nocnsf-rgb-fc.png

TeamNL in
actie

nocnsf-rgb-fc.png

De terugkeer van handbalster Yvette Broch
Wie de agenda van Yvette Broch opensloeg in de maand juli van 2020, zou de Olympische Spelen niet eens zien staan. Tot Yvette in 2018 stopte als handbalsters was ze een van de beste cirkelspeelsters van de wereld, misschien wel dé beste. Het constant moeten presteren en leven als topsporter, brak Yvette echter op. Ze besloot te stoppen en voor zichzelf te kiezen. Tot in het najaar van 2020. Yvette besloot om er nog één keer voor te gaan. Afgelopen interlandperiode zat Yvette weer bij het Nederlands handbalteam. Voor haar is het verplaatsen van de Spelen een cadeautje!

Ook sporters kennen dit. Hun olympische en paralympische droom spatte uiteen. Jaren van trainen leek voor niets. Nu zijn we een jaar verder en heeft de droom opnieuw vorm gekregen. De scherven zijn gelijmd. Een jaar langer trainen, betekent nog sneller, nog hoger, nog sterker.

Het verplaatsen van de Spelen betekende voor elke sporter iets anders. Dat laten we zien in de YouTube-serie Kintsugimeesters. We delen graag de eerste afleveringen met jullie!

Kintsugi is de eeuwenoude Japanse techniek voor het repareren van gebroken keramiek. Door de scherven aan elkaar te lijmen met zilver of goud wordt het keramiek hersteld. Sterker nog: door het accent te leggen op de breuklijnen wordt bijgedragen aan de schoonheid van het object. Het keramiek verzoent zich met het verleden en wordt mooier en dierbaarder dan voor de breuk.

arrow-up.png
arrow-up.png (copy)

Kintsugimeesters
Yvette Broch en Jetze Plat

YouTube-kanaal TeamNL
Abonneer je hier op ons YouTube-kanaal om de verhalen van nóg meer Kintsugimeesters als eerste te zien!

Hoe handbiker/paratriatleet Jetze Plat door een motorongeluk zijn motivatie hervond
Handbiker en paratriatleet Jetze Plat won in Rio de Janeiro zijn eerste gouden paralympische medaille. Die titel wilde Jetze maar al te graag verdedigen in Tokio! Jetze voelde zich sterk, trainde hard en leek klaar voor de Paralympische Spelen. En toen kwam het coronavirus. Het paralympische vuur werd even een vlammetje. Een ongeluk met zijn crossmotor, waarbij Jetze een scheurtje in een van zijn nekwervels opliep, zorgde er echter voor dat het vuur weer oplaaide als nooit tevoren 🔥. Voor Jetze bleek het verplaatsen van de Spelen een geluk bij een ongeluk.

nocnsf-rgb-fc.png

Zo’n vijf maanden geleden kregen alle NOC’s van het IOC, het IPC en het organisatiecomité Tokyo2020 de mededeling dat er een Covid-19 liaison officer aangesteld moest worden, vertelt Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF. “Even had ik toen de zorg dat de organisaties de zaken te veel wilden bureaucratiseren. Maar toen de zogenoemde playbooks uitkwamen, de handboeken waarin staat hoe de Spelen in covidtijd plaats gaan vinden, werd wel duidelijk dat er een berg extra werk ligt. Daar kunnen en willen we onze reguliere staf niet mee belasten. We willen dat onze chefs de mission Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer, de coaches en het medisch personeel focussen op waarom ze in Tokio zijn. Dat is excelleren, het beste uit de sporters halen en de beste prestatie voor Nederland neerzetten.’’

Daarom begon de zoektocht naar geschikte kandidaten voor de rol van verbinder tussen de maatregelen en TeamNL. Sombroek en O’Reilly waren direct enthousiast over de functie. Sombroek: “De laatste twee Spelen heb ik meegemaakt als sporter. Daarnaast studeerde ik geneeskunde en toen ik stopte met hockey heb ik een aantal gesprekken gehad via TeamNL@work. Daarin kwam naar voren dat ik het liefst een combinatie zou willen tussen de zorg en topsport. Ik vind het dan ook heel gaaf om nu in deze rol mee te mogen. Ik heb mijn opleiding tot huisarts onderbroken omdat ik denk dat ik van deze unieke kans veel kan leren.’’

