikkeling van mensen. En daar speelt de coach een cruciale rol bij”, zei hij. Het beantwoorden van die waarom-vraag is essentieel volgens Hummel, verwijzend naar de bekende leiderschapsauteur/spreker Simon Sinek (It starts with why).
Foto: ANP Foto/bart maat
