nocnsf-rgb-fc.png

partners
in beeld

nocnsf-rgb-fc.png
arrow-up.png (copy)

Rabo ClubSupport

Verkiezing Club van het Jaar: samen zetten we clubs in de schijnwerpers

De samenwerking zorgt voor prachtige content zoals de video’s van Erben en Typhoon,  radiospots, een bijlage in het AD, banners, branded content, artikelen en advertenties. Door de nieuwe huisstijl heeft de verkiezing meer de look-and-feel van Rabobank gekregen. En dat is niet voor niets, de verkiezing is namelijk onderdeel van Rabo ClubSupport.

De verkiezing levert iedereen wat moois op. Zo kan Rabobank zich profileren als partner van het verenigingsleven, DPG Media komt via de stemmers in contact met potentiële abonnees, NOC*NSF kan iedereen laten zien hoe belangrijk verenigingen zijn en de clubs krijgen de erkenning en waardering die ze verdienen.

Kijk voor meer informatie op www.clubvanhetjaar.nl en nomineer gelijk je eigen sport- of cultuurclub!

Rabobank, DPG Media en NOC*NSF zijn druk bezig met de 3de editie van de verkiezing Club van het Jaar. Een mooie partnersamenwerking waarmee we het maatschappelijk belang en de veerkracht van sport- en cultuurclubs in de schijnwerpers zetten.

nocnsf-rgb-fc.png
arrow-up.png (copy)

Digitale markt groeit, ook in de sportwereld

In de laatste meting van SponsorLink – Nielsen’s omnibusonderzoek dat vier keer per jaar in Nederland wordt uitgevoerd – zien we dat 13 procent van de Nederlanders (16-65 jaar oud) minimaal één keer per maand Amazon Prime gebruikt. Dat was 12 maanden geleden slechts 6 procent. Netflixgebruik steeg van 54 naar 57 procent.

 Onder millennials wordt Netflix door 78 procent minimaal één keer per maand gebruikt, wat vergelijkbaar is met vorig jaar. De stijging onder millennials zien we vooral bij andere streamingdiensten als Videoland (van 34% naar 42%) en Amazon Prime (van 7% naar 22%).

Ook de sportfans gebruiken meer online media dan voor de crisis om sport te volgen. 46% van de millennials – die social media gebruikt om sport te volgen – geeft aan dat ze meer social media zijn gaan gebruiken om sport te volgen tijdens de coronacrisis dan voor de crisis. Met name livestreams (44%) en socialmediakanalen van sporters (35%) worden online gevolgd.

Streamingplatformen en social media worden steeds meer onmisbare marketingkanalen om nieuwe content te leveren aan de fans. Formule 1’s Drive to Survive op Netflix zorgde voor 20 procent meer Formule 1-volgers in 2019 op Facebook. Offline zagen we in 2020 tevens een stijging van 20 procent in de 10 grootste markten wereldwijd. Van die groei kwam 77 procent van de jonge fans in de leeftijd van 16-35 jaar. Ook de documentaires The Last Dance (Michael Jordan) en All or Nothing (Tottenham Hotspur) zorgden voor een significante stijging in nieuwe fans op social media voor respectievelijk de Chicago Bulls en Tottenham Hotspur. 

Bezoeken van sportevenementen
Nu de vaccinaties langzaam uitgerold worden, is er hoop om in de tweede helft van dit jaar weer sportevenementen live te kunnen bezoeken. Onderzoek onder de Nederlandse samenleving geeft echter aan dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen onmiddellijk weer terug naar het stadion zal gaan zodra het weer mag, uit angst voor het virus. Van de Nederlanders geeft 26 procent aan dit (zeker) niet te doen, tegenover 30 procent die dat wel (zeker) zouden doen.

 Van de Nederlanders vindt 63 procent het tevens belangrijk dat er een gezondheidscheck moet plaatsvinden bij sportevenementen zolang niet iedereen is ingeënt en er wel toeschouwers aanwezig mogen zijn.

Streamingplatforms als Amazon (Twitch), Disney+, Videoland en Netflix zijn daarom continu bezig om nieuwe innovatieve partnerships aan te gaan om de consument digitale sportcontent aan te bieden. Het is dan ook een logische stap dat Disney+ een samenwerking is aangegaan met Feyenoord, en dat Ronald Koeman enkele maanden werd gevolgd door Videoland.