Bonus
Ook Hendriks ziet de medische achtergrond van Sombroek als een enorme bonus. “Daar zijn we heel blij mee. En daarnaast is het heel waardevol dat je iemand in die functie hebt die nog maar zo kortgeleden in TeamNL zat. Die brengt net een ander perspectief.’’

Waar Sombroek wat meer medische expertise in de functie brengt, heeft routinier O’Reilly meer ervaring aan de organisatorische en managementkant: “Dit worden mijn negende Spelen in totaal’’, vertelt hij. “En ik heb vanuit het shorttrack ervaring met het organiseren van evenementen, ook in covidtijd. Samen voldoen we goed aan het profiel van de Covid-19 Liaison officer.’’

Lees hier verder.

Om de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio veilig en verantwoord te laten plaatsvinden, gelden straks strenge maatregelen. Oud-hockeykeepster Joyce Sombroek en oud-shorttracker Wilf O’Reilly zijn binnen TeamNL aangesteld als Covid-19 liaison officers. Zij zullen in die rol de verbinding leggen tussen de covidmaatregelen en de uitzending van TeamNL. Sombroek: “De uitdaging wordt om de Spelen om de sport te laten draaien.’’

arrow-up.png
arrow-up.png (copy)

Oud-topsporters Joyce Sombroek
en Wilf O’Reilly Covid-19 liaison officers in Tokio

“We moeten zorgen dat het voor onze sporters en begeleiders zo veilig mogelijk is, en aan de andere kant dat er niet te veel focus op de maatregelen ligt”

Joyce Sombroek

7b2171bf921d89fac0e30b258f57bf122ba306f4.jpg
nocnsf-rgb-fc.png

“Natuurlijk zijn we hier super blij mee”, zegt Theo van Gerwen. “Dit is een dikke pluim voor alle speelsters en begeleiding, die met minimale middelen goede prestaties hebben neergezet. Samen proberen we vrouwenijshockey in Nederland naar een hoger plan te krijgen. En dit is daarvoor wederom een mooie stimulans.”

Ook Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF, is verheugd dat hij de ijshockeyvrouwen welkom kan heten binnen TeamNL. “We willen graag zo veel mogelijk sporten in TeamNL vertegenwoordigd zien. We zouden het een verrijking vinden van onze winterploeg als in Beijing een teamsport mee zou doen. De ijshockeyvrouwen hebben de laatste jaren een aantal mooie resultaten geboekt met tweemaal de promotie naar een hogere divisie. IJshockey is geen sport met veel vrouwenteams in Nederland. Dus dat was een moeilijke route. Dat ze toch op dit niveau zijn gekomen, verdient waardering en ondersteuning.”

Lees hier verder over de route van de Nederlandse ijshockeysters naar de Spelen van Beijing 2022.

De Nederlandse ijshockeyvrouwen krijgen op weg naar de Winterspelen van Beijing 2022 ondersteuning van NOC*NSF en het ondersteuningsfonds van het IOC, Olympic Solidarity. Volgens Theo van Gerwen, algemeen directeur bij IJshockey Nederland, stijgt hiermee de kans op deelname aan de Olympische Spelen.

arrow-up.png
arrow-up.png (copy)

IJshockeysters krijgen ondersteuning NOC*NSF en IOC

Op weg naar Beijing 2022

“We zouden het een verrijking vinden van onze winterploeg als in Beijing een teamsport mee zou doen”

Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF)

teamnl-ijshockey-vrouwen-team-760.jpg
nocnsf-rgb-fc.png (copy)

22 en 23 mei
Ranomi Kromowidjojo pakt op de slotdag van het EK zwemmen in Boedapest haar tweede gouden medaille. De 30-jarige Groningse wint de 50 meter vlinderslag, nadat ze eerder ook goud haalde op de 50 meter vrij.

Een dag eerder wint Femke Heemskerk het koninginnennummer, de 100 meter vrije slag. Het is de eerste individuele titel op de langebaan voor de 33-jarige zwemster.

TeamNL wint in de Hongaarse hoofdstad 10 medailles: Behalve ‘Kromo’ en Heemskerk kroont ook Kira Toussaint zich tot Europees kampioene (50m rug). Arno Kamminga pakt twee keer zilver (100m en 200m schoolslag), ook de estafetteteams 4x100m vrij vrouwen, 4x100m vrij mix en 4x100m wisselslag mix halen zilver. Brons is er voor Maaike de Waard op de 50 meter rugslag.

12 en 13 mei
Op het Europees kampioenschap open water behaalt Sharon van Rouwendaal een dubbelslag: ze wordt zowel op de 5km als de 10km Europees kampioene.

2 mei
Op de WK estafette atletiek in het Poolse Silesia schrijven Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen atletiekhistorie met goud op de 4x400 meter. Nooit eerder won een Nederlandse estafetteploeg een wereldtitel op dit olympische nummer.

Op de 4x100 meter lagen de Nederlandse vrouwen Jamile Samuel, Dafne Schippers, Nadine Visser en Naomi Sedney in de finale ook op koers voor goud. Een trage wissel tussen derde loopster Visser en slotloopster Sedney kostte het kwartet een zeker lijkende wereldtitel. Sedney sleepte nog brons uit het vuur.


Veel Oranje-succes de afgelopen weken voor sporters van TeamNL. Een kleine greep uit de resultaten.

Prestaties TeamNL

arrow-up.png (copy1)

Goud op het EK zwemmen en WK atletiek estafette

Evenementen juni

30-6 juni
Wielrennen: Criterium du Dauphiné in Frankrijk (m)

30 mei-13 juni
Tennis: Roland Garros in Parijs (Fra)

31 mei-6 juni
Handboogschieten: EK in Antalya (Tur)

1-5 juni
Para-atletiek: EK in Bydgoszcz (Pol)

2-6 juni
Zeilen: Medemblik Regatta

2-6 juni
Rolstoeltennis: Roland Garros in Parijs (Fra)

11 juni-11 juli
Voetbal: EK (m)

TeamNL in actie

nocnsf-rgb-fc.png (copy1)
arrow-up.png (copy4)

Kintsugimeesters
Yvette Broch en Jetze Plat

nocnsf-rgb-fc.png (copy2)

Kintsugi is de eeuwenoude Japanse techniek voor het repareren van gebroken keramiek. Door de scherven aan elkaar te lijmen met zilver of goud wordt het keramiek hersteld. Sterker nog: door het accent te leggen op de breuklijnen wordt bijgedragen aan de schoonheid van het object. Het keramiek verzoent zich met het verleden en wordt mooier en dierbaarder dan voor de breuk.

De terugkeer van handbalster Yvette Broch
Wie de agenda van Yvette Broch opensloeg in de maand juli van 2020, zou de Olympische Spelen niet eens zien staan. Tot Yvette in 2018 stopte als handbalsters was ze een van de beste cirkelspeelsters van de wereld, misschien wel dé beste. Het constant moeten presteren en leven als topsporter, brak Yvette echter op. Ze besloot te stoppen en voor zichzelf te kiezen. Tot in het najaar van 2020. Yvette besloot om er nog één keer voor te gaan. Afgelopen interlandperiode zat Yvette weer bij het Nederlands handbalteam. Voor haar is het verplaatsen van de Spelen een cadeautje!

Ook sporters kennen dit. Hun olympische en paralympische droom spatte uiteen. Jaren van trainen leek voor niets. Nu zijn we een jaar verder en heeft de droom opnieuw vorm gekregen. De scherven zijn gelijmd. Een jaar langer trainen, betekent nog sneller, nog hoger, nog sterker.

Het verplaatsen van de Spelen betekende voor elke sporter iets anders. Dat laten we zien in de YouTube-serie Kintsugimeesters. We delen graag de eerste afleveringen met jullie!