Tijdens de coronacrisis is duidelijk geworden dat de digitale transformatie enorm is versneld. Dit geldt niet alleen voor de manier waarop we met elkaar communiceren, maar ook zeker voor hoe sport en entertainment worden geconsumeerd. De veranderingen hebben namelijk als gevolg dat we sport en entertainment meer dan ooit online volgen.

shutterstock_1619538877.jpg
nocnsf-rgb-fc.png

Minder dan 100 dagen tot de opening van de Spelen en het olympisch vuur maakt nog steeds zijn tocht door Japan op weg naar Tokio. Ook het TeamNL Olympic Festival komt steeds dichterbij en de plannen voor de NOC*NSF Nationale Sportweek ontvouwen zich. Nederland is blij met de opening van de terrassen, mijn ouders zijn gevaccineerd. Er gloort weer hoop.

Het sporten voor de gewone Nederlander boven de 27 jaar is nog niet begonnen, maar dat verwachten we wel op korte termijn. En hopelijk gaat, als de cijfers het toelaten, ook de binnensport weer open. Belangrijk dat sport zich zo laat zien in haar volle maatschappelijke waarde. De clubs in Nederland staan te trappelen of hebben creatieve manieren gevonden om hun leden toch te laten sporten. Daarom zijn we dan ook op zoek naar de Club van het Jaar, samen met Rabobank en DPG Media. Inmiddels zijn we hard op weg naar zo’n 2.000 genomineerde clubs. Hoe mooi is dat?

De Olympische en Paralympische Spelen zijn niet alleen voor de atleten en de fans anders, maar ook voor de pers. De media moeten zich aan strikte regels houden en zoals Head of Media IOC Lucia Montanarella meldde: “We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de aanwezige media de Spelen goed kunnen verslaan, echter of ze live een sporter te zien krijgen kunnen we niet garanderen.” En dat betekent nogal wat voor onze rechtenhouders: Eurosport, NOS en DPG Media, waarbij de laatste twee een sublicentie hebben.

We proberen dat creatief met ze op te lossen, maar feit is wel dat er minder journalisten dan voorgaande jaren naar de Spelen gaan. Een sporter in je studio, die krijg je waarschijnlijk niet. Ook mag de aanwezige pers zich alleen laten vervoeren met speciaal mediavervoer en worden journalisten via de app gevolgd. Te dicht bij een ander in de buurt die een besmetting heeft en je komt de sportvenue niet meer in. Je mag ook niet eten in een restaurant, dus zul je met een tas eten op je hotelkamer je reportage moeten maken. En als je dit allemaal netjes doet, weet je nóg niet of je een venue binnenkomt, want daar is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Veel onzekerheid dus.

Daarom des te interessanter om met dit in het achterhoofd het artikel met Rhian Ket en Arjan Koopman te lezen vanuit het perspectief van DPG en de vooruitblik naar Beijing.

Natasja van Brummelen

Alhoewel we nauwelijks op Papendal komen, ben ik er toch twee dagen in de week te vinden als ik mijn dochter ophaal bij de atletiekbaan. Ze traint daar twee keer in de week en ook nog twee keer per week op een andere atletiekbaan. De beroemde klok bij de ingang staat inmiddels ruim onder de 100 dagen.

Ook voor de media worden het andere Spelen

arrow-up.png (copy4)
natasha-prepcut.png (copy2)
nocnsf-rgb-fc.png (copy)
arrow-up.png (copy1)

DPG Media: laat de oranje sportzomer maar losbarsten

Nederland hunkert naar de komende sportzomer. “De consument snakt naar het EK, de Olympische Spelen en Formule 1-race in Zandvoort”, zegt Arjan Koopman, commercieel manager van de DPG-merken ADR en NU.nl. “Wij Nederlanders zijn op veel momenten verschillend. Op wie we stemmen, voor welke voetbalclub we zijn, wat we vinden van corona. Maar er zijn ook momenten dat we samen één zijn, dát zijn de momenten van oranje.”