Hoe handbiker/paratriatleet Jetze Plat door een motorongeluk zijn motivatie hervond
Handbiker en paratriatleet Jetze Plat won in Rio de Janeiro zijn eerste gouden paralympische medaille. Die titel wilde Jetze maar al te graag verdedigen in Tokio! Jetze voelde zich sterk, trainde hard en leek klaar voor de Paralympische Spelen. En toen kwam het coronavirus. Het paralympische vuur werd even een vlammetje. Een ongeluk met zijn crossmotor, waarbij Jetze een scheurtje in een van zijn nekwervels opliep, zorgde er echter voor dat het vuur weer oplaaide als nooit tevoren 🔥. Voor Jetze bleek het verplaatsen van de Spelen een geluk bij een ongeluk.

YouTube-kanaal TeamNL
Abonneer je hier op ons YouTube-kanaal om de verhalen van nóg meer Kintsugimeesters als eerste te zien!

arrow-up.png (copy4)

Oud-topsporters Joyce Sombroek
en Wilf O’Reilly Covid-19 liaison officers in Tokio

nocnsf-rgb-fc.png (copy2)

Om de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio veilig en verantwoord te laten plaatsvinden, gelden straks strenge maatregelen. Oud-hockeykeepster Joyce Sombroek en oud-shorttracker Wilf O’Reilly zijn binnen TeamNL aangesteld als Covid-19 liaison officers. Zij zullen in die rol de verbinding leggen tussen de covidmaatregelen en de uitzending van TeamNL. Sombroek: “De uitdaging wordt om de Spelen om de sport te laten draaien.’’

Zo’n vijf maanden geleden kregen alle NOC’s van het IOC, het IPC en het organisatiecomité Tokyo2020 de mededeling dat er een Covid-19 liaison officer aangesteld moest worden, vertelt Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF. “Even had ik toen de zorg dat de organisaties de zaken te veel wilden bureaucratiseren. Maar toen de zogenoemde playbooks uitkwamen, de handboeken waarin staat hoe de Spelen in covidtijd plaats gaan vinden, werd wel duidelijk dat er een berg extra werk ligt. Daar kunnen en willen we onze reguliere staf niet mee belasten. We willen dat onze chefs de mission Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer, de coaches en het medisch personeel focussen op waarom ze in Tokio zijn. Dat is excelleren, het beste uit de sporters halen en de beste prestatie voor Nederland neerzetten.’’

Daarom begon de zoektocht naar geschikte kandidaten voor de rol van verbinder tussen de maatregelen en TeamNL. Sombroek en O’Reilly waren direct enthousiast over de functie. Sombroek: “De laatste twee Spelen heb ik meegemaakt als sporter. Daarnaast studeerde ik geneeskunde en toen ik stopte met hockey heb ik een aantal gesprekken gehad via TeamNL@work. Daarin kwam naar voren dat ik het liefst een combinatie zou willen tussen de zorg en topsport. Ik vind het dan ook heel gaaf om nu in deze rol mee te mogen. Ik heb mijn opleiding tot huisarts onderbroken omdat ik denk dat ik van deze unieke kans veel kan leren.’’

Bonus
Ook Hendriks ziet de medische achtergrond van Sombroek als een enorme bonus. “Daar zijn we heel blij mee. En daarnaast is het heel waardevol dat je iemand in die functie hebt die nog maar zo kortgeleden in TeamNL zat. Die brengt net een ander perspectief.’’

Waar Sombroek wat meer medische expertise in de functie brengt, heeft routinier O’Reilly meer ervaring aan de organisatorische en managementkant: “Dit worden mijn negende Spelen in totaal’’, vertelt hij. “En ik heb vanuit het shorttrack ervaring met het organiseren van evenementen, ook in covidtijd. Samen voldoen we goed aan het profiel van de Covid-19 Liaison officer.’’

Lees hier verder.

7b2171bf921d89fac0e30b258f57bf122ba306f4.jpg

“We moeten zorgen dat het voor onze sporters en begeleiders zo veilig mogelijk is, en aan de andere kant dat er niet te veel focus op de maatregelen ligt”

Joyce Sombroek

arrow-up.png (copy4)

IJshockeysters krijgen ondersteuning NOC*NSF en IOC

nocnsf-rgb-fc.png (copy2)

De Nederlandse ijshockeyvrouwen krijgen op weg naar de Winterspelen van Beijing 2022 ondersteuning van NOC*NSF en het ondersteuningsfonds van het IOC, Olympic Solidarity. Volgens Theo van Gerwen, algemeen directeur bij IJshockey Nederland, stijgt hiermee de kans op deelname aan de Olympische Spelen.