“Het volk wil brood en spelen”, zegt Koopmans collega Rhian Ket, die als partnership manager bij DPG Media onder meer partners als de KNVB, UEFA, NOC*NSF, Ziggo, Eurosport en ESPN in zijn portefeuille heeft. Als voormalig topschaatser en Nederlands kampioen op de 1500 meter van 2009 kent Ket de topsport van binnenuit. “Het coronavirus heeft die behoefte bij de mensen alleen maar vergroot. Het heeft de interesse in sport, de sportbeleving, ondanks alle lege tribunes en uitgestelde evenementen in ieder geval geen knauw gegeven.”

Met de komende topsport-topzomer in aantocht, onderzocht DPG Media de sportbeleving van de consument in deze coronatijd. “Daaruit bleek maar weer eens hoe groot de impact van sport op de maatschappij is. 63 procent volgt sport dagelijks in de media (74% mannen, 52% vrouwen). Helemaal nu met corona is de behoefte om samen oranje momenten te vieren groter dan ooit”, aldus Koopman.

Daarnaast zorgt de super-sportzomer voor een flinke economische impuls, haalt Ket nog een andere uitkomst uit het onderzoek aan. “De sportliefhebber uit ons onderzoek geeft aan meer aan snacks, bier en bezorgmaaltijden te zullen uitgeven dan normaal, maar ook bijvoorbeeld een nieuwe smartphone, creditcard, een nieuw internetabonnement en een nieuwe televisie (14%) te overwegen. Om maar optimaal voorbereid te zijn op de beleving van grote sportevenementen waar we met z’n allen zo met smart op zitten te wachten.”


Met de topmerken ADR (het Algemeen Dagblad en zeven regiotitels) en NU.nl staat DPG Media in de startblokken voor de supersportzomer van dit jaar. Met uitgebreide verslaggeving, verdieping en entertainment hebben de titels de naar oranjesucces hunkerende sportconsument veel te bieden. Datzelfde geldt voor merken die hun sponsor- en partnerships willen activeren.

Veel exclusieve content te bieden
DPG Media heeft de naar successen hunkerende sport- en nieuwsconsument veel te bieden tijdens en rond de grote evenementen van komende zomer. En daarmee ook de merken die hun sponsor- en partnerships willen activeren. “Door partnerships met KNVB en UEFA zitten wij dicht op het EK, omdat we toegang hebben tot meer exclusieve content, maar ook unieke activatie-mogelijkheden, zoals het weggeven van tickets en oranje-prijzen”, vertelt Ket. “Dat vertalen wij in allerlei soorten content die verder gaat dan de journalistieke verslaglegging. Zoals eigen video, podcasts met betrokkenen, spellen en prijzen. Het is nieuws én entertainment. Dat creëert een andere, meer engaging beleving bij de consument: een onderlinge betrokkenheid door interactie.”

De ‘Nederlandse Loterij MedailleTaxi’ tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in 2018, waarin alle medaillewinnaars voor het eerst hun verhaal konden doen, geldt als goed voorbeeld van zo’n combinatie in samenwerking met een merk, zegt Ket. “Voor de Spelen in Tokio zal hier op een creatieve manier vervolg aan worden gegeven. Zulke unieke content is onmogelijk wanneer we geen partner waren van NOC*NSF.”

Live-beleving
“We kruipen met al die elementen steeds dichter tegen de live-beleving van sport aan”, zegt Koopman. “Het hoge dagbereik van ADR en NU.nl (gezamenlijk ruim 4,8 miljoen unieke bezoekers online en 2,4 miljoen lezers van de dagbladen per dag, bron: NOBO Q4 2020, red.) en sterke context zoals verdieping in de vorm van columns, verbreding in de vorm van allerlei soorten inhoudelijke content en de derde helft, biedt merken heel veel ruimte en smaken om mee te liften op het positieve oranjegevoel. Die breedte, ook door samenwerkingsverbanden met Ziggo Sport, Eurosport en ESPN, hebben we voor op andere media.”

“We volgen de evenementen net als de consument live, om dat direct daarna op allerlei manieren te duiden”, legt Ket uit. “Live is ook niet onze core business, journalistiek is onze core business – dat staat aan de basis van wat wij doen. En dat hebben wij dan weer voor op media die sport meer zien als entertainment.”

Mogelijkheden
Met ADR en NU.nl beschikt DPG Media over de twee grootste nieuwsmerken van Nederland. Dat geeft merken een keur aan mogelijkheden. “In combinatie met de hoge bereikcijfers kunnen merken bijvoorbeeld bij ons terecht voor digitale inhakers, zoals het (door)plaatsen van social posts op de mobiele site van NU.nl en AD.nl – dat werkt heel goed omdat onze gebruikers met aandacht de sportcontent lezen in plaats van er vluchtig doorheen scrollen”, aldus Koopman. “Groot bereik in combinatie met een betrouwbare omgeving is de toverformule. Hetzelfde effect geldt voor branded content, dat alleen maar toeneemt. Je verhaal vertellen in een betrouwbaar Umfeld scoort. De MedailleTaxi was een mooi voorbeeld, het Holland Heineken House is een klassieker en het Samsung SmartSuit als ‘geheime wapen’ van schaatsers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting in Pyeongchang won zelfs reclameprijzen.”

Ket vult aan: “Ja, sponsors van bonden zoals Rabobank, Nederlandse Loterij en ING zijn met ons in gesprek om hun verhaal te vertellen. Dit omdat we hun iets extra’s kunnen bieden door gebruik te maken van het partnership dat wij hebben met die bonden. Dit zowel in toegang tot sporters of spelers en door de inzet van partnership-mediaruimte. We merken dat we door deze samenwerkingen een win-win behalen voor zowel adverteerder als sportbond.”

694.jpeg (copy)
dpgbc2.jpg (copy)

“De behoefte om samen oranje momenten te vieren is groter dan ooit”

Arjan Koopman

“Wij kunnen iets extra’s bieden door gebruik te maken van het partnership dat wij hebben met bonden”

Rhian Ket (links) en Arjan Koopman.

Suzanne Schulting in de MedailleTaxi in Pyeongchang in 2018

Rhian Ket

nocnsf-rgb-fc.png
arrow-up.png (copy)

Bond aan het woord: KNKV

Even kort voorstellen: wie ben je en wat is je rol bij het KNKV?
“Ik ben Bibi Terlouw, ik werk sinds begin 2018 bij het KNKV en ik houd me bezig met partnerschappen en activaties. Daarnaast ben ik sinds begin van dit jaar teammanager bij TeamNL Korfbal.”

Wat is de kracht van het KNKV?
“Onze kracht is dat we een gemengde sport zijn, mannen en vrouwen hebben gelijke functies en dat is toch een uniek karakter. Daarnaast is korfbal voor jong en oud en kan je binnen onze sport niets alleen.”

In hoeverre zijn jullie actief met het zoeken naar of invulling geven aan samenwerkingen met het bedrijfsleven?
“Wij zijn hard bezig om commerciële samenwerkingen op en uit te bouwen. Dit doen we vanuit onze kernwaarden en hier ga ik ook graag het gesprek over aan! Tijdens de afsluiting van onze Korfbal Leaguecompetitie op 17 april in Rotterdam Ahoy merkten wij dat er in het bedrijfsleven veel behoefte is aan zichtbaarheid. Het is mooi dat we partijen dit kunnen bieden en zo onze fans en leden ook in contact kunnen brengen met onze commerciële partners.”

Zijn er op korte termijn grote of bijzondere acties of evenementen die we in de gaten moeten houden?
“In oktober spelen we voor het Europees Kampioenschap en in de zomer van 2022 komen we in actie tijdens de World Games in Birmingham in de Verenigde Staten.”

Wil je verder nog iets kwijt of wil je iets onder de aandacht brengen van onze partners?
“Jazeker. In de huidige maatschappij is er veel aandacht voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Binnen het korfbal kunnen we daar een uitstekend podium voor bieden, aangezien wij niet anders gewend zijn!”

In deze nieuwe rubriek maken we elke maand kennis met een van de bonden. In de eerste aflevering vertelt Bibi Terlouw over het unieke karakter van korfbal en wat de sport het bedrijfsleven te bieden heeft.

1_gdv_0088.jpg
2_avv_onderlinge_wedstrijd-14.jpg
3_korfbal_league_finals2021-15.jpg

Foto: Anne van Vegchel (Korfbalfoto)

Foto: Guido Pijper

Foto: Gertrude de Vries (Korfbalfoto)

TeamNL Korfbal

De zaalfinale in Rotterdam Ahoy

Bibi Terlouw

image.png

partners
in beeld

nocnsf-rgb-fc.png
arrow-up.png (copy5)

Rabo ClubSupport

Verkiezing Club van het Jaar: samen zetten we clubs in de schijnwerpers

Rabobank, DPG Media en NOC*NSF zijn druk bezig met de 3de editie van de verkiezing Club van het Jaar. Een mooie partnersamenwerking waarmee we het maatschappelijk belang en de veerkracht van sport- en cultuurclubs in de schijnwerpers zetten.

De samenwerking zorgt voor prachtige content zoals de video’s van Erben en Typhoon,  radiospots, een bijlage in het AD, banners, branded content, artikelen en advertenties. Door de nieuwe huisstijl heeft de verkiezing meer de look-and-feel van Rabobank gekregen. En dat is niet voor niets, de verkiezing is namelijk onderdeel van Rabo ClubSupport.

De verkiezing levert iedereen wat moois op. Zo kan Rabobank zich profileren als partner van het verenigingsleven, DPG Media komt via de stemmers in contact met potentiële abonnees, NOC*NSF kan iedereen laten zien hoe belangrijk verenigingen zijn en de clubs krijgen de erkenning en waardering die ze verdienen.

Kijk voor meer informatie op www.clubvanhetjaar.nl en nomineer gelijk je eigen sport- of cultuurclub!

nocnsf-rgb-fc.png (copy3)
arrow-up.png (copy5)

Digitale markt groeit, ook in de sportwereld

nocnsf-rgb-fc.png (copy3)

Tijdens de coronacrisis is duidelijk geworden dat de digitale transformatie enorm is versneld. Dit geldt niet alleen voor de manier waarop we met elkaar communiceren, maar ook zeker voor hoe sport en entertainment worden geconsumeerd. De veranderingen hebben namelijk als gevolg dat we sport en entertainment meer dan ooit online volgen.

shutterstock_1619538877.jpg

In de laatste meting van SponsorLink – Nielsen’s omnibusonderzoek dat vier keer per jaar in Nederland wordt uitgevoerd – zien we dat 13 procent van de Nederlanders (16-65 jaar oud) minimaal één keer per maand Amazon Prime gebruikt. Dat was 12 maanden geleden slechts 6 procent. Netflixgebruik steeg van 54 naar 57 procent.

 Onder millennials wordt Netflix door 78 procent minimaal één keer per maand gebruikt, wat vergelijkbaar is met vorig jaar. De stijging onder millennials zien we vooral bij andere streamingdiensten als Videoland (van 34% naar 42%) en Amazon Prime (van 7% naar 22%).

Ook de sportfans gebruiken meer online media dan voor de crisis om sport te volgen. 46% van de millennials – die social media gebruikt om sport te volgen – geeft aan dat ze meer social media zijn gaan gebruiken om sport te volgen tijdens de coronacrisis dan voor de crisis. Met name livestreams (44%) en socialmediakanalen van sporters (35%) worden online gevolgd.

Streamingplatformen en social media worden steeds meer onmisbare marketingkanalen om nieuwe content te leveren aan de fans. Formule 1’s Drive to Survive op Netflix zorgde voor 20 procent meer Formule 1-volgers in 2019 op Facebook. Offline zagen we in 2020 tevens een stijging van 20 procent in de 10 grootste markten wereldwijd. Van die groei kwam 77 procent van de jonge fans in de leeftijd van 16-35 jaar. Ook de documentaires The Last Dance (Michael Jordan) en All or Nothing (Tottenham Hotspur) zorgden voor een significante stijging in nieuwe fans op social media voor respectievelijk de Chicago Bulls en Tottenham Hotspur. 

Bezoeken van sportevenementen
Nu de vaccinaties langzaam uitgerold worden, is er hoop om in de tweede helft van dit jaar weer sportevenementen live te kunnen bezoeken. Onderzoek onder de Nederlandse samenleving geeft echter aan dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen onmiddellijk weer terug naar het stadion zal gaan zodra het weer mag, uit angst voor het virus. Van de Nederlanders geeft 26 procent aan dit (zeker) niet te doen, tegenover 30 procent die dat wel (zeker) zouden doen.

 Van de Nederlanders vindt 63 procent het tevens belangrijk dat er een gezondheidscheck moet plaatsvinden bij sportevenementen zolang niet iedereen is ingeënt en er wel toeschouwers aanwezig mogen zijn.

Streamingplatforms als Amazon (Twitch), Disney+, Videoland en Netflix zijn daarom continu bezig om nieuwe innovatieve partnerships aan te gaan om de consument digitale sportcontent aan te bieden. Het is dan ook een logische stap dat Disney+ een samenwerking is aangegaan met Feyenoord, en dat Ronald Koeman enkele maanden werd gevolgd door Videoland.

arrow-up.png (copy5)
nocnsf-rgb-fc.png (copy3)

Ook voor de media worden het andere Spelen

Alhoewel we nauwelijks op Papendal komen, ben ik er toch twee dagen in de week te vinden als ik mijn dochter ophaal bij de atletiekbaan. Ze traint daar twee keer in de week en ook nog twee keer per week op een andere atletiekbaan. De beroemde klok bij de ingang staat inmiddels ruim onder de 100 dagen.

Minder dan 100 dagen tot de opening van de Spelen en het olympisch vuur maakt nog steeds zijn tocht door Japan op weg naar Tokio. Ook het TeamNL Olympic Festival komt steeds dichterbij en de plannen voor de NOC*NSF Nationale Sportweek ontvouwen zich. Nederland is blij met de opening van de terrassen, mijn ouders zijn gevaccineerd. Er gloort weer hoop.

Het sporten voor de gewone Nederlander boven de 27 jaar is nog niet begonnen, maar dat verwachten we wel op korte termijn. En hopelijk gaat, als de cijfers het toelaten, ook de binnensport weer open. Belangrijk dat sport zich zo laat zien in haar volle maatschappelijke waarde. De clubs in Nederland staan te trappelen of hebben creatieve manieren gevonden om hun leden toch te laten sporten. Daarom zijn we dan ook op zoek naar de Club van het Jaar, samen met Rabobank en DPG Media. Inmiddels zijn we hard op weg naar zo’n 2.000 genomineerde clubs. Hoe mooi is dat?

De Olympische en Paralympische Spelen zijn niet alleen voor de atleten en de fans anders, maar ook voor de pers. De media moeten zich aan strikte regels houden en zoals Head of Media IOC Lucia Montanarella meldde: “We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de aanwezige media de Spelen goed kunnen verslaan, echter of ze live een sporter te zien krijgen kunnen we niet garanderen.” En dat betekent nogal wat voor onze rechtenhouders: Eurosport, NOS en DPG Media, waarbij de laatste twee een sublicentie hebben.

We proberen dat creatief met ze op te lossen, maar feit is wel dat er minder journalisten dan voorgaande jaren naar de Spelen gaan. Een sporter in je studio, die krijg je waarschijnlijk niet. Ook mag de aanwezige pers zich alleen laten vervoeren met speciaal mediavervoer en worden journalisten via de app gevolgd. Te dicht bij een ander in de buurt die een besmetting heeft en je komt de sportvenue niet meer in. Je mag ook niet eten in een restaurant, dus zul je met een tas eten op je hotelkamer je reportage moeten maken. En als je dit allemaal netjes doet, weet je nóg niet of je een venue binnenkomt, want daar is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Veel onzekerheid dus.

Daarom des te interessanter om met dit in het achterhoofd het artikel met Rhian Ket en Arjan Koopman te lezen vanuit het perspectief van DPG en de vooruitblik naar Beijing.

Natasja van Brummelen

natasha-prepcut.png (copy2)
nocnsf-rgb-fc.png (copy3)
arrow-up.png (copy6)

DPG Media: laat de oranje sportzomer maar losbarsten

Met de topmerken ADR (het Algemeen Dagblad en zeven regiotitels) en NU.nl staat DPG Media in de startblokken voor de supersportzomer van dit jaar. Met uitgebreide verslaggeving, verdieping en entertainment hebben de titels de naar oranjesucces hunkerende sportconsument veel te bieden. Datzelfde geldt voor merken die hun sponsor- en partnerships willen activeren.

Nederland hunkert naar de komende sportzomer. “De consument snakt naar het EK, de Olympische Spelen en Formule 1-race in Zandvoort”, zegt Arjan Koopman, commercieel manager van de DPG-merken ADR en NU.nl. “Wij Nederlanders zijn op veel momenten verschillend. Op wie we stemmen, voor welke voetbalclub we zijn, wat we vinden van corona. Maar er zijn ook momenten dat we samen één zijn, dát zijn de momenten van oranje.”

“Het volk wil brood en spelen”, zegt Koopmans collega Rhian Ket, die als partnership manager bij DPG Media onder meer partners als de KNVB, UEFA, NOC*NSF, Ziggo, Eurosport en ESPN in zijn portefeuille heeft. Als voormalig topschaatser en Nederlands kampioen op de 1500 meter van 2009 kent Ket de topsport van binnenuit. “Het coronavirus heeft die behoefte bij de mensen alleen maar vergroot. Het heeft de interesse in sport, de sportbeleving, ondanks alle lege tribunes en uitgestelde evenementen in ieder geval geen knauw gegeven.”

Met de komende topsport-topzomer in aantocht, onderzocht DPG Media de sportbeleving van de consument in deze coronatijd. “Daaruit bleek maar weer eens hoe groot de impact van sport op de maatschappij is. 63 procent volgt sport dagelijks in de media (74% mannen, 52% vrouwen). Helemaal nu met corona is de behoefte om samen oranje momenten te vieren groter dan ooit”, aldus Koopman.

Daarnaast zorgt de super-sportzomer voor een flinke economische impuls, haalt Ket nog een andere uitkomst uit het onderzoek aan. “De sportliefhebber uit ons onderzoek geeft aan meer aan snacks, bier en bezorgmaaltijden te zullen uitgeven dan normaal, maar ook bijvoorbeeld een nieuwe smartphone, creditcard, een nieuw internetabonnement en een nieuwe televisie (14%) te overwegen. Om maar optimaal voorbereid te zijn op de beleving van grote sportevenementen waar we met z’n allen zo met smart op zitten te wachten.”


694.jpeg (copy)

Suzanne Schulting in de MedailleTaxi in Pyeongchang in 2018

Veel exclusieve content te bieden
DPG Media heeft de naar successen hunkerende sport- en nieuwsconsument veel te bieden tijdens en rond de grote evenementen van komende zomer. En daarmee ook de merken die hun sponsor- en partnerships willen activeren. “Door partnerships met KNVB en UEFA zitten wij dicht op het EK, omdat we toegang hebben tot meer exclusieve content, maar ook unieke activatie-mogelijkheden, zoals het weggeven van tickets en oranje-prijzen”, vertelt Ket. “Dat vertalen wij in allerlei soorten content die verder gaat dan de journalistieke verslaglegging. Zoals eigen video, podcasts met betrokkenen, spellen en prijzen. Het is nieuws én entertainment. Dat creëert een andere, meer engaging beleving bij de consument: een onderlinge betrokkenheid door interactie.”

De ‘Nederlandse Loterij MedailleTaxi’ tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in 2018, waarin alle medaillewinnaars voor het eerst hun verhaal konden doen, geldt als goed voorbeeld van zo’n combinatie in samenwerking met een merk, zegt Ket. “Voor de Spelen in Tokio zal hier op een creatieve manier vervolg aan worden gegeven. Zulke unieke content is onmogelijk wanneer we geen partner waren van NOC*NSF.”

Live-beleving
“We kruipen met al die elementen steeds dichter tegen de live-beleving van sport aan”, zegt Koopman. “Het hoge dagbereik van ADR en NU.nl (gezamenlijk ruim 4,8 miljoen unieke bezoekers online en 2,4 miljoen lezers van de dagbladen per dag, bron: NOBO Q4 2020, red.) en sterke context zoals verdieping in de vorm van columns, verbreding in de vorm van allerlei soorten inhoudelijke content en de derde helft, biedt merken heel veel ruimte en smaken om mee te liften op het positieve oranjegevoel. Die breedte, ook door samenwerkingsverbanden met Ziggo Sport, Eurosport en ESPN, hebben we voor op andere media.”

“We volgen de evenementen net als de consument live, om dat direct daarna op allerlei manieren te duiden”, legt Ket uit. “Live is ook niet onze core business, journalistiek is onze core business – dat staat aan de basis van wat wij doen. En dat hebben wij dan weer voor op media die sport meer zien als entertainment.”

Mogelijkheden
Met ADR en NU.nl beschikt DPG Media over de twee grootste nieuwsmerken van Nederland. Dat geeft merken een keur aan mogelijkheden. “In combinatie met de hoge bereikcijfers kunnen merken bijvoorbeeld bij ons terecht voor digitale inhakers, zoals het (door)plaatsen van social posts op de mobiele site van NU.nl en AD.nl – dat werkt heel goed omdat onze gebruikers met aandacht de sportcontent lezen in plaats van er vluchtig doorheen scrollen”, aldus Koopman. “Groot bereik in combinatie met een betrouwbare omgeving is de toverformule. Hetzelfde effect geldt voor branded content, dat alleen maar toeneemt. Je verhaal vertellen in een betrouwbaar Umfeld scoort. De MedailleTaxi was een mooi voorbeeld, het Holland Heineken House is een klassieker en het Samsung SmartSuit als ‘geheime wapen’ van schaatsers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting in Pyeongchang won zelfs reclameprijzen.”

Ket vult aan: “Ja, sponsors van bonden zoals Rabobank, Nederlandse Loterij en ING zijn met ons in gesprek om hun verhaal te vertellen. Dit omdat we hun iets extra’s kunnen bieden door gebruik te maken van het partnership dat wij hebben met die bonden. Dit zowel in toegang tot sporters of spelers en door de inzet van partnership-mediaruimte. We merken dat we door deze samenwerkingen een win-win behalen voor zowel adverteerder als sportbond.”

dpgbc2.jpg (copy)

“De behoefte om samen oranje momenten te vieren is groter dan ooit”

Arjan Koopman

“Wij kunnen iets extra’s bieden door gebruik te maken van het partnership dat wij hebben met bonden”

Rhian Ket (links) en Arjan Koopman.

Rhian Ket

arrow-up.png (copy5)

Bond aan het woord: KNKV

nocnsf-rgb-fc.png (copy3)

In deze nieuwe rubriek maken we elke maand kennis met een van de bonden. In de eerste aflevering vertelt Bibi Terlouw over het unieke karakter van korfbal en wat de sport het bedrijfsleven te bieden heeft.

1_gdv_0088.jpg

Even kort voorstellen: wie ben je en wat is je rol bij het KNKV?
“Ik ben Bibi Terlouw, ik werk sinds begin 2018 bij het KNKV en ik houd me bezig met partnerschappen en activaties. Daarnaast ben ik sinds begin van dit jaar teammanager bij TeamNL Korfbal.”

Wat is de kracht van het KNKV?
“Onze kracht is dat we een gemengde sport zijn, mannen en vrouwen hebben gelijke functies en dat is toch een uniek karakter. Daarnaast is korfbal voor jong en oud en kan je binnen onze sport niets alleen.”

In hoeverre zijn jullie actief met het zoeken naar of invulling geven aan samenwerkingen met het bedrijfsleven?
“Wij zijn hard bezig om commerciële samenwerkingen op en uit te bouwen. Dit doen we vanuit onze kernwaarden en hier ga ik ook graag het gesprek over aan! Tijdens de afsluiting van onze Korfbal Leaguecompetitie op 17 april in Rotterdam Ahoy merkten wij dat er in het bedrijfsleven veel behoefte is aan zichtbaarheid. Het is mooi dat we partijen dit kunnen bieden en zo onze fans en leden ook in contact kunnen brengen met onze commerciële partners.”

Zijn er op korte termijn grote of bijzondere acties of evenementen die we in de gaten moeten houden?
“In oktober spelen we voor het Europees Kampioenschap en in de zomer van 2022 komen we in actie tijdens de World Games in Birmingham in de Verenigde Staten.”

Wil je verder nog iets kwijt of wil je iets onder de aandacht brengen van onze partners?
“Jazeker. In de huidige maatschappij is er veel aandacht voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Binnen het korfbal kunnen we daar een uitstekend podium voor bieden, aangezien wij niet anders gewend zijn!”

Bibi Terlouw

Foto: Gertrude de Vries (Korfbalfoto)

2_avv_onderlinge_wedstrijd-14.jpg

TeamNL Korfbal

Foto: Anne van Vegchel (Korfbalfoto)

3_korfbal_league_finals2021-15.jpg

De zaalfinale in Rotterdam Ahoy

Foto: Guido Pijper