“Natuurlijk zijn we hier super blij mee”, zegt Theo van Gerwen. “Dit is een dikke pluim voor alle speelsters en begeleiding, die met minimale middelen goede prestaties hebben neergezet. Samen proberen we vrouwenijshockey in Nederland naar een hoger plan te krijgen. En dit is daarvoor wederom een mooie stimulans.”

Ook Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF, is verheugd dat hij de ijshockeyvrouwen welkom kan heten binnen TeamNL. “We willen graag zo veel mogelijk sporten in TeamNL vertegenwoordigd zien. We zouden het een verrijking vinden van onze winterploeg als in Beijing een teamsport mee zou doen. De ijshockeyvrouwen hebben de laatste jaren een aantal mooie resultaten geboekt met tweemaal de promotie naar een hogere divisie. IJshockey is geen sport met veel vrouwenteams in Nederland. Dus dat was een moeilijke route. Dat ze toch op dit niveau zijn gekomen, verdient waardering en ondersteuning.”

Lees hier verder over de route van de Nederlandse ijshockeysters naar de Spelen van Beijing 2022.

Op weg naar Beijing 2022

teamnl-ijshockey-vrouwen-team-760.jpg

“We zouden het een verrijking vinden van onze winterploeg als in Beijing een teamsport mee zou doen”

Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF)

arrow-up.png (copy4)
nocnsf-rgb-fc.png (copy2)

Goud op het EK zwemmen en WK atletiek estafette

Veel Oranje-succes de afgelopen weken voor sporters van TeamNL. Een kleine greep uit de resultaten.

22 en 23 mei
Ranomi Kromowidjojo pakt op de slotdag van het EK zwemmen in Boedapest haar tweede gouden medaille. De 30-jarige Groningse wint de 50 meter vlinderslag, nadat ze eerder ook goud haalde op de 50 meter vrij.

Een dag eerder wint Femke Heemskerk het koninginnennummer, de 100 meter vrije slag. Het is de eerste individuele titel op de langebaan voor de 33-jarige zwemster.

TeamNL wint in de Hongaarse hoofdstad 10 medailles: Behalve ‘Kromo’ en Heemskerk kroont ook Kira Toussaint zich tot Europees kampioene (50m rug). Arno Kamminga pakt twee keer zilver (100m en 200m schoolslag), ook de estafetteteams 4x100m vrij vrouwen, 4x100m vrij mix en 4x100m wisselslag mix halen zilver. Brons is er voor Maaike de Waard op de 50 meter rugslag.


Evenementen juni

30-6 juni
Wielrennen: Criterium du Dauphiné in Frankrijk (m)

30 mei-13 juni
Tennis: Roland Garros in Parijs (Fra)

31 mei-6 juni
Handboogschieten: EK in Antalya (Tur)

1-5 juni
Para-atletiek: EK in Bydgoszcz (Pol)

2-6 juni
Zeilen: Medemblik Regatta

2-6 juni
Rolstoeltennis: Roland Garros in Parijs (Fra)

11 juni-11 juli
Voetbal: EK (m)

Prestaties TeamNL

12 en 13 mei
Op het Europees kampioenschap open water behaalt Sharon van Rouwendaal een dubbelslag: ze wordt zowel op de 5km als de 10km Europees kampioene.

2 mei
Op de WK estafette atletiek in het Poolse Silesia schrijven Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen atletiekhistorie met goud op de 4x400 meter. Nooit eerder won een Nederlandse estafetteploeg een wereldtitel op dit olympische nummer.

Op de 4x100 meter lagen de Nederlandse vrouwen Jamile Samuel, Dafne Schippers, Nadine Visser en Naomi Sedney in de finale ook op koers voor goud. Een trage wissel tussen derde loopster Visser en slotloopster Sedney kostte het kwartet een zeker lijkende wereldtitel. Sedney sleepte nog brons uit het vuur